zenesz_logo.png



A Focal bejelentette új Alpha Evo sorozatú referencia monitorjait. Az Alpha 50 Evo és Alpha 65 Evo elődjeikhez képest új dizájnnal, új anyagokkal és új jellemzőkkel büszkélkedhetnek.

focal 700x.jpg

 

A high-end termékeiről ismert francia Focal cég stúdió monitorjairól és fejhallgatóiról már többször írtunk, ezek a modellek többnyire csúcskategóriát képviselő, magas árfekvésű, kifejezetten professzionális felhasználásra készült eszközök voltak. Hét évvel a Focal cégnél belépőszintnek tekintett Alpha sorozat bemutatása után a gyártó kihozta a széria második generációs modelljeit. Az új Alpha 50 Evo és Alpha 65 Evo aktív közeltéri monitorokkal a Focal olyan minőséget kínál még megfizethető áron, amivel a konkurenciának nehéz lesz versenyeznie.

 

Alpha50_Evo_Face_press 550x.jpg

 

Mindkét monitor „szíve” a Focal által kifejlesztett és gyártott pala-rost membránnal ellátott mélyhangszóró, melyből az Alpha 50 Evo modellben egy 5”-os, az Alpha 65 Evo-ban pedig egy 6,5”-os példánnyal találkozhatunk. Ez a membránmegoldás jelentősen növelte a mélyfrekvencia tartományt, a dinamikatartományt és neutrális hangvisszaadást eredményez. A mindkét modellben megtalálható 1”-os alumínium inverz dómos magassugárzót is továbbfejlesztették, hogy a magas frekvenciák legapróbb finomságait is tű pontosággal közvetítsék, anélkül, hogy a visszahallgatáskor fárasztónak bizonyuló kemény vagy éles megszólalás akárcsak nyomokban jelentkezne.

 

Alpha50_Evo_34_Couple_press 625x.jpg

 

Az Alpha 50 Evo modellben a mélyhangszórót egy 30 W-os D osztályú, míg a magassugárzót egy szintén D osztályú 20 W-os végerősítő szolgálja ki. Az 5”-os mélyhangszóróval szerelt monitor frekvenciatartománya 45 Hz-től 22 kHz-ig terjed  és 101 dB maximális hangnyomásszintet produkál.

A nagyobb Alpha 65 Evo-ban a 6,5”-os mélyhangszórót 55 wattal hajtja a D osztályú végerősítő, míg a magasfrekvenciákat egy 25 W-os erősítő állítja elő. A monitor frekvenciatartománya 40 Hz-től 22 kHz-ig terjed és 104 dB maximális hangnyomásszintet produkál. Okos megoldás az Auto Standby mód, ami 15 perces inaktivitás után a monitort Standby módba helyezi, ilyenkor az eszköz kevesebb mint 0,5 W-ot fogyaszt.

 

Alpha65_Evo_34_Couple_D_F_press 700x.jpg

 

A basszusreflex rendszerű monitorok az elődök szögletes fazonja helyett lekerekített dizájnt kaptak, és a két kisebb reflexnyílás helyett egy nagyobb port került a hangfalak frontjára. A dobozok 15 mm-es MDF-ből készültek, és megerősített belső merevítők gondoskodnak a monitor stabilitásáról, még a legnagyobb hangnyomás esetén is. A hangfalak hátsó paneljén a gyártó falra vagy mennyezetre szereléshez való rögzítési pontokat alakított ki, és a monitorokat levehető hangszóróvédő ráccsal látta el.

 

Focal Alpha 50 Evo 5 inch 500x.jpg


A Focal minden kezelőszervet a monitor hátoldalán helyezett el. Elsőre feltűnik, hogy a korábbi két bemenet helyet most három áll rendelkezésünkre: szimmetrikus TRS, szimmetrikus XLR és aszimmetrikus RCA, mindez egy bemeneti érzékenység kapcsoló társaságában. A főkapcsoló mellett találjuk az Auto Standby mód kiiktatására szolgáló kis kapcsolót.

A mély és magas frekvenciák szintjét az LF Shelving és HF Shelving szűrőkkel szabályozhatjuk, mély és közép tartományban 0 – 300 Hz között +/- 6 dB-vel, magas tartományban 4,5 – 22 kHz között +/- 3 dB-vel. Összefoglalva minden adott, hogy közeltéri lehallgatáshoz a rendelkezésünkre álló helység akusztikai körülményeihez optimalizálva állítsuk be a Focal referencia monitorjait, melyek az új fejlesztéseknek köszönhetően, ha lehet még megbízhatóbban fogják a felvételeink valóságát visszaadni.

 

A Focal Alpha Evo monitorok április folyamán lesznek elérhetők, tájékoztató ár:  

Alpha 50 Evo 96 000.- ft/db
Alpha 65 Evo 120 000.- ft/db
További részletek: Focal
A Focal termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.