zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – 2020-hoz hasonlóan idén is meghívást kaptunk a MEINL Distribution szokásos év eleji hangszerbemutatójára, az ott látottakat két részben adjuk közre.

Idén január 28-án került megrendezésre a nemzetközi Meinl Kick Off Day nevű esemény, melyen a Meinl saját gyártású termékei mellett a cég által forgalmazott márkák új, 2023-as modelljei kerültek bemutatásra a legkülönbözőbb európai országok művészei, márkakerekedői, illetve médiapartnerei előtt. A rendezvény Nürnberg közelében, a Meinl európai központjában, Gutenstetten-ben zajlott. Ilyen esemény megrendezésére legutoljára 2020 év elején került sor, azóta a Covid-szituáció miatt sajnos szünetelt, egészen mostanáig.

 

Billy Watman 01 750x

Billy Watman


Márkák szerinti szakmai előadások

Meinl cég a saját gyártású percussion hangszerek szinte felfoghatatlanul széles spektruma mellett cintányérokat és számos ütőhangszer kiegészítőt gyárt, az Ortega brandet is tulajdonolja, továbbá európai disztribútora a japán Ibanez gitároknak és Tama doboknak. A rendezvény első felében rövid prezentációk hangzottak el angol nyelven, külön-külön, a fent említett márkák szerint. Ezek az előadások nagyon szemléletes módon vetítéssel, adott esetben a márka endorsereinek hangszeres játékának videó bejátszásaival lettek színesítve. Ezek a tömör, lényegre törő bemutatók elsősorban a kereskedőknek, márkaforgalmazóknak szóltak, ugyanis az új termékek bemutatásán kívül üzleti stratégiákat, tanácsokat is tartalmaztak.

Az utolsó prezentáció az Ortega hangszerekről szólt, az előadás végén Rigó Szabolcs, Ortega márkamenedzser beinvitálta Billy Watman angol Ortega művészt, akinek a brand idén hozta ki signature nejlonhúros gitárját. Így hallhattunk néhány dalt testközelből Billy előadásában, melyeket a 2023-ban megjelent saját Ortega BYWSM signature modelljén adott elő. A prezentációk után lehetőség nyílt a Meinl Showroomban a hangszerek megtekintésére, illetve kipróbálására.

 

Ortega Americana Series Mandolins 01 750x

Rezonátoros gitár, mandolinok és bendzsók az Ortega Americana Series-ből

 

Ortega hangszerek

Véleményem szerint az idei újdonságok egyik legérdekesebb sorozata az Ortega Americana Series volt, mely az amerikai folk, illetve blues zenében használatos hangszereket vonultatott fel. A széria tartalmaz bendzsókat, különböző testformájú mandolinokat, illetve rezonátoros gitárokat, melyek mindegyikére jellemző az autentikus küllem.

 

OrtegaRRG30E Americana Series Resonator Biga 04 750x

Heincz Gábor „Biga” egy parlor testformájú Ortega rezonátoros gitárral

 

A rezonátoros gitárok közül két kisebb, parlor testformájú modell – RRG30E –, kettő pedig normál méretű, cutaway testkiképzésű – RRG40CE. Ez utóbbi kettő lényegében egymás tükörképei ugyanis az egyik jobbkezes, a másik pedig ugyanazon konstrukció balkezes modellje. Az Ortega bemutatórész újdonságok szegletében Heincz Gábor „Biga” nagy érdeklődéssel „ízlelgette” ezeket a rezonátoros modelleket.

 

Ortega Ukulele EAGLESUITE U 02 450x

EAGLESUITE-U ukulele, 

Idén az egyéb hangszer sorozatokra fektetett nagyobb hangsúlyt az Ortega, így mindössze egy új ukulele modellt hozott ki, azonban ez egy valódi gyöngyszem. A Private Room széria új modellje, az EAGLESUITE-U ukulele, sok jegyében alapvetően az Elite Series konstrukción alapul, hasonló „scalloped cutaway” testkiképzéssel, azonban a hangszer további extrákat is kínál. A szemet gyönyörködtető külsőn túl ennek a modellnek az elektronikája elem helyett már újratölthető akkumulátorral rendelkezik. Az Ortega idei újdonságai közül nagyon fontosak az elem nélküli, újratölthető akkumulátoros elektronikák, illetve hangolók megjelenése, melyeknek köszönhetően a brand innentől kezdve még inkább környezetbarát hangszereket készít majd. Az EAGLESUITE-U ukulelét a magyar Ortega előadó, Szélinger Anna (CéAnne) is érdeklődéssel próbálgatta – a címlapfotón ő látható.

 OrtegaRCE133 7 03 500x

 Ortega Family Series Pro héthúros gitárok


Az Ortega Family Series Pro gitár család idén jó néhány új modellel bővült. Elsőként azt a két nem mindennapi nejlonhúros gitárt említeném, melyek hét húrral rendelkeznek. Egyik nevezhető alapmodellnek (R133-7), a másik pedig cutaway testkiképzésű és elektronikával felszerelt (RCE133-7). Ezek a hangszerek alkalmasak a tradicionálisan héthúros akusztikus gitárt használó műfajok (dél-amerikai stílusok, bizonyos orosz zenék) mellett a basszusgitár nélküli akusztikus formációk, duók megszólalásának tágítására, illetve a héthúros gitárt alkalmazó keményebb műfajok unplugged verzióinak hiteles interpretálására is.

 

OrtegaRCE141NT Roadsrácok 750x

A ROAD zenekar zenészei egy RCE141NT és thinline RCE145NT gitárral

 

A Family Series Pro szériát gazdagítja továbbá több flamenco gitár (R170F, RCE170F, RCE170F-L) és néhány cross-over nejlonhúros modell is (RCE141NT, RCE141NT-L, RCE145NT).

 

Ortega BYWSM 04 500x

Billy Watman signature modell

Az Ortega idei egyetlen signature hangszer újdonsága – melynek prototípusát 2022-ben a birminghami The Guitar Show-n már láthatták az érdeklődők – a korábban már említett Billy Watman signature modell (BYWSM), melyet magam is kipróbáltam. Valóban nagyon kényelmes, jól játszható hangszer. Az állványról felemelve, először kézbevéve gyakorlatilag színpadkész állapotú beállítással rendelkezik. A gitár tömör fenyő fedlappal és gyönyörű fehér-ében oldal és hátlappal készül. (Ez utóbbi különleges fából készült a korábban már említett EAGLESUITE-U ukulele hát- és oldallapja is). A gitár fogólapját a tizenkettedik bundnál stílszerűen egy kalapot ábrázoló berakás díszíti, mely ugye Billy Watman színpadi megjelenésének védjegye.

 

Ibanez AxeDesignLab 01 500x

Ketten az Axe Design Lab sorozatból - Ibanez RG9PB-TGF és Ibanez RGA622XH


Ibanez gitárok

Legfigyelemreméltóbb újdonság az Ibanez háza táján talán az Axe Design Lab sorozat volt, mely az Axion Label utód szériája. Ez egy experimentális hangszereket felsorakoztató sorozat melynek tagjai mind küllemben, mind pedig specifikációkban különleges darabok. A széria gitárjai – egy kivételtől eltekintve – DiMarzio, vagy Fishman pickupokkal vannak felvértezve, melyek bekötése is minden esetben eléggé sokoldalúan megválasztható. A sorozat tagjai között szerepel nyolc-, illetve kilenchúros modell (RGDMS8-CSM, RG9PB-TGF), változómenzúrás, vagyis multiscale gitárok (SML721-RGC, RGDMS8-CSM), illetve huszonhét bundos, japán gyártmányú Prestige darabok is (RGA622XH-WH, RGA622XH-BK).

 

Ibanez AxeDesignLabAZAZSAZESAM 02 750x

 

A korábbi nagysikerű AZ, AZS, és AZES szériák is új tagokkal bővültek, melyek legfeljebb kisebb változtatásokat, illetve új színeket kínálnak.

 

Ibanez BassWorkshop HeadlessBass EHB1005 03. 500x

  BassWorkshop Headless Bass EHB1005

 

Basszusgitárok terén sem volt szűkmarkú idén a brand, hiszen az SR és a Bass Workshop széria is nem kevés taggal bővült. Utóbbi két multiscale headless modellel, illetve egy nagyon különleges héthúros basszusgitárral.

 

Ibanez BassWorkshopSR Series 01 500x

 Jobb oldalon az SRAS7-CBS

Az SRAS7-CBS ugyanis gyakorlatilag két hangszer egyben: a nyak alsó része fretless, mely fölött három húr helyezkedik el (A, D, G hangolásban), a nyak felső kétharmada pedig bundos, mely fölött a standard négy húr foglal helyet (E, A, D, G hangolásban). A bundos és fretless rész külön húrlábbal, illetve külön hangszedőkkel is rendelkezik (utóbbi piezo rendszerrel). Bátran nevezhetjük ezt a hibrid basszusgitárt az Ibanez idei hangszerfelhozatalából a legspeciálisabb, leginnovatívabb konstrukciónak.

 

Ibanez Q Series 01 500x

Q522PB-ABS és Q547-BMM

2023-ban a népszerű Q széria is kapott két új modellt, melyek természetesen a szériára jellemzően fejnélküli (headless) gitárok. Az egyik egy HSS pickup kiosztású héthúros (Q547-BMM), a másik pedig egy HH elrendezésű, gyönyörű poplar burl toppal rendelkező hathúros (Q522PB-ABS) modell.

Akusztikus gitárok terén a Polyphia gitáros, Tim Henson signature modelljét (TOD10N-TKF) érdemes kiemelni, mely igen nagy népszerűségnek örvend világszerte. Hazánkban jelenleg még csak az előrendelés folyamata zajlik, de egy neves magyar hangszerbolt tulajdonosával beszélgetve megtudtam, hogy már így, kipróbálás nélkül is rengetegen lecsaptak rá.

 

Ibanez TOD10NTim Henson signatureFRH10N 02 500x

TOD10N - Tim Henson signature gitár - mögötte az FRH10N

 

Ez egy vékonytestű nejlonhúros gitár, Fishman/Ibanez hangszedővel, illetve elektronikával, mely megjelenésében és konstrukciójában is egy teljesen új irányt képvisel.  Tömör fenyő fedlapján nem található hanglyuk, szokatlan módon a hangszer oldallapjára került egy, a szokásos hanglyukhoz képest jóval kisebb „kontrol-ablak”. A gitár fogólapján Tim Henson által tervezett, abszolút egyedi berakás található „Tree of Death” névre keresztelve, mely egyértelmű utalás az Ibanez JEM szériánál használt „Tree of Life” berakásra. Kipróbálva hasonlóan kellemes „kényelem-élmény” fogadott, mint a korábban már említett Ortega BYWSM signature modellnél: egy perc ismerkedés után, minden gond nélkül akár színpadra lehetett volna vele menni, annyira rendben volt. A Tim Henson modellel párhuzamosan az Ibanez megjelentette annak „testvérét” FRH10N néven, mely egy valamelyest szerényebb alapanyag felhasználással készült, kevésbé díszes, elérhetőbb árú konstrukció, azonban ugyanazon a modern ötleten alapul.

Marcin 03 750x

Marcin Patrzalek

Esti program

A Meinl Showroomban tett hosszas szemlélődés után következhetett a nap kötetlenebb része, melynek egy óriási csarnokrész adott helyet. Itt a több száz vendégnek remek vacsorában és színvonalas zenei programokban volt része, és persze kezdetét vették az éjszakába nyúló beszélgetések. A programok csúcspontja számomra Marcin, a szemtelenül fiatal lengyel Ibanez művész fingerstyle előadása volt, aki egy szál gitárral mondhatni már meghódította az internetet. Aki nem ismeri, érdemes utánanézni, mert egy nagyon különleges játéktechnikát képvisel, óriási energia rejlik benne és mindemellett a színpadi jelenlétére a könnyed lazaság a jellemző. Nem mellékesen idén jelent meg az ő saját signature akusztikus gitárja Ibanez MRC10-NT néven.

A 2023-as Meinl Kick Off Day számomra nagyon pozitív élmény volt. Szakmailag informatív, profi szervezés, barátságos hangulat és vendégszeretet jellemezte. Köszönet érte minden szervezőnek!