zenesz_logo.pngAz Ortega Guitars 2024-es újdonságairól szóló cikksorozatunkat két elektroakusztikus basszusgitárral folytatjuk.

Az Ortega Guitars 2024-es újdonságait eddig három írásban ismertettük. Volt szó a brand 30. születésnapja alkalmából debütáló ünnepi gitárokról, ukulelékről és kalimbákról, majd egy második cikkben a 2024-es gitár újdonságokat mutattuk be, míg a sorozat harmadik részében a 2024-es új ukulelékkel ismerkedtünk meg.

Az Ortega 2022-ben bemutatott Deep Series elektroakusztikus basszusgitár sorozata 2024-ben két új modellel bővült. Az eddigi kétféle testformájú – hagyományos és cutaway – és különböző finish-sel rendelkező négyhúros basszusok mellé most két öthúros Ortega akusztikus basszusgitár érkezett.

 

D7CE 5 web with background detail 07 1200x

 

Ortega D7CE-5

Az új öthúros D7CE-5 basszus lucfenyő toppal, mahagóni kávával és hátlappal készül. A nyak anyagát mahagónifa adja, amire diófa fogólap került 22 érintővel és a húrláb anyagát is diófa adja. A felső nyereg szélessége 45 mm, a médium skálahosszú (32”) hangszer teste közepesen vastagnak mondható a maga 115 mm-ével. A test körül és a nyakon fehér ABS szegély, figyelhető meg, míg a hanglyukat visszafogottan elegáns rozetta díszíti. A hangszer teste és nyaka selyemfényű natúr lakkozást kapott.

D7CE 5 web detail 10 panel 1000x

 

Az Ortega D7CE-5 modellt az Ortega jól bevált MagusPRO/B elektronikájával szerelték fel, aminek az Ortega logóval díszített kezelőpaneljén egy háromsávos EQ-t, egy hangerő potit, hangolót és fázisfordító kapcsolót találunk.

D7CE 5 web with background kulcs 1200


A hangoláshoz krómszínű öntött hangolókulcsok állnak rendelkezésünkre, a kétirányú nyakpálca állítócsavarját a hanglyukon benyúlva érhetjük el. A videó tanúsága szerint erősítés nélkül, mikrofonnal is nagyon konkrét, jól artikulált hangzások jönnek elő az akusztikus Ortega basszusból, még a legmélyebb, H húron is konkrétan, pregnánsan szólnak a hangok. A MagusPRO/B elektronikával valamivel, melegebb, kerekebb hangzást kapunk, de nyilván ez a tónusbeli különbség a mikrofonozástól is függ.

 

 

Az Ortega D7CE-5 javasolt ára 139 000 forint. Itt jegyezzük meg, hogy ez az Ortega akusztikus basszus D7CE-4 típusjelzéssel négyhúros változatban is elérhető, ennek ára: 131 000 forint.

 

D8CE 5 web with fr 1200x

Ortega D8CE-5

Ez a gitár csak megjelenésében tér el a D7CE-5 modelltől, a felhasznált hangszerfák ugyanazok: lucfenyő top, mahagóni káva és hátlap, mahagóni nyak, diófa fogólap és diófa húrláb. A két hangszer méreteiben és a legtöbb szempontból megegyezik. Amiben eltérés figyelhető meg: a top fényes fekete finish-t kapott és a gitár többi eleme is fényes lakkozású. A hangolókulcsok itt aranyszínűek.

 

D8CE 5 web detail 04 fr 1200x

 

Az elemtartó – csakúgy, mint az előző modellnél a – a jack kimenet mellett kapott helyet. A D8CE-5 modell is megkapta az Ortega MagusPRO/B elektronikát, de hangzásbeli különbség nem mutatkozik a két hangszer között, ami az azonos összetevők miatt nem meglepő. Az Ortega D8CE-5 javasolt ára 154 000 forint és ebből a modellből is létezik négyhúros változat – D8CE-4 –, melynek ára 146 000 forint.

 

 

Az Ortega gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.