zenesz_logo.png
Az alábbi két videóban erre keresik a választ, egy-egy Ortega TourPlayer elektroakusztikus gitárt bevetve.

Még az év elején közreadtunk egy videót, melyben Bartosz Bazok Zelek lengyel gitáros egy nejlonhúros Ortega TourPlayer gitáron játssza el a Stairway to Heaven szólóját. Már ez is izgalmas volt, de azóta két további videó jelent meg, melyekben Ortega TourPlayer gitáron kemény rock vagy metal témákat szólaltatnak meg.  Ezek a videók tökéletesen demonstrálják, hogy a TourPlayer gitárok – a lágy hangoktól a durva, rockos riffekig – pregnánsan és egyedi módon szólaltatják meg a gitárosok elképzeléseit. Külön érdekesség, hogy a TourPlayer modelleknél nem kell számítani a nejlonhúros gitárok esetén gyakran előforduló gerjedési problémákra. (Gondolom ennek oka az átlagostól eltérő, vékonyabb testben, a különleges hanglyukakban és az elektronikában keresendő.)

 

 

Az első videóban Heincz Gábor BIGA és Kontor Tamás – mindketten az Ortega hivatalos előadói – prezentálnak egy rockos témát, ahol a TourPlayer gitár mellett, az Ortega idén bemutatott D8CE-5 akusztikus basszusgitárját (Deep Series) is hallhatjuk zenekari környezetben szólni.

RTPDLX ACA web main 1300x


Heincz Gábor
a videóban egy Ortega RTPDLX-ACA modellen játszik, amiről azt fontos tudni, hogy ez az üreges testű hangszer tömör okume fából készült, míg a tetőlap anyaga akácfa. (Egyébként az Ortega TourPlayer sorozat mindegyik változatának teste tömör okume fa, csak a top anyaga változó.) A 19 érintős fogólap és a húrláb anyagát babérfa adja. Ez a hangszerfa kombináció, a speciális testkialakítás, valamint az Ortega MagusX/G előerősítő és piezo pickup-rendszer adja meg azt az ízt, amitől ezek a nejlonhúros gitárok különlegesen szólnak.

 

D8CE 5 web with fr 1200x


A D8CE-5 a 2022-ben bemutatott Ortega Deep Series elektroakusztikus basszusgitár sorozat új, kényelmes cutaway testformájú, öthúros darabja. Lucfenyő top, mahagóni káva és hátlap, mahagóni nyak, valamint diófa fogólap és húrláb a legfontosabb jellemzői ennek a MagusPRO/B elektronikával ellátott hangszernek.

 

 

A második videóban még feljebb tették a lécet, az Ortega TourPlayer gitárt még keményebb hangzásokba hajszolják, amikor Szvirida András arra a kérdésre keresi a választ, hogy lehet-e nejlonhúros gitáron metalt játszani. A válasz igen – bár a hangzásba nyilván a Neural DSP - Archetype Rabea plugin is beleszól –, de a végeredmény meggyőző. Ritka izgalmas hangzások törnek elő a nejlonhúros Ortega gitárból. Ha nem látnám, hogy milyen gitáron játszik András, hallás után nem tudnám megállapítani, hogy milyen gitárból jönnek elő ezek különleges hangok és azt hinném, hogy két hangszert használ (tiszta téma vs metal téma). A tesztalany ezúttal egy TourPlayer RTPSTD-SBK modell, ami annyiban tér el a Heincz Gábor-féle videóban használt gitártól, hogy a top anyaga lucfenyő.

 

RTPSTD SBK web main 1300x


Mindenesetre annyi ezekből a videókból kiderül, hogy az Ortega Tour Player gitár tökéletes választás lehet azoknak, akik színpadi hangosítással vagy valamilyen torzítóval szeretnék megszólaltatni, adott esetben dúsítani a nejlonhúros hangzást. A gitár sokoldalúsága tagadhatatlan mind színpadi, mind pedig stúdió körülmények között.


Az Ortega gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.

Heincz Gábor Bigával készült interjúnkat ITT olvashatod.

Az Ortega TourPlayer gitárokról szóló tesztünket ITT olvashatod.


 

Ezek is érdekelhetnek