zenesz_logo.png
Egyéb húros hangszerek

Folytatjuk az Ortega Guitars 2024-es újdonságairól szóló cikksorozatunkat, következzenek az új Ortega ukulelék!

Az Ortega Guitars 2024-es újdonságait eddig két írásban ismertettük. Volt szó a brand 30. születésnapja alkalmából debütáló ünnepi gitárokról, ukulelékről és kalimbákról, majd egy második cikkben a 2024-es gitár újdonságokat mutattuk be. Ebben az írásban három különböző sorozatú ukulelét mutatunk be, a sorozatok közül az egyik teljesen új, 2024-ben debütált.

 

 

Ortega Bonfire sorozat

Az Ortega Bonfire sorozat modelljei talán a legkelendőbb ukulelék a gyártó ukulele sorozatai közül. Az év elején megjelenő RU4 ukuleléket az Ortega Guitars sikeres RU5 modelljeinek fő jellemzőit megtartva tervezték. Az RU4 ukulelék ugyanazt a játékkényelmet és megszólalást nyújtják, mint amit az RU5 modellektől megszokhattunk. Az eltérés néhány apró részletben – testszegélyezés, hangolókulcsok gombjai – mutatkoznak, továbbá az RU4 nyaka és felső nyerge 1 mm-rel keskenyebb. Az RU4 ukulelék belépő szintű hangszerek, melyeket kifejezetten kezdők számára terveztek, könnyű játszhatósága és kedvező ára miatt kiváló kiindulási pont lehet azok számára, akik ismerkedni szeretnének ezzel a hangszerrel.

 RU4 web with background main 1000x


Ortega Bonfire RU4 ukulele

A koncert méretű ukulele – skálahossza 380 mm / 14,96” – topja lucfenyőből készült, míg a káva és a hátlap anyaga sapele fa (a mahagónihoz hasonló afrikai lombos keményfa). A nyak anyaga mahagónifa, amire diófa fogólapot ragasztottak, de diófa adja a húrláb anyagát is.

RU4 web with background detail 04 rear 1000x

Az érintők száma 18, a nyak szélessége az ABS felső nyeregnél 35 mm. A test és a nyak hátoldala is selyemfényű finish-t kapott, az öntött hangolókulcsok matt fekete gombjai jól illenek a test front- és hátoldalát díszítő fekete ABS szegélyhez. Az Ortega Bonfire RU4 ukulele tájékoztató ára 30 800 forint.

 RU4MM web with background front 1000x


Ortega Bonfire RU4MM ukulele

Ez a szintén kezdőknek szánt hangszer szinte megegyezik az előzőkben ismertetett ukulelével. Az eltérés csupán annyi, hogy ennek a modellnek a topja nem lucfenyőből, hanem sapele fából készült. A demó videókat meghallgatva úgy tűnik, hogy a különböző tetőlap anyagoknak a hangszínre nincs különösebb befolyása, talán inkább esztétikai szerepe lehet, persze érdemes élőben mindkettőt kipróbálni. Az Ortega Bonfire RU4MM tájékoztató ára 30 800 forint.

 

 

Ortega Ghost sorozat

Az Ortega Ghost sorozatú ukulelék 2024-ben mutatkoztak be, a széria közös jellemzője a különböző színekben pompázó, fényes lakkozású top, ami szépen harmonizál a szintén fényes lakozású rózsafa kávával és hátlappal. Ezek az ukulelék kék gyöngyházszínű koptatólapot kaptak és a hosszúkás pozíciójelölőkön is visszaköszön ez a szín. A hangszerek fejét vékony rózsafa lemez borítja, a fejen egy kék gyöngyház Ortega logó teszi teljessé a Ghost ukulelék elegáns megjelenését.

Az Ortega Ghost sorozatú ukulelék színválasztéka a következő:

 RUGH BKT web with background main 1100x

Ortega RUGH-BKT 

A tenor méretű ukulelék skálahossza 430 mm / 16,93 inch, a hangszer topja tömör lucfenyőből készült, míg a hátlap és a káva anyaga gyönyörű rózsafa. A Ghost sorozatú ukulelék hátlapja enyhén domborított, ami a hangzásra is jótékony hatással van. A testhez selyemfényű mahagónifa nyak csatlakozik, melyre rózsafa fogólap került, 18 érintővel.

 

RUGH SRT web with background front 1100

Ortega RUGH-SRT

A húrláb anyagát is rózsafa adja, a fogólap pedig 18 érintőnek biztosít helyet, a nyak szélessége az ABS felső nyeregnél 35 mm. A nyitott mechanikájú hangolókulcsok aranyszínűek (fekete gombokkal), és a hevedertartó is a kulcsokhoz passzoló aranyszínű bevonatot kapott. A négyféle színben elérhető Ghost sorozatú ukulelék testét elől és hátul fehér binding díszíti.

 

 RUGH PLT web with background front 1100x

Ortega RUGH-PLT 

 

RUGH OCT web with background front 1100x

 Ortega RUGH-OCT

A tetőlapok minden esetben fényes finish-t kaptak, az Ortega Ghost sorozatú ukulelék ára egységesen 61 000 forint, amiben egy professzionális puhatok is benne van.

 

 

 

Ortega Horizon sorozat

A népszerű és karakteres megjelenésű Ortega Horizon sorozat is két új modellel bővült, melyből az egyik balkezes hangszer. Ezeket az ukuleléket első pillantásra fel lehet ismerni, fordított állású, egysoros kulcsokkal szerelt fejük eléggé feltűnő. A Horizon sorozatban koncert és tenor méretű ukulelék is találhatók, akad közöttük hagyományos testformájú és cutaway kivitelű hangszer is. Az idén bemutatott hangszerek az utóbbiak közé tartoznak és trendi very peri színben tündökölnek (a kéket vöröses lilás tónussal keverő szín).

 

RUHZT CE VP web with background 1100 álló

Ortega Horizon RUHZT-CE-VP

A tenor méretű Horizon RUHZT-CE-VP ukulele tömör cédrusfa tetőlappal büszkélkedhet, míg a káva és a hátlap okume fából készült (Afrika nyugati és középső részén, viszonylag szűk területen honos fafaj, puhafa). A testhez okume nyak csatlakozik, melynek hátoldala fényes natúr lakkozást kapott, ugyanakkor a fejen is test very peri színe köszön vissza. A nyakra tecwood fogólap került, és a húrláb is ebből az anyagból készült. (A tecwood egy kevéssé kemény fából, speciális kémiai eljárással és préseléssel keményített, rózsafához hasonlatos tulajdonságú kemény faanyag, ami kiválóan ellenáll a száradásnak, vetemedésnek.) A fogólapon 18 érintő foglal helyet, a nyak szélessége a felső nyeregnél 35 mm, az ukulele skálahossza 430 mm, azaz 16.93 inch.

 

RUHZT CE VP web with background detail panel 1100


Ezt a hangszert az Ortega Magus X elektronikájával szerelték fel, a kezelőpanelen háromsávos EQ, egy hangerő potméter és hangoló áll rendelkezésünkre. Az elektronika érdekessége, hogy nem elemmel működik, hanem egy beépített, USB-n keresztül tölthető akkumulátorral van felvértezve. Az Ortega Horizon RUHZT-CE-VP ukulele ára 77 000 forint, amiben egy professzionális puha tok is benne van.

RUHZT CE VP L web with background left 1100x

Ortega Horizon RUHZT-CE-VP-L

Az Ortega gyakran készít népszerű hangszereiből balkezes változatot, nincs ez másképp az új Ortega Horizon ukulele esetében sem. A Horizon RUHZT-CE-VP-L modell a fent ismertetett ukulele balkezes változata, ami minden egyéb jellemzőjében megegyezik a jobbkezes hangszerrel. Ráadásul az ára sem több, vagyis 77 000 forint, tokkal együtt.

A 2024-es Ortega hangszerek bemutatását folytatjuk.

Az Ortega hangszerek hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.

Ezek is érdekelhetnek