zenesz_logo.pngAz Ortega Guitars bemutatta forradalmian új, nejlonhúros elektromos gitársorozatát melyet elsősorban színpadi használatra terveztek.

Ezt úgy kell érteni, hogy a gitár tudja egy nejlonhúros hangszer hangjának melegségét, autentikus hangszínét, ugyanakkor elektronikával látták el, a hangosítása így megoldott és koncert közben még nagyobb hangerőnél sem kell számolni a nem kívánatos gerjedési problémákkal.

A TourPlayer sorozat modelljei a nejlonhúros gitárok hangjának jellegzetes szépségét kombinálják egy elektromos gitár lehetőségeivel, és olyan inspirációt, hangzást nyújtanak, amire nem is gondolnánk.

 

 8225592 Edit PS lr web 700x


 Azahriah egy TourPlayer RTPSTD-SBK gitárral - Fotó: Sabo Art Studio

A cutaway kialakítású testen a kivágás az un. Venetian cutaway fazonnál is lágyabb ívű, ami izgalmassá teszi a hangszer vonalvezetését. A gitárok teste (káva és hátlap) tömör okume fából készült (Afrika nyugati és középső részén, viszonylag szűk területen honos puhafa fajta), míg a top anyaga modellenként változó, lehet tömör akácfa, lángolt juharfa vagy lucfenyő. A gitárok kidolgozása kivételes precizitásról árulkodik, a test belseje üreges, ami súlycsökkenést és megnövelt rezonanciaképességet eredményez.

RTPDLX FMA web detail 08 700x

A testhez „D” profilú okume nyak csatlakozik, méghozzá a 14. érintőnél, ami egy átlagos klasszikus gitárhoz képest nagyobb játékteret enged a felső fekvésekben. A nyakra babérfa fogólapot ragasztottak, aminek kialakítása viszont a klasszikus gitárokra jellemző módon lapos, 19 érintőnek biztosít helyet és a 12. fekvésben három apró hold alakú berakás díszíti. A nyak szélessége a csont felső nyeregnél 48 mm, ami még mindig nem mondható szélesnek, de jobban közelít a tradicionális méretekhez, a hangszerek skálahossza 650 mm, vagyis 25,59 inch.

 

RTPDLX FMA web with background detail húrláb 700x

 

A 12 lyukas Ortega húrláb anyagát a fogólaphoz hasonlóan babérfa adja, a hangolást a klasszikus gitárokra jellemző módon, a fejre merőlegesen elhelyezett, fekete gombokkal ellátott Deluxe Classical kulcsokkal intézhetjük.    

Lényeges momentum, hogy ezeken a gitárokon nem található hagyományos hanglyuk, helyette a gitártest nyakhoz közeli részén a tetőlapon összesen öt, apró stilizált vízcsepp alakú kivágás – TourPlayer Soundholes – látja el a hanglyuk szerepét. Minthogy ezeket gitárokat elsősorban erősítővel történő használatra tervezték, az akusztikus hangjánál ezek az apró „hanglyukak” valamiféle kontrollt nyújthatnak. A hanglyuk elhagyása miatt a nyakmerevítő pálca állítása a fej felől történhet.

 

RTPSTD SBK web with background detail control panel 700 crop

 

A TourPlayer sorozatú gitárokat az Ortega MagusX/G előerősítő és piezo pickup rendszerével látták el. A beépített hangolóval, 3 sávos EQ-val, hangerő potival és Phase kapcsolóval ellátott rendszer USB-n keresztül tölthető akkumulátorral rendelkezik, vagyis nem szükséges elem az üzemeltetéséhez.

ONB RTP web main crop 700x

 

Az Ortega TourPlayer sorozat ötféle modellt kínál, négyféle színben, más és más tetőlappal, valamint egy balkezes modellel, és mindegyik gitárhoz jár egy profi TourPlayer puhatok. A TourPlayer RTPDLX modellek testén és fogólapján lángolt juhar binding figyelhető meg, a fejet pedig minden modell esetében elegáns gyöngyház Ortega logó díszíti.

RTPDLX ACA web main 1300x

Ortega TourPlayer RTPDLX-ACA

Üreges test, anyaga: tömör okume, fényes, natúr finish
Akácfa top, fényes égetett, színátmenetes finish
Nyak: okume, matt finish
Lángolt juharfa test- és fogólap szegélyezés
TourPlayer Gig Bag
Ár: 183.000 forint

 

RTPDLX FMA web main 1300x

Ortega TourPlayer RTPDLX-FMA

Üreges test, anyaga: tömör okume, fényes, natúr finish
Tömör lángolt juharfa top, fényes, színátmenetes kék finish
Nyak: okume, matt finish
Lángolt juharfa test- és fogólap szegélyezés
TourPlayer Gig Bag
Ár: 183.000 forint

 

RTPSTD NAT web main 1300x

Ortega TourPlayer RTPSTD-NAT

Üreges test, anyaga: tömör okume, fényes, natúr finish
Tömör lucfenyő top, fényes natúr finish
Nyak: okume, matt finish
ABS test szegélyezés
TourPlayer Gig Bag
Ár: 165.000 forint

 

RTPSTD SBK web main 1300x

Ortega TourPlayer RTPSTD-SBK

Üreges test, anyaga: tömör okume, fényes fekete finish
Tömör lucfenyő top, selyemfényű fekete finish
Nyak: okume, matt finish
ABS test szegélyezés
TourPlayer Gig Bag
Ár: 165.000 forint

RTPSTD SBK L web main 1300xOrtega TourPlayer RTPSTD-SBK-L

Balkezes kivitel
Üreges test, anyaga: tömör okume, fekete finish
Tömör lucfenyő top, selyemfényű fekete finish
Nyak: okume, matt finish
ABS test szegélyezés
TourPlayer Gig Bag
Ár: 165.000 forint

 

 

Reményeink szerint hamarosan módunkban lesz tesztelni valamelyik Ortega TourPlayer modellt és akkor „testközelből” számolhatunk be tapasztalatainkról.

Az Ortega gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.