zenesz_logo.pngA high-end audio termékeiről ismert francia Focal cég bemutatta az Alpha 80 Evo, Alpha Twin Evo és a Sub One monitorokat.

Nagyjából egy évvel az Alpha 50 Evo és Alpha 65 Evo piacra kerülése után újabb modellekkel bővült az Alpha Evo család, de egy régóta várt 200 wattos mélynyomó is bekerült a Focal 2022-es kínálatába.

Alpha 80 Evo Couple press 850x

Alpha 80 Evo

Az új Alpha 80 Evo talán legfontosabb jellemzője a Focal által kifejlesztett és gyártott 8 inches (20 cm) pala-rost membránnal ellátott mély/közép hangszóró. Ez a megoldás jelentősen növelte a mélyfrekvencia tartományt, a dinamikatartományt és neutrális hangvisszaadást eredményez. A magas tartományért az 1 inches alumínium inverz dómos magassugárzó felel. Az Alpha 80 Evo bi-amped, azaz kéterősítős konstrukció, egy „D” osztályú 80 W-os erősítő hajtja a 8 colos hangszórót, míg egy szintén „D” osztályú erősítő a szolgáltatja a 35 W teljesítményt a magas frekvenciákhoz.

Az Alpha 80 Evo frekvenciatartománya 38 Hz-től 22 kHz-ig terjed és 106 dB maximális hangnyomásszintet produkál. Okos megoldás az Auto Standby mód, ami 15 perces inaktivitás után a monitort Standby módba helyezi, ilyenkor az eszköz kevesebb mint 0,5 W-ot fogyaszt.

focal alpha 80 evo rear 1300


A hátsó panelen található a szimmetrikus 6,3 mm-es TRS és XLR és aszimmetrikus RCA bemenet, mindez egy bemeneti érzékenység kapcsoló társaságában. A főkapcsoló mellett találjuk az Auto Standby mód kiiktatására szolgáló kis kapcsolót. A helység adottságaihoz a mély és magas frekvenciák optimális szintjét a szintén itt elhelyezett LF Shelving és HF Shelving szűrőkkel szabályozhatjuk. Az Alpha 80 Evo doboza 15 mm vastag MDF-ből készült, basszusreflex kialakítású, melynek a portja a láda elején található, így a monitor akár a falra is erősíthető. Az Alpha 80 Evo méretei 390 x 296 x 330 mm, súlya 9,8 kg.

 

800x750 actus alphatwinevo 800x

 

Alpha Twin Evo

Az Alpha Twin Evo az Alpha sorozat történetében az első kéthangszórós kivitelű monitor, melybe két 6,5 inches pala-rost membrános hangszórót szereltek. Az Alpha Twin Evo is ugyanazzal az 1”-os alumínium inverz dómos magassugárzóval rendelkezik, mint a Alpha 80 Evo. A két hangszórót 2 x 50 W teljesítménnyel (zenei) két „D” osztályú erősítő hajtja, míg a magasfrekvenciákhoz szükséges teljesítményt egy 30 W-os erősítő állítja elő. A monitor frekvenciatartománya 38 Hz-től 22 kHz-ig terjed és 108 dB maximális hangnyomásszintet produkál.

Ezen a monitoron is aktíválható az Auto Standby mód, bemenetek és a kezelőszervek megegyeznek az Alpha 80 Evo-nál írtakkal. Az Alpha Twin Evo méretei 260 x 550 x 290 mm, súlya 12,2 kg.

 

SubOne 34 Couple pdb scaled1300x

 

Focal Sub One

A Sub One 200 W RMS teljesítményével a Focal 2022 Professional sorozatának „legerősebb” újdonsága, és jól mutatja a cég innovációk iránti elkötelezettségét. Pontosságának és extrém alacsony torzításának köszönhetően méltó társa az Alpha Evo és Shape sorozat modelljeinek. A Sub One mélynyomóba két 8 inches pala-rost membrános nagy kitérésű hangszórót telepítettek, melyek a 32 Hz – 120 Hz közötti tartományban dolgoznak és 114 dB maximális hangnyomásra képesek. A mélynyomókban alkalmazott dupla pala-rost membrán nagyobb merevséget jelent, ami ideális a mélyhangszóróknál. A hangszórókat egy „D” osztályú 2 x 100 W RMS teljesítményű erősítő dolgoztatja.

A Sub One elején található nagyméretű portoknak és a láda kis mélységének köszönhetően a mélynyomó diszkréten elhelyezhető akár fal mellé, akár az asztal alá.

 

template grille 2x10grilles keypoint video subone a 01

 

A hátsó panelen találjuk a különböző kezelőszerveket: precízen szabályzó mély áteresztő szűrő, mellyel azt állíthatjuk be, hogy mi legyen a legmagasabba frekvencia, amit a mélynyomó megkap, bemeneti érzékenység szabályzó, fázis- és polaritás váltó áll rendelkezésünkre. A Defeat kapcsolóval a high-pass crossovert kapcsolhatjuk ki- vagy be, a mellette lévő kapcsolóval pedig a high-pass crossover vágási frekvenciáját állíthatjuk be 60 vagy 90 Hz-re.

Ki- és bemenetből is gazdagon el vagyunk látva, két szimmetrikus XLR szolgál bementként (bal / jobb), de kapunk további két XLR kijáratot (bal / jobb), valamint két XLR aljzatot - LFE In - többcsatornás 5.1, 5.2, 7.1 stb. alkalmazásban a mélyláda meghajtására, és LFE Out kimenetet többcsatornás felhasználás esetén további mélyláda fűzésére. De ezzel még nincs vége: egy 6,3 mm-es jack aljzat lábkapcsoló (opcionálisan megvásárolható) fogadására szolgál, mellyel a mélyládát 2.1-es rendszer használata esetén némítani tudjuk, és itt sem kell nélkülöznünk az Auto Standby kiiktatására szolgáló kapcsolót. A Focal Sub One méretei 35,5 x 366 x 440 mm, a súlya 18,5 kg.

Tájékoztató árak:

Alpha 80 Evo: EUR 534
Alpha Twin Evo: EUR 665
Sub One: EUR 1022

A Focal termékek európai és hazai forgalmazója a Sound Service.