zenesz_logo.pngA japán cég útjára indította új Axe Design Lab sorozatát, melyben szemet gyönyörködtető külsejű, izgalmas fejlesztéseket felvonultató különleges gitárokat mutattak be.

A kínálatban hat- nyolc- és kilenchúros gitárok is szerepelnek olyan jellemzőkkel, mint pl. DiMarzio vagy Fishman hangszedők, változó menzúrás kivitel és rugalmas, sokoldalú kapcsolási lehetőségek. A január 1-én bejelentett Axe Design Lab sorozat modelljei tökéletes megoldást kínálnak azoknak a gitárosoknak, akik egyedi tulajdonságokkal felvértezett gitárt keresnek maguknak. Ebben az írásban egy hat- és egy nyolchúros modellt mutatunk be az új sorozatból.

p region SML721 RGC 1P front 1300

Ibanez SML721 RGC

A látványos Rose Gold Chameleon lakkozású gitár hihetetlenül könnyű, de robosztus teste nyatoh fából készült. Ezt a hangszerfát leginkább azért kedvelik, mert szépen hangsúlyozza a mélyközép frekvenciákat, és hosszú hangkitartást eredményez. A testhez öt részből álló juhar/dió nyakat csavaroztak, a vékony és lapos Wizard nyakprofil segíti a gyors játékot. A rózsafa fogólapra 24 Jumbo JESCAR EVO arany érintő került, a változó menzúra (multi-scale) miatt az gitár skálahossza az alsó E húrnál 25,5”, míg a felső E húrnál csak 25 inch. Az alsó szarv extra mély kivágása és a változó menzúra megkönnyíti a gyors riffek játszását a legmagasabb fekvésekben is, ugyanakkor az ötödik fekvéstől lefelé a fogólap érzete már ismerős, olyan, mintha egy hagyományos bundozású gitáron játszanánk, ami akkord- és ritmusjátéknál szempont lehet. Bár a fogólapon is elhelyeztek pont alakú berakásokat, a fogólap oldaláról nem hiányozhatnak a lumineszcens, sötétben világító pozíciójelölők sem.

Ibanez SML721 RGC rear 800x

Az Axe Design Lab sorozatban ez az egyetlen gitár, amit nem Fishman vagy DiMarzio hangszedőkkel szereltek fel. A két passzív Ibanez Q58 humbucker – amiket eredetileg a fej nélküli Quest sorozatú gitárokhoz terveztek – csodálatos textúrájú, nagy kimenő jelű, a gitár teljes hangterjedelmében kivételesen kiegyenlített hangzásokat szolgál fel, és teszi mindezt rendkívül alacsony zajszint mellett.

feat SML721 pu 500x

 

A két humbuckert egy hangerő és egy hangszín potival, valamint az ötállású pickup-váltóval vezérelhetjük, az így kapott öt variáció a dyna-MIX 10 rendszernek köszönhetően Tap módban – amit egy apró Alter kapcsolóval aktiválhatunk – további 5 variációval bővül. Ebben az állásban akár tökéletes single-coil hangzásokat is elérhetünk, annak ellenére, hogy két humbucker dolgozik a gitáron.

 

feat SML721 bridge 500x

 

Az SML721 RGC Mono-rail húrlábat kapott, ami stabil hangolást és konzisztens húrfeszesség-érzetet biztosít akár mélyebb hangolásoknál is. A testen átmenő húrozáshoz készült Mono-rail híd a húrok energiáját közvetlenül a gitártestre továbbítja, ugyanakkor a különálló húrnyergek miatt ennél a húrlábnál a legkisebb a húrok közötti „áthallás”. A gitáron nincsen koptatólap, így a színátmenetes Rose Gold Chameleon lakkozás még szebben érvényesül. A pickupok is aranyszínű borítást kaptak és ebben a színben pompáznak a satus Gotoh MG-T hangolókulcsok is.

 

 

Az SML721 RGC 2023. februárjától érhető el, hazai ára 398.000 forint.

 

 

RGDMS8 CSM front 1300x

Ibanez RGDMS8 CSM

Azon gitárosok számára, akik a mélyebb regiszterekben is szeretnének tevékenykedni, érkezik egy új nyolchúros RGD fazonú metalgépezet, az RGDMS8 CSM. A vizuálisan meggyőző, klasszikus ezüstmetál finish-sel büszkélkedő gitárnál a látványos külső teljes összhangban van a kivételes hangminőséggel és a tökéletes játékkényelemmel. Ez a nyolchúros szörnyeteg is változó menzúrájú hangszer, melyen a megszokotthoz képest két további mély húr áll a gitárosok rendelkezésére, de a gyári hangolás is már eleve fél hanggal lejjebbről, D#-ről indul (1D#,2A#,3F#,4C#,5G#,6D#,7A#,8F).

RGDMS8 CSM Ibanez rear 1300x

 

A test anyagát ennél a hangszernél is az előző modellnél már említett nyatoh fa adja, melyhez a multi menzúrás kivitelhez kialakított vékony, lapos Wizard III-8 profilú ötrétegű juharfa / diófa nyak csatlakozik. A makassar-ébenfa fogólapra 24, legyező alakban elhelyezett jumbo érintő került. Bár elsőre kissé szokatlan lehet ez a fogólap, de hamar meg lehet szokni, mert természetesebben illik csuklónk dőlésszögéhez. A fogólap rádiusza 15,75", vagyis „laposnak” mondható, a gitár skálahossza 25,5"-27,2" között változik.

pu 500x

 

A gitáron két aktív Fishman Fluence Modern Humbucker dolgozik, Alnico mágneses a nyaknál, és kerámia mágneses a húrlábnál. Bár ez a hangszer inkább agresszív metal hangzásokra kihegyezett, a nagy kimenő jelű Fishman Fluence Modern pickupok kristálytiszta hangzásokat is tudnak, és a játék dinamikáját páratlan érzékenységgel reagálják le. Ráadásul a hangszedők a hangerőgombon található push/pull kapcsolóval aktíválható két teljesen különböző hangzást is kínálnak, a Coil Tap kapcsolóval pedig a háromállású pickup váltó mindegyik pozíciójában leválaszthatjuk a humbuckerek egyik tekercsét. Mindez összességében rendkívül széles hangzás-palettát tesz lehetővé, vagyis ez a hangszer nem csak a legkeményebb stílusokat művelő gitárosok tiszteletét vívhatja ki.

bridge 500x

 

Az ezüstmetál nyolchúros aranyszínű szerelvényeket kapott, itt is Mono-rail húrlábbal és Gotoh MG-T satus kulcsokkal van dolgunk. Koptatólap ezen a hangszeren sincsen – tegyük hozzá nem is nagyon férne el – a fehér pickup borításokkal és a selyemfényű lakkozással az RGDMS8 CSM markáns és visszafogottan elegáns, egyszerre sugall erőt és szépséget.

Az RGDMS8 CSM 2023. februárjától érhető el, hazai ára 497.000 forint.

Az Axe Design Lab sorozatot bemutató írás II. részét ITT OLVASHATOD!

Az Ibanez gitárok európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.