zenesz_logo.pngAz Ortega 2024 újdonságait bemutató sorozatunk első részében a brand 30. születésnapja alkalmából debütáló ünnepi gitárokat, ukuleléket és kalimbákat vesszük szemügyre.

RE30TH ACA web with background main 750x

RE30TH-ACA és RCE30TH-ACA nejlonhúros gitárok

Az 1994-ben alapított Ortega Guitars fennállásának 30. évfordulója alkalmából a cég két AAA minőségű akácfából készült, gyönyörűen kidolgozott nejlonhúros gitárt mutatott be. Az RE30TH-ACA és RCE30TH-ACA modelleknek nemcsak a tetőlapja, hanem a kávája és hátoldala is válogatott AAA minőségű akácfából készült. Az akácfa közkedvelt hangszerfa meleg, lágy hangjának, valamint erőteljes középtartományának köszönhetően a hangszer mind ujjal, mind pengetővel pengetve hozza a karakteres Ortega hangzást. A limitált kiadásban készülő 30. évfordulós Ortega gitárok topja, kávája és hátoldala fényes lakkozást kapott, ami látni engedi az akácfa mintázatát, így szépen kiegyenlített hangzása mellett a megjelenése is figyelemreméltó.

RCE30TH ACA web with background main 750x


A testhez nato fából (távol-keleti, a mahagónihoz hasonló keményfa) készült, selyemfényű lakkozású nyak csatlakozik, melyre diófa fogólapot ragasztottak. A nyak szélessége a felső nyeregnél 47 mm, míg a fogólap 19 érintőnek biztosít helyet, a 12. fekvésben pedig három pontalakú gyöngyház berakás figyelhető meg. A 12 lyukas Ortega húrláb anyagát is diófa adja, a hangszer menzúrája 650 mm (25,59”), a nyakat a hanglyuk felől állítható kétirányú nyakpálca merevíti.

RE30TH ACA web with background detail 10 panel 650x

 

Az RE30TH-ACA modell klasszikus testformájú, míg az RCE30TH-ACA változat cutaway fazonú, ami a felső fekvések elérését teszi könnyebbé. A klasszikus megjelenést az Ortega logóval díszített fejre merőlegesen elhelyezett aranyszínű, fekete gombos hangolókulcsok is hangsúlyozzák. A gitár tetőlapját juharfa/gyöngyház/fekete ABS binding szegélyezi, míg a test hátoldala és a fogólapja juharfa szegélyzést kapott, a hanglyukat pedig Ortega Signature rozetta díszíti.

 

 

Mindkét modellt az Ortega MagusPro/G elektronikájával is felszerelték, melynek kezelőpanelje háromsávos EQ-t, hangerő potit, fázisfordító kapcsolót, elem-töltöttségjelzőt és hangolót is kínál. Az RE30TH-ACA hazai ára 219 000 forint, míg az RCE30TH-ACA változat 227 000 forintba kerül, mindkét ár tartalmaz egy professzionális 30th Anniversary puhatokot.

 

 ORTEGA 30th uku

30TH ANNIVERSARY ukulelék

Az Ortega Guitars 30. évfordulójára a cég limitált kiadású ukuleléket is kihozott, melyek szintén, a már említett kedvező rezonancia tulajdonságokkal rendelkező akácfából készültek. Ezeket az AAA minőségű tömör akácfa ukuleléket nagy gondossággal, kézzel rakták össze. Négy új modellt jelentett be az Ortega, melyek csupán annyiban térnek el egymástól, hogy a fogólapjukat – az 5. és 12. fekvésben – más és más, a tenger élővilágát idéző berakás díszíti.

RUHZ30TH BW web main 700x

A négy új modell – RUHZ30TH-ST, RUHZ30TH-JF, RUHZ30TH-BW, RUHZ30TH-DO – típusjelzésében az utolsó két karakter, a hangszeren megjelenő tengeri állat nevére utal. Vagyis az ST (sea turtle) a tengeri teknőst, a JF (jellyfish) a medúzát, a BW (blue whale) a kék bálnát, DO (dolphin) a delfint jelenti. Az Ortega a tenger állatainak megjelenítésével a természet csodái előtt kíván tisztelegni.

 

RUHZ30TH BW web detail 13 jack 500x

A négy tenor méretű ukulele akácfa elemei fényes natúr lakkozást kaptak, csakúgy, mint a mahagóni nyak. A fordított állású fejben végződő nyakra ébenfa fogólap került 18 érintővel – ébenfa adja a húrláb anyagát is – a felső nyereg szélessége 35 mm, a hangszerek skálahossza 430 mm (16,93“).

 RUHZ30TH DO web with background set 675x

Ezek a hangszerek is rendelkeznek elektronikával, mindegyik modellben az Ortega MagusFly/U rendszerét találjuk, melynek hangerő és hangszín kezelőgombjai a hanglyuk felső, belső peremén érhetők el. Külön érdekesség, hogy az elektronika tápfeszültéségét nem elem, hanem a jack kimenet mellett található USB-C csatlakozón keresztül tölthető akkumulátor szolgáltatja. Az Ortega egyre inkább azt a koncepciót követi, hogy az aktív hangszerei esetében a hagyományos elemes megoldás helyett újratölthető, beépített energiaforrást kínál.

 

 

Meg kell említeni, hogy a fordított állású fej is fényes lakkozású akácfa lemez bevonatot kapott, a hátoldalt és a kávát lángolt juharfa binding szegélyezi, míg a tetőlap szélén a fogólap berakásait idéző kék gyöngyház szegély jelenik meg, végül pedig a hanglyukat színátmenetes juharfa / kék gyöngyház rozetta díszíti. Összeségében jó ránézni ezekre a 30. évfordulós ukulelékre, minden részeltükben gondosan kidolgozottak, kifejezetten szépek. Persze sem ez, sem az tengeri állatos berakás ne tévesszen meg senkit, ezek nem gyerekek számára készült hangszerek (természetesen nekik is ideális hangszer lehet), hanem árkategóriájuknak megfelelő tenor ukulelék. Mindhárom 30TH Anniversary RUHZ30TH ukulele ára egységesen 138 000 forint, amiben egy professzionális 30th Anniversary puhatok is benne van.

 

ORTEGA 30th kalimba 811 cr

 

30TH ANNIVERSARY kalimbák

Bevezetésként annyit, hogy a kalimba – másnéven mbira, ujjzongora vagy hüvelykzongora – afrikai eredetű idiofon hangszercsoport, melynek testét többnyire fából készítik és amely lehet üreges vagy tömör. Ezekből az egzotikus, könnyen megszólaltatható hangszerekből is kihozott az Ortega négy limitált kiadású 30. évfordulós modellt.

OKB30TH DO web detail 01 650x

Talán nem meglepő módon az ünnepi kalimbák teste is fényes lakkozású tömör akácfából készült és ezeken a hangszereken is díszítőelemként megjelennek ukuleléknél említett tengeri teknős, medúza, kék bálna és delfin gyöngyház berakások. A 17 hangú, C-dúr hangolású kalimbák színvilága is nagyon hasonló az ünnepi ukulelékéhez; a natúr fényezéshez kékszínű gyöngyház berakások, valamint kék test- és hanglyuk-szegélyezés társul, bár a hanglyuknál és a test különböző élein a lángolt juharfa is megjelenik, mint díszítőelem. A négy Ortega kalimbát – OKB30TH-ST (tengeri teknős), OKB30TH-JF (medúza), OKB30TH-BW (kék bálna), OKB30TH-DO (delfin) – is csak a gyöngyház berakásként megjelenő különféle tengeri állatok különböztetik meg egymástól.

 

 

A 30TH Anniversary kalimbák ára egységesen 26 900 forint, amiben benne van egy Deluxe tok, egy védőtasak, egy polírozó kendő és egy hangolókalapács is.

Az Ortega hangszerek hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.

A 2024-es Ortega hangszerújdonságokat bemutató sorozatunkat folytatjuk.