zenesz_logo.png
– KERES TIBOR – Két új modell az Ibanez január elején debütáló új Axe Design Lab sorozatából, amely az Axion Label szériát hivatott leváltani.

Ahogyan korábbi írásunkban említettük, a kínálatban hat- nyolc- és kilenchúros gitárok is szerepelnek olyan jellemzőkkel, mint pl. DiMarzio vagy Fishman hangszedők, változó menzúrás kivitel és rugalmas, sokoldalú kapcsolási lehetőségek. Ezúttal egy kilenchúros különlegességet és egy hathúros, felső kategóriás gitárt mutatunk be, de ez utóbbi sincs híján a különleges jellemzőknek.

 

RG9PB TGF 1300x

 

Ibanez RG9PB-TGF

Az Ibanez új kilenchúros modellje is a kiváló rezonancia képességű nyatoh test köré épült, melyre izgalmas mintázatú csomós nyárfa top került. A gitárosok feltehetően értékelik majd az öt részből álló, Wizard 9 profilú juharfa / diófa nyak és a 24 jumbo érintős makasszar-ébenfa fogólap által nyújtott játékkényelmet. Az Ibanez Wizard nyak már alapból sportos, vékony és gyors játékra született, és ezeket a jellemzőit az RG9PB estében is megőrizte. A fogólap rádiusza 950 mm-es, vagyis meglehetősen lapos, a nyak szélessége a Graph Tech felső nyeregnél 62 mm, a hangszer menzúrája a tömör és feszes mélyhangok érdekében hosszabb a megszokottnál: 712 mm, azaz 28". A gitár gyári hangolása – még leírni is hosszú – 1E,2H,3G,4D,5A,6E,7H,8F#,9C#.

 RG9PB TGF 5 1300x

 

Ezt a modellt is két aktív Fishman Fluence Modern Humbucker hajtja, melyek a legkívánatosabb tiszta, vastag hangzásoktól az aktív, harapós, nagy kimenő jelű humbucker megszólalásokig mindent szállítanak, és ezt a hangszín-arzenált minden zaj nélkül produkálják.

A hangszedők – akárcsak a nyolchúros RGDMS8 CSM esetében – két teljesen különböző karakterű hangzást (Voice) kínálnak, melyek között a hangerőgombon elhelyezett push/pull kapcsolóval válthatunk. A hangerő és a hangszín gomb között elhelyezett Coil Tap kapcsolóval pedig a háromállású pickup váltó mindegyik pozíciójában leválaszthatjuk a humbuckerek egyik tekercsét.

feat RG9PB bridge

 

Egy Ibanez RG modellen az ember egy dupla satus tremolós húrlábat várna, az Axe Design Lab RG9PB azonban egy Gibraltar Standard II-9 húrlábat vonultat fel. Kivételesen alacsony profilú, nagyon kényelmes és olyan stabil és megbízható, amilyen csak egy fix húrláb lehet. A Cosmo Black színű szerelvények sorát az Ibanez hangolókulcsok teszik teljessé, a selyemfényű, áttetsző szürke poliuretán finish jól áll ennek a robosztus hangszernek, aminek a tájékoztató hazai ára 517 000 forint és februártól kerül a boltokba.

 

RGA622XH WH 1300x

 

Ibanez RGA622XH

Ahogyan írtuk, az új Axe Design Lab család izgalmas jellemzőkkel felruházott gitárokat kínál, ilyen a felső kategóriát képviselő RGA622XH, ami 27 érintőjével is kitűnik az hagyományos gitárok közül.

RGA622XH BK 1300x fr

 

Az RGA622XH testének anyagát afrikai mahagónifa adja, ami szintén kiváló rezonancia képességeiről ismert. A gitár talán legizgalmasabb alkotóeleme az öt részből készült juharfa/diófa Wizard HP nyak. A Wizard nyakak sportosságukról és kivételes kényelmükről híresek, de a Wizard HP nyak ezt új szintre emelte, kényelmes fogása, lapossága, selyemfényű lakkozása kifejezetten kedvez a gyors játéknak, ráadásul a makasszar-ébenfa fogólap 27 jumbo érintője a nagyobb játékkényelem érdekében megkapta az Ibanez Prestige fret edge (bundvég) kezelését is. További kényelmi szolgáltatás: a fogólap szélén lumineszcens pozíciójelölők segítik a tájékozódást a sötét színpadon. A fogólap rádiusza 430 mm, a nyak szélessége a felső nyeregnél 43 mm, a hangszer skálahossza 648 mm/25,5".

RGA622XH WH 7 700x

A gitárt két DiMarzio pickuppal szerelték fel: a húrlábnál egy szuper széles dinamika tartománnyal rendelkező DiMarzio Tone Zone van jelen, ami tökéletes kiegészítője a nyaknál található single-coil méretű DiMarzio Air Norton S humbuckernek. Az Air Norton S meleg, figyelemreméltóan tiszta hangzása miatt vált a prog-rock és fúziós zenét játszó gitárosok kedvencévé. A meglehetősen sokoldalú pickup-duót egy hangerő- és egy hangszín gombbal, egy háromállású pickup-váltóval és egy apró coil tap kapcsolóval kezelhetjük, ez utóbbi a pickup-váltó mindhárom állásában leválasztja az éppen aktív humbucker(ek) egyik tekercsét.
RGA622XH WH 9 head 650x

A legendás Lo-Pro Edge tremolós húrláb áramvonalas profiljának és süllyesztett finomhangolóinak köszönhetően maximális játékkényelmet nyújt. Kiválóan és stabilan teszi a dolgát, ugyanakkor, ha tenyéréllel szeretnénk a húrokat tompítani, szinte észre sem lehet venni, hogy ott van. Az aranyszínű szerelvények sorát a Gotoh hangolókulcsok és a satus felső nyereg teszik teljessé. Az RGA622XH modellt fényes fekete és fehér színben gyártják, hazai ára keménytokkal 875 000 forint és márciustól lesz elérhető.

 

 

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.

Az Ibanez bejelentette új Axe Design Lab sorozatát I. rész

Ezek is érdekelhetnek