zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – Nem sokkal az új Ortega TourPlayer sorozat megjelenése után a Bass & Guitar Show alkalmával lehetőségem volt kipróbálni az új széria modelljeit.  

Az Ortega idei őszi újdonságai között szerepel a TourPlayer széria, mely megjelenésében és funkcionalitásában egy abszolút modern irányt képvisel a márka eddigi gitárjaihoz képest. A sorozat modelljei különféle színekkel és különböző fedlap faanyaggal készülnek, valamint létezik egy balkezes verzió is a TourPlayer gitárok között.

 

RTPDLX ACA web lifestyle 04 750x

Összerakás, kényelem

Az Ortega a TourPlayer modellekkel belépett a modern, vékony testű nejlonhúros gitárok gyártói közé. A gitárok megjelenése figyelemfelkeltő, már távolról kitűnnek a tömegből, legyen szó bármelyik színvariációról. Konstrukciójukat tekintve üreges, akusztikus gitárok, tömör fedlappal és a hagyományostól eltérő, viszonylag kis hanglyukakkal a fogólap végződésének két oldalán. Ezek a csepp alakú rések nagy valószínűséggel inkább az esztétikai élményt fokozzák. Nyilván az akusztikus, natúr hangot erősítik, de ezek a gitárok nem valódi akusztikus felhasználásra készültek, az értékelhető hangminőséghez, mint minden ilyen típusú gitárnál, erősítés mindenképpen szükséges.

Az üreges testhez képest azért van súlya a hangszernek, első kézbevételkor kicsit meglepődtem, mert könnyebbre számítottam. Pontos mérést nem végeztem, de érzetre egy könnyebb (3,2 - 3,6 kg körüli) tömörtestű elektromos gitárhoz lehetne hasonlítani a súlyát.

RTPDLX FMA web detail 08 nyak rear

A nyaka egy klasszikus gitáréhoz képest valamivel keskenyebb, de azért nem hasonlítható egy átlag elektromos gitáréhoz, azokhoz képest inkább vaskosnak nevezhetnénk. A fogólap nem teljesen sík, elég nagy rádiusszal rendelkezik, vagyis a laposhoz közelít. Az a tény, hogy a fogólap nem teljesen lapos, otthonosabbá teheti a játékot a könnyűzene űzőinek, de a kis görbület talán a klasszikusgitárosoknak sem hat teljesen idegen módon.

A gitár cutaway testkiképzésű, tehát a felsőbb fekvések is könnyen elérhetők. A hangszer névlegesen tizenkilenc bundos, mivel a fogólap különleges kialakítása miatt ennyi teljes értékű érintő áll rendelkezésünkre, a további három érintő már nem fut végig az összes húr alatt, hanem a fogólappal együtt rövidül. A magas E húr esetében huszonkét bund áll a rendelkezésünkre, bár ennek inkább esztétikai jelentősége van, mivel ezek már nagyon problémásan érhetőek el.

RTPDLX FMA web detail 07 700x

 

Hang

Konstrukciójából adódóan ez a gitár nem akusztikus használatra készült. Valamivel nagyobb hanggal rendelkezik, mint egy tömör testű elektromos gitár, de ez maximum gyakorlásra elég, hangminőség szempontjából akusztikusan nem értékelhető. Ilyen formában, a működését tekintve nevezhetjük nejlonhúros elektromos gitárnak is, de ez azért megtévesztő, mivel az elektromosan kierősített hangja már abszolút nejlonhúros akusztikus hang. A hangszert piezo hangszedővel szerelték fel, ezáltal a nejlon húrok pregnáns, karakteres jellege az uralkodó. A gitárba nem építettek testszenzort, belső mikrofont, így a testhang kevésbé érvényesül. Fizikai méretei és kialakítása miatt nem is rendelkezik olyan hanggal, mint egy nagytestű klasszikus gitár, de ezáltal nem is gerjedékeny, nagyon jól kezelhető nagyobb hangerő esetén is. Igazából a hangszer sorozat neve – TourPlayer – is arra az alapkoncepcióra utal, hogy ez egy élő, színpadi alkalmazásra készült gitár, amely a problémásabb környezetben is jól megállja a helyét.

RTPSTD NAT web detail panel 750

 

A gitár az Ortega saját, Magus X/G elektronikájával van felszerelve, mely a fő hangerőn kívül magas, közép és mély hangszínezési lehetőségeket kínál, továbbá egy beépített hangolót is kapunk. Az elektronika érdekessége, hogy nem elemmel működik, hanem egy beépített, USB-vel tölthető akkumulátorral van felvértezve. Az Ortega egyre inkább azt a koncepciót követi, hogy az aktív hangszerei esetében a hagyományos elemes megoldás helyett újratölthető, beépített energiaforrást kínál.

Az Ortega TourPlayer sorozat négy különböző színt kínál: kék, burst (barnás), matt fekete és natúr. A gitárok mindegyike okoume fából készült, viszont a fedlapjuknak nem csak a színe, hanem a faanyaga is különbözik. A kék modell juhar fedlapos, a barnás színű akácból készült, a natúr és matt fekete pedig lucfenyőből. Fontos megemlíteni, hogy a fekete modellből létezik balkezes változat is.  A fedlapok anyaga a gitár hangját az adott fa tulajdonságai felé tolja el, ezáltal a különböző színű modellek között hangbeli különbségek is adódnak. A gitár hangjának alapkaraktere így az egyes modelleknél árnyalatnyival változik. A fenyő például fényesebb, kopogósabb, a juharfa mélyebb, sötétebb hangzású, míg az akácfa valahol a kettő között helyezhető el és mindkét hangkarakter jó tulajdonságait ötvözi.

RTPDLX ACA web detail body 700x

 

Összefoglalás, ajánlás

Az Ortega TourPlayer egy modern nejlonhúros gitár széria, melynek hangszerei tökéletesen alkalmasak a színpadi használatra, minthogy nem annyira gerjedékenyek, mint a nagytestű akusztikus gitárok. A hangszer a kényelmi és hangi adottságai miatt nagyon jól használható könnyűzenei környezetben, de talán a flamenco és a klasszikus műfaj kedvelői is otthon érezhetik magukat ebben a világban. A különféle fedlap variációk az egyes modellek között nem csak színben, hanem hangban is különbségeket eredményeznek. Ezen árnyalatok lehetővé teszik, hogy ki-ki a saját ízléséhez legközelebb álló modellt tudja kiválasztani a sorozatból. Az Ortega TourPlayer gitárok kifejezetten elegáns megjelenésű hangszerek és az áruk is meglepően baráti, szerintem, ha ár/érték arányról beszélünk, akkor nem is igen akad vetélytársuk.

RTPSTD SBK web bridge 700

 

Technikai adatok

Test: okoume
Top: akác, lucfenyő, juhar
Nyak: okoume
Fogólap: babér
Híd: babér
Nut anyaga: csont
Nut szélessége: 48 mm
Bundok száma: 19
Menzúra: 650 mm
Elektronika: Ortega Magus X
Beépített hangoló: van
TourPlayer Gig Bag: tartozék

Árak:

Ortega TourPlayer RTPDLX-ACA, akácfa top: 183 000 forint
Ortega TourPlayer RTPDLX-FMA, lángolt juhar top: 183 000 forint
Ortega TourPlayer RTPSTD-NAT, lucfenyő top: 165 000 forint
Ortega TourPlayer RTPSTD-SBK, lucfenyő top: 165 000 forint
Ortega TourPlayer RTPSTD-SBK-L lucfenyő top: 165 000 forint (balkezes)

Az Ortega gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.