zenesz_logo.png



Az új széria modelljei az ikonikus Focal Solo6 és Focal Twin6 monitorok jelentősen tovább fejlesztett utódai.

Az új kiadású aktív monitorok tovább viszik a 15 éve bemutatott elődök örökségét, megőrzik a Focal csúcskategóriás minőségét mind a hangvisszaadás, mind a hangfal dizájn terén. A továbbfejlesztett hangszórók, az új erősítők és a szerkezetileg megújult ládák még részletgazdagabb és transzparensebb hangzást nyújtanak. Az új Focal monitorok átvettek néhány újdonságot is a díjnyertes Trio11 Be monitorokból, így pl. a Focus módot, ami lehetővé teszi, hogy egy lábkapcsolóval egy eltérő hangszóró konfigurációra váltsunk. Ebben a módban a magassugárzó nem dolgozik, és mélyhangszóró szélessávú hangszóróként üzemel, ami a felhasználónak keveréskor még egy újabb, második referencia lehetőséget kínál.

Az új Solo6 ládát falra és mennyezetre szereléshez szükséges rögzítőpontokkal is ellátták, hogy az olyan 3-dimenziós, immerzív rendszerekben is hadra foghatóak legyenek, mint Dolby® Atmos és a Sony 360RA®. A teljesség kedvéért a két új monitor mellett a Focal bemutatta az eddigi Sub6 és Sub One család legújabb tagját a Sub12 mélyládát is.

 

Focal ST6 Solo6 750x

 

Focal Solo6 aktív monitor

A Solo6 kétutas, nagyméretű alsó porttal rendelkező basszusreflex kialakítású hangfal, amiben egy 6,5 inches kompozit szendvics W membrános (két vékony üvegszál réteg között egy speciális habréteg) hangszóró dolgozik. Ez a membrán lehetővé teszi a frekvencia-válasz optimalizálását, ugyanis megfelelően merev, könnyű és csillapított. A magas frekvenciákért a Focal inverz dómos 1,5 inches berillium magassugárzója felel, ami tökéletesen lineáris frekvencia-választ és a magas hangok kivételesen részletező visszaadását teszi lehetővé. A magassugárzót egy újonnan fejlesztett, hangterelő egységbe építették, ami jól kontrollálja a magas frekvenciák lesugárzási szögét. A korábbi felsőkategóriás Focal monitorokban már megtalálható új membrán felfüggesztési technológiát – TMD (Tuned Mass Damper) – is átvették az új monitorok, ennek köszönhetően az 1kHz és 3kHz közötti tartományban 50%-kal csökkentek a nemkívánatos torzítások és rezonanciák.

focal solo6 front rear 1300x

 

A Solo6 monitorban a két erősítő a mélyhangszórót 80 W RMS, a magassugárzót 50 W RMS teljesítménnyel hajtja. A monitor normál üzemmódban kétutas hangfalként üzemel a 45 Hz és 40 kHz közötti tartományban, a Focus módot aktiválva ez 110 Hz – 10 kHz tartományra módosul. A Solo6 110dB maximális hangnyomást tud kezelni.

A Focal minden kezelőszervet a monitor hátoldalán helyezett el, az Auto Standby kapcsoló mellett található a bemeneti érzékenység kapcsolóval ellátott szimmetrikus XLR bemenetet. A mély és magas frekvenciák szintjét az LF Shelf és HF Shelf szűrőkkel szabályozhatjuk, kapunk még egy állítható felül áteresztő szűrőt és egy LMF (mély/közép) EQ-t (160 Hz) melyekkel a helység akusztikai körülményeihez finomhangolhatjuk a monitort. A monitor doboza 22 mm-es MDF lemezből készült, amire sötét vörösre lakkozott vékony faréteg került. A Solo6 méretei 33.4 x 24.6 x 29.5 cm (magasság x szélesség x mélység) a súlya 13 kg. A Solo6 ajánlott kiskereskedelmi ára 1399 EUR.

 

Twin6 Face press 1075x

 

Focal Twin6 aktív monitor

A Twin6 szintén nagy első porttal rendelkező basszusreflex rendszerű hangfal, de ebben már két 6,5 inches kompozit szendvics W membrános hangszórót helyeztek el a 1,5 inches inverz dómos berillium magassugárzó két oldalán. A magassugárzó itt is ugyanolyan kialakítású egységben kapott helyet, mint a Solo6 esetében és itt is rendelkezésünkre áll a Focus mód, melynek segítségével egy kisebb frekvencia átvitelű monitoron is tudjuk kontrollálni a keverésünket, ami nagyon praktikus és kényelmes megoldás.

 

ST6 tweeter 34 press 980x

 

A két erősítő a mélyhangszórókat 2 x 70 W RMS, a magassugárzót 50 W RMS teljesítménnyel hajtja meg. A frekvenciaátvitel ugyanaz, mint a Solo6-nál – 45 Hz-40 kHz, Focus módban pedig 110 Hz – 10 kHz – ugyanakkor a Twin6 már 112dB maximális hangnyomást tud kezelni. Természetesen ebben a monitorban is jelen van a hangszóróknál az új membrán felfüggesztési technológia (TMD) és a kikapcsolható automatikus standby mód.

A monitor hátoldalán található csatlakozók és kezelőszervek megegyeznek a Solo6-nál leírtakkal. A Focal Twin6 méretei 25.8 x 51.4 x 34.4 cm, (magasság x szélesség x mélység) a súlya 22 kg. A Twin6 ajánlott kiskereskedelmi ára 1999 EUR.

 

focal sub12 front rear 1300x

 

Focal Sub12 aktív mélynyomó

Az újratervezett stúdiómonitorok mellett a Focal egy újabb modellel bővítette az ST6 szériát a Sub12 személyében. Ez az aktív stúdió mélyláda kivételesen pontos, páratlanul dinamikus mélyeket szállít 600 W RMS (1000 W csúcs) teljesítménnyel, vagyis mindent tud, amire a keverésünk legmélyebb tartományában szükségünk lehet. A Sub12-t a Focal 13 inches kompozit szendvics W membrános mélyhangszórójával szerelték fel, ami a nagy első porttal és az optimalizált merevítéssel kombinálva torzításmentes mélyvisszaadást garantál. A Sub12 frekvenciaátvitele 30Hz - 400 Hz-ig terjed és 124.5dB maximális hangnyomásra képes.

 

ST6 13Pouce 34

 Focal 13 inches kompozit szendvics W membrános mélyhangszóró

 

Itt is a hátsó panelen találjuk a különböző kezelőszerveket: Auto Standby kapcsoló, bemeneti érzékenység és polaritás váltó, fázisszabályzó, precízen szabályzó mély áteresztő szűrő, mellyel azt állíthatjuk be, hogy mi legyen a legmagasabb frekvencia, amit a mélynyomó megkap, hangerő szabályzó és HP (felüláteresztő) szűrő áll rendelkezésünkre. Ki- és bemenetből is gazdagon el vagyunk látva, két szimmetrikus XLR szolgál bemenetként (bal / jobb), de kapunk további két XLR kijáratot hangfalak fűzésére (bal / jobb), valamint két XLR aljzatot - LFE In - többcsatornás 5.1, 5.2, 7.1 stb. alkalmazásban a mélyláda meghajtására, és LFE Out kimenetet többcsatornás felhasználás esetén további mélyláda fűzésére.

A Sub12 méretei 60 x 48.7 x 56.8 cm (magasság x szélesség x mélység) a súlya nem kevesebb, mint 58 kg, azonban a mélyláda két oldalán hordozófület alakítottak ki. Olyan felhasználóknak, akik egy felsőkategóriás monitor-rendszert szeretnének összeállítani, a Focal Sub12 igazi csúcsminőségű megoldás lehet. A Focal Sub12 javasolt kiskereskedelemi ára 2599 EUR.

 

A Focal termékek európai és hazai forgalmazója a Sound Service.