zenesz_logo.pngA Focal újratervezett Trio6 ST6 monitorjának Dual Focus módja három különböző hangzású monitort kínál egy eszközben.

 

trio6st life

 

Úgy gondolom a high-end kategóriát képviselő audio termékeiről ismert Focal márkát nem nagyon kell bemutatni olvasóinknak, hiszen a Focal stúdiómonitorokról, fejhallgatókról többször írtunk. A francia cég szeptember közepén jelentette be az ST6 sorozatba sorolt, frissített Trio6 aktív háromutas monitorokat.

A Focal Trio6 Be monitorokat fantasztikus hangjuk, stílusfüggetlen referencia-monitor képességei miatt évek óta nagy megelégedéssel használják világszerte a professzionális stúdiókban. A most bejelentett Focal Trio6 Be monitorokat az alapoktól újratervezték, ideértve a hangfalat, a hangszórókat és a már korábban is meglévő Focus módot.

 TRIO6 Couple press 750x

 

Elődjeihez hasonlóan az új Focal ST6 Trio6 Be monitorokban is három hangszóró dolgozik. A nagykitérésű 8”-os mélyhangszóró W-kompozit szendvics membránja lehetővé teszi a frekvencia-válasz optimalizálását, ugyanis megfelelően merev, könnyű és csillapított. A hangszóró lengőtekercsének méretét 40 mm-ről 50 mm-re növelték, és a W-kompozit membránnak köszönhetően neutrális, torzításmentes mélyeket kapunk.

Az új, könnyebb, kiskitérésű 5”-os középsugárzó is W-kompozit membránnal rendelkezik és a korábbi felsőkategóriás Focal monitorokban már alkalmazott új membrán felfüggesztési technológiának – TMD, vagyis Tuned Mass Damper – köszönhetően az 1kHz és 3kHz közötti tartományban 50%-kal csökkentek a nem kívánatos torzítások és rezonanciák.

 

Trio6 high 600x

 

 

A magas frekvenciákért a Focal inverz dómos 1 inches berillium magassugárzója felel, ami tökéletesen lineáris frekvencia-választ és a magas hangok kivételesen részletező visszaadását teszi lehetővé. A magassugárzót a cég legutolsó verziójú aszimmetrikus hangterelő egységébe szerelték, ami jól kontrollálja a magas frekvenciák lesugárzási szögét. A nem kívánatos rezonanciák kiküszöbölésre a gyártó IAL (Infinite Acoustic Loading) rezonanciacsökkentő technológiáját alkalmazták.

 

pf trio6st6panel

 

Az elektronikában történt fejlesztések közül ki lehet emelni a kikapcsolható Auto Standby lehetőséget, de ennél lényegesen fontosabb az új Dual Focus Mode. A Focus Mode már a korábbi Trio6 Be monitorokban is létezett, ezzel ki lehetett iktatni a mélyhangszórót és így a háromutas rendszerből kétutas rendszerre válthattunk. Az új Dual Focus Mode tulajdonképpen két Focus Mode-ot jelent és összesen háromféle hangszóró konfigurációt tesz lehetővé.

Az első Focus módban mind a tweeter, mind a mélyhangszóró (a mély- és magas crossoverrel egyetemben) kiiktatásra kerül, konkrétan egyetlen hangszórón keresztül, un. Auratone-stílusban tudunk visszahallgatni.

TRIO6 HP 34 press.mély 1100x

8 inches mélyhangszóró

A második Focus mód a mélyhangszórót kapcsolja ki, így a középsugárzóval és a magassugárzóval egy kétutas rendszer áll rendelkezésünkre, ami közelít egy kisebb monitor vagy Hi-Fi hangfal hangzásához. Így egy monitorral háromféle lehallgatás lehetséges, a hangmérnök ugyanabból a pontból tudja keverés közben tesztelni, hogy két kisebb frekvencia tartományú lejátszórendszeren hogyan fog szólni a mix. Ez nagyon praktikus megoldás, mert helyet spórolunk meg, nem kell a monitorokat cserélgetni és egyszerűbb a kábelezés.

TRIO6 Med press.mid 1000x

5 inches középhangszóró

Ahogyan említettem, a hangfalat is módosították, több merevítést kapott és 18 mm-es MDF lemez helyett vastagabb, 22 mm-es anyagot használtak, hogy a láda merevebb legyen és minimalizálják a rezonanciát. A hangfalak belsejét három részre osztották, vagyis mindhárom hangszórót külön szekcióban helyezték el. A közép- és mélysugárzónál kívül-belül kiszélesedő basszus-reflex nyílást alkalmaztak a nyílás áramlási zajának minimalizálása érdekében. Fontos, hogy a tweeter és a középhangszóró egy elforgatható lemezen kapott helyet, így a hangfalakat álló és fekvő helyzetben egyaránt használhatjuk, hiszen az egységet elforgatva megmarad az optimális sugárzási szög.

TRIO6 Face Horiz press 1000x

 

Az ST6 Trio6 monitorban három erősítő dolgozik, a mély- és középhangszórót egy-egy 100 W teljesítményű „G” osztályú erősítő, a magassugárzót pedig egy 50 wattos „AB” osztályú erősítő hajtja meg, ez csúcsban 115 dB maximális hangnyomást eredményez.

A Focal minden kezelőszervet a monitor hátoldalán helyezett el, az Auto Standby kapcsoló mellett található a bemeneti érzékenység kapcsolóval ellátott szimmetrikus XLR bemenet. A mély és magas frekvenciák szintjét az LF Shelf és HF Shelf szűrőkkel szabályozhatjuk, kapunk egy állítható felül áteresztő szűrőt (HPF), az LMF (mély/közép) EQ-val pedig 160 Hz-nél tudunk 3 dB-vel emelni vagy vágni. A Focus módok kiválasztására egy háromállású kapcsoló szolgál, de ezt lábkapcsolóval is váltani tudjuk, a hozzátartozó kimeneten pedig a hangfalakat lehet összefűzni, hogy egy kapcsolóval mindkét monitor üzemmódja állítható legyen.

 

 

Az új Focal ST6 Trio6 monitor továbbfejlesztett hangsugárzóival, átdolgozott és megerősített hangdobozával, a rendkívül hasznos Dual Focus móddal, és még számos, a pontos hangvisszaadást segítő újításával az abszolút csúcskategóriát képviseli, és minden bizonnyal sokoldalú eszköze lesz hangmérnököknek, producereknek és zenekészítőknek.

Fontosabb adatok:

Frekvenciatartomány: 35Hz – 40kHz
Focus mode 1: 100Hz – 15kHz
Focus mode 2: 80Hz – 40kHz
Maximális SPL: 115 dB
Focus mode 1: 112 dB
Focus mode 2: 112 dB
Mély erősítő: 100W RMS, G osztályú
Közép erősítő: 100W RMS, G osztályú
Magas erősítő: 50W RMS, AB osztályú
Méretek: 537 x 292 x 369 mm (magasság x szélesség x mélység)
Súly: 25 kg
Tájékoztató ár: 2 999 EUR / db

A Focal termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.