zenesz_logo.png
Bartosz Bazok Zelek lengyel gitáros egy nejlonhúros Ortega Tour Player gitáron játssza el a Stairway to Heaven szólóját.

Az alábbi videó bizonyíték arra, hogy – némi effekttel – egy nejlonhúros gitárral akár érdekes rockhangzásokat is meg lehet szólaltatni. Arra persze nem esküdnénk meg, hogy ezt bármilyen nejlonhúros elektroakusztikus gitárral, bárki ilyen könnyedén abszolválja. Mindenesetre ez izgalmasan és meglepően jól szól.

 

A videóban látható hangszer egy Ortega RTPDLX-ACA modell, melynek üreges teste tömör okume fából készült, amire akácfa top került. A tetőlap látványos, fényes égetett, színátmenetes finish-t kapott, míg a szintén okume fa nyak matt lakkozású. A nyakra babérfa fogólapot ragasztottak, aminek kialakítása nagyon hasonlít a klasszikus gitárokéhoz, de nem teljesen sík, elég nagy rádiusszal rendelkezik, vagyis a laposhoz közelít. A fogólap 19 érintőnek biztosít helyet. A nyak szélessége a csont felső nyeregnél 48 mm, ami még mindig nem mondható szélesnek, de jobban közelít a tradicionális méretekhez, a hangszer skálahossza 650 mm, vagyis 25,59 inch.

A 12 lyukas Ortega húrláb anyagát a fogólaphoz hasonlóan babérfa adja, a hangolást a klasszikus gitárokra jellemző módon, a fejre merőlegesen elhelyezett, fekete gombokkal ellátott Deluxe Classical kulcsokkal intézhetjük.  

RTPDLX ACA web main 1300x

Érdekes, hogy a TourPlayer gitárokon nem található hagyományos hanglyuk, helyette a gitártest nyakhoz közeli részén a tetőlapon összesen öt, apró stilizált vízcsepp alakú kivágás – TourPlayer Soundholes – látja el a hanglyuk szerepét. Minthogy ezeket gitárokat elsősorban erősítővel történő használatra tervezték, az akusztikus hangjánál ezek az apró „hanglyukak” valamiféle kontrollt nyújthatnak.

A TourPlayer sorozatú gitárokat – így ezt a modellt is –az Ortega MagusX/G előerősítő és piezo pickup rendszerével látták el. A beépített hangolóval, 3 sávos EQ-val, hangerő potival és Phase kapcsolóval ellátott rendszer USB-n keresztül tölthető akkumulátorral rendelkezik, vagyis nem szükséges elem az üzemeltetéséhez. A videóban látható TourPlayer gitár ára 188 000 forint, amiben egy profi TourPlayer puhatok is benne van.

Az Ortega Tour Player sorozat ötféle modellt kínál, melyek között egy balkezes változat is megtalálható. Ha többet szeretnél tudni ezekről a gitárokról ITT olvashatod tesztünket.

Az Ortega gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.

Ezek is érdekelhetnek