zenesz_logo.pngAz Ortega 30th évfordulós modellek után következnek a gyártó további 2024-es gitár újdonságai.

 RPPC44 web set 1000x

Ortega Picker’s Pack

Ahogyan arról az Meinl Kick Off Day 2024 kiállításról írt tudósításában kollégám már említést tett, az Ortega kiadott egy kifejezetten kezdőknek összeállított Picker’s Pack csomagot. Pontosabban kétféle összeállításról van szó, az Ortega RPPC44 és az RPPC34 szettekről, melyekben egy háromnegyedes, vagy négynegyedes testméretű nejlonhúros akusztikus gitár mellett egy gitártok, csíptetős hangológép, gitárheveder, gitárállvány, egy extra csomag húr, valamint néhány pengető található. Vagyis a szett mindent tartalmaz, amire egy kezdő akusztikus gitárosnak az indulásnál szüksége lehet.

RPPC44 web 1300x

Ortega RPPC44

Ebben a csomagban egy 4/4-es, vagyis normál méretű nejlonhúros akusztikus gitárt kínál az Ortega. A gitár tetőlapjának anyaga lucfenyő, míg a káva és a hátlap anyagát catalpa, vagyis szivarfa adja. A testhez mahagóni nyak illeszkedik, amire diófa fogólap került 19 érintővel, az Ortega húrláb is diófából készült. A fényes natúr lakkozású testet sötét ABS szegély díszíti, a gitár skálahossza 650 mm, vagyis 25,29”, a felső nyereg szélessége 52 mm.

 RPPC34 web 750x

Ortega RPPC34

Ebben szettben található a kisebb, ¾-es testméretű nejlonhúros akusztikus gitár, melynél a felhasznált faanyagok megegyeznek az előzőkben írtakkal. A kisebb méret miatt itt a skálahossz rövidebb: 590 mm, vagyis 23,23”, a felső nyeregnél a nyak is keskenyebb csak 45 mm széles. A rövidebb menzúra miatt az érintők száma csak 18. Ez a hangszer bátran ajánlható kisebb kezű kezdőknek, mert a rövidebb skálahossz miatt az érintők kissé közelebb vannak egymáshoz, a nyak is vékonyabb, így kisebb kézzel könnyebben lefoghatók az akkordok, hangközök.

Való igaz, hogy a két gitár kifejezetten kezdőknek szánt hangszer, de a csomagok gazdag tartalma miatt, szerintünk a 77 000 forintos ár rendkívül kedvező.

 

RRA BKT 1300x

 Ortega RRA-BKT

Ortega Ranger sorozat

A szintén 2024 elején debütáló Ortega Ranger gitárok is az alacsonyabb árkategóriájú hangszerek közé sorolhatók, bár megjelenésük igencsak vonzza a tekintetet. Ez elsősorban fényes lakkozásuknak és a kissé rövidebb nyak és a kecses parlor test érdekes együttesének köszönhető. A Ranger sorozatú gitárok négyféle színben készülnek: Black (BKT), Ocean Blue (OCT) Stained Red (SRT) Platinum (PLT).

 

RRA OCT web 1300x

 Ortega RRA-OCT

Az Ortega Ranger gitárok tetőlapja lucfenyőből készült, a káva és a hátlap anyaga mahagónifa. A nyak anyagát nato fa adja (távol-keleti, a mahagónihoz hasonló keményfa), amire diófa fogólap került. A 12 lyukas Ortega húrláb anyaga is dió, a fogólap 18 érintőnek ad helyet. A pozíciókat vékony csík alakú gyöngyház berakások jelölik a fogólapon. A nyak szélessége a felső nyeregnél 47 mm, a gitár az átlagosnál rövidebb menzúrájú: 630 mm, azaz 24,80” a skálahossza.

RRA SRT web 1300x

 Ortega RRA-SRT

 RRA PLT web 1300x

 Ortega RRA-PLT

Érdekes megfigyelni, hogy a fej kialakítása más, mint a hagyományos klasszikus gitároké és mahagóni lemez borítás került rá, ami mindegyik modellnél feketére van lakkozva. A hangolókulcsok sem a klasszikus pozícióban állnak, hanem merőlegesen a fejre, és esztétikus gyöngyházszínű gombokat kaptak. A testet elől-hátul krémszínű szegélyezés díszíti. Fontos megemlíteni még a hanglyuk felől állítható kétirányú nyakpálcát. Az Ortega Ranger gitárok ára – színtől függetlenül – 104 000 forint, amiben egy, a test színéhez illő szegéllyel ellátott puhatok is benne van.

 

R23RO web 1300x

Ortega Thermo sorozat

Szintén idei újdonságok az Ortega Thermo sorozatú gitárok, melyek onnan kapták a nevüket, hogy a gitárok tetőlapja tömör, hőkezelt lucfenyő. A hőkezelés lényege az, hogy a válogatott lucfenyő anyagot vákuumban felhevítik, hogy a benne lévő víz és gyanta eltávozzon. Eredményként könnyebb, erősebb és tartósabb hangszerfát kapunk, ez a folyamat normál körülmények között évtizedekig is eltarthat. Az eljárás a hangszerfa hangszínére és reagálására is jótékony hatással van. Az ilyen hőkezelt lucfenyő top fényes, mint a borostyán, ami esztétikus, vintage jelleget kölcsönöz a Thermo sorozat modelljeinek.

A Thermo sorozatban kétféle gitárt kínál a gyártó: R23RO és RCE23RO.

 

Ortega R23RO

Ennek a klasszikus testformájú rövid menzúrás gitárnak a tetőlapja az előbb említett hőkezelt tömör lucfenyő, ami selyemfényű finish-t kapott. A káva és a hátlap anyaga pau ferro, szintén selyemfényű lakkozással. A gyártó által „extra vékonynak” titulált nyak hőkezelt juharfából készült és hőkezelt jatoba fogólapot ragasztottak rá. Ugyanez a fa az anyaga a 12 lyukas Ortega húrlábnak is, ami kialakításának köszönhetően könnyebbé teszi a húrcserét. A fogólapot 19 érintő osztja fel, a nyak szélessége a felső nyeregnél 47 mm, ami egy akusztikus gitár esetében meglehetősen keskenynek számít. Ahogyan említettem, a hangszer rövid menzúrás, így a skálahossza 630 mm (24,80”), a nyakat kétirányú merevítőpálcával állíthatjuk, amihez az Ortega Signature rozettával díszített hanglyuk felől férünk hozzá.

RCE23RO web 1300x

Ortega RCE23RO

A cutaway formájú RCE23RO a fenti akusztikus gitár testvérmodellje, ami nemcsak a cutaway kialakításban tér el társától, hanem abban is, hogy az Ortega Magus Pro/G elektronikájával látták el. Az elektronika kezelőpaneljén háromsávos EQ, hangerőszabályzó, fázisfordító kapcsoló és beépített hangoló áll rendelkezésünkre.

RCE23RO panel 1050x


A felhasznált hangszerfák minden szempontból megegyeznek az R23RO modellnél írtakkal. Az akusztikus R23RO modell ára 135 000 forint, az elektronikával felszerelt RCE23RO változat 166 000 forintba kerül. Mindkét hangszernél az árban egy professzionális Ortega puhatok is benne van.

 

 

 

Ortega Traditional Series

Az Ortega 2024-es újdonságainak talán legizgalmasabb jövevényei a Portugáliában kézzel készített Traditional sorozatú gitárok. Az R16S és az R16PC gitárok készítésénél a legkiválóbb faanyagokat kombinálták, ami mind a hangszer megjelenésén, mind telt, kiegyenlített hangzásán érződik. Mindehhez egy kivételesen kedvező ár társul, ami így együtt tökéletes választássá teszi mindkét Traditional modellt, akár hobbigitárosok, akár profik számára.

 R16S web 1300x

Ortega R16S

A klasszikus felépítésű R16S modell tetőlapja tömör Engelmann lucfenyőből készült és nyitott pórusú, selyemfényű finish-t kapott. A hangszer kávájának és hátlapjának anyaga öregített eukaliptuszfa, szintén nyitott pórusú selyemfényű lakkozással. A testhez a gyártó által slim-nek nevezett, selyemfényű bükkfa nyak csatlakozik.  A bükkfával viszonylag ritkábban találkozhatunk gitároknál, pedig kiváló hangszerfaként tartják számon. A nyakra öregített eukaliptuszfa fogólap került, és ugyanez a fa adja a 12 lyukú Ortega húrláb anyagát is. Az fogólapon 20 érintő foglal helyet, a felső nyereg szélessége 48 mm, a gitár skálahossza 650 mm, vagyis 25,59 inch. A testet krémszínű ABS binding szegélyezi, a fejen lézergravírozott Ortega logó díszeleg, és a hanglyuk körül látható rozetta is ezzel az eljárással készült.

 

R16PC web 1300x

Ortega R16PC

A Traditional sorozat másik darabjának típusjelzésében a „PC” a portugál cédrust jelenti, ugyanis ennek a gitárnak a tetőlapja tömör cédrusfából készült és szintén nyitott pórusú, selyemfényű finish-t kapott, ami látni engedi a cédrusfa különleges erezetét. A többi faanyag és a méretek megegyeznek az R16S modellnél leírtakkal. Mindkét Traditional sorozatú akusztikus gitár ára 150 000 forint, amiben egy Ortega puhatok is benne van.

 

A 2024-es új Ortega hangszerek bemutatását folytatjuk.
A 2024-es Ortega újdonságokról szóló sorozat I. részét ITT olvashatod.

Az Ortega gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.