zenesz_logo.pngA sorozat első részében az Ortega Family Pro sorozat három új flamenco gitárját mutattuk be, következzenek a széria további újdonságai.

Az Ortega Family Pro sorozatának modelljeiben megtaláljuk mindazokat az értékes tulajdonságokat, melyek a cég legnépszerűbb Family sorozatának hangszereit jellemzik, ugyanakkor a Family Pro szériában mindegyik gitár tömörfa tetővel készül. A változatosságra sem lehet panasz, hiszen kétféle héthúros akusztikus modellt, valamint az RCE145 vékonytestű és balkezes változatát is megtaláljuk a kínálatban.

 

 

R133-7 / RCE133-7 – héthúros gitárok

A héthúros akusztikus gitár a klasszikus gitár brazil változata, amit elsősorban a choro zenében és a szambában használnak. (Bár az orosz népzenében is alkalmaznak héthúros akusztikus gitárt, de azt egy hanggal mélyebbre hangolják.) A brazil héthúros gitár legalsó húrját H-ra vagy akár C-re is szokták hangolni, ami a harmóniák alatti komolyabb basszusmenetek játszását is lehetővé teszi. Az Ortega Guitars által gyártott kedvező árú héthúros klasszikus gitárok tömör lucfenyő toppal és sapele fa (a mahagónihoz hasonló afrikai lombos keményfa) testtel készülnek, ami csodálatos hangot eredményez, míg a nem túl széles felső nyereg és a hétlyukas Ortega húrláb megfelelő játékkényelmet biztosítanak.

 

R133 7 fr 800x

R133-7

Az tradicionális testformájú R133-7 tömör lucfenyő topja selyemfényű natúr lakkozást kapott, akárcsak a sapele káva és hátlap. A nyak anyaga nato fa (távol-keleti, a mahagónihoz hasonló faanyag) és ez is selyemfényű lakkozású. A diófa fogólap 19 érintőnek biztosít helyet, a gitár skálahossza 650 mm (25,59”), a nyak szélessége a felső nyeregnél 60 mm, ami hét húr esetén nem mondható soknak. A test a legvastagabb pontján 100 mm vastag, ez az méret, amit még nagyon kényelmesen át lehet érni, és a hangereje is elegendő. A hétlyukas Ortega húrláb anyaga is diófa, míg a testet fekete ABS szegély díszíti.

R133 7 rear 800x

 

A nyakmerevítést kétirányú nyakpálcával oldották meg, amit a hanglyukon benyúlva érhetünk el. A hangolókulcsok elhelyezése ezen a gitáron is a klasszikus gitárokat idézi, a hangszer gyári hangolása E-H-G-D-A-E-H. Az R133-7 ára 159 000 forint, amiben egy Deluxe puhatok is benne van.

 

 RCE133 7 web lifestyle 700x

 

RCE133-7

Az előzőekben bemutatott héthúros gitár elektronikával felszerelt, cutaway fazonú változata az RCE133-7 modell. Látható, hogy a cutaway, vagyis a kivágás az un. Venetian cutaway fazonnál is lágyabb ívű, ami izgalmassá teszi a hangszer vonalvezetését. Ez a gitár is megkapta az Ortega saját gyártmányú elektronikáját, a MagusPro rendszert, mely egy piezo hangszedőt és a hozzá tartozó előfokot, valamint egy beépített hangolót tartalmaz. Itt is egy háromsávos EQ-val, Master hangerő potival, Phase kapcsolóval alakíthatjuk ki hangzásunkat. Az RCE133-7 hazai ára 199 000 forint, amiben egy Deluxe puhatok is benne van.

 

 

RCE141NT / RCE141NT-L / RCE145NT

A héthúros újdonságok mellett az Ortega Family Pro sorozat három további elektroakusztikus modellel is bővült. Mindhárom gitár cutaway kialakítású, és ahogyan az ebben a sorozatban megszokott, tömör – esetükben kanadai lucfenyő – toppal büszkélkedhetnek, ennél a családnál is gondoltak a balkezes gitárosokra, így egy balkezes modellt is bemutattak.

 

RCE141NT front 800

RCE141NT

Az RCE 141NT vastagabb „full body” testméretű hangszer, melynek mahagóni testére (káva/hátlap) tömör kanadai Englemann lucfenyő tetőlap került (a közismert lucfenyőnkre emlékeztető, sűrű lombozatú, kékes árnyalatú fenyő) ami a mahagóni testtel vastag, meleg szépen kiegyenlített hangzást nyújt. A full body test a legvastagabb pontján 103 mm vastag, amihez egy tradicionális kialakítású nato fa nyak csatlakozik, ennek szélessége a felső nyeregnél 52 mm. A nyak hátoldala a testhez hasonlóan fényes natúr finish-t kapott.  A nyakra 19 érintővel ellátott diófa fogólap került és ugyanez a fa az anyaga a 12 lyukas Ortega húrlábnak is, ami kialakításának köszönhetően könnyebbé teszi a húrcserét.  

RCE141NT top 650x


A gitárt az Ortega MagusPRO elektronikájával szerelték fel, mely egy piezo hangszedőt és a hozzá tartozó előfokot, valamint egy beépített hangolót tartalmaz. A testet elegáns fehér / gyöngyház kombinációjú szegély díszíti, a gyöngyház berakás visszaköszön a hanglyuk körüli rozettában is, a fehér binding pedig a fogólap teljes hosszában jelen van. A gitár klasszikus elhelyezésű hangolókulcsokat kapott, a nyakmerevítést kétirányú nyakpálcával oldották meg.

A gitár 191 000 forintos árában egy Deluxe puhatok is benne van.

 

 RCE141NT L front 800x

RCE141NT-L

Ez a hangszer az előzőkben ismertetett RCE141NT balkezes változata, anyagaiban és paramétereiben megegyezik a jobbkezes modellel, és az ára is ugyanannyi, 191 000 forint Deluxe puhatokkal együtt.

 

 RCE145NT fr 800x

RCE145NT

Ez a gitár az RCE141NT modell thinline, vagyis vékonytestű változata. Ez persze nem jelent túlzottan nagy különbséget, a szintén cutaway fazonú test a legvastagabb pontján 83 mm vastag. Ez a vastagság a nyak felé haladva kicsit csökken, a test első ívénél 78 mm. A thinline testhez vékonyabb nyak illik, ennek szélessége a felső nyeregnél 48 mm. A faanyagokat tekintve nincs eltérés a három új natúr modell között, sőt a skálahosszuk is egyezik, ami 650 mm, vagyis 25,59 inch.

RCE145NT káva 650x

 

Ez a gitár is megkapta az Ortega jól bevált MagusPRO elektronikáját, hangolóval, háromsávos EQ-val, és fázisfordító kapcsolóval. A fényes lakkozás és díszítőelemek is megegyeznek, első ránézésre alig lehet észrevenni a különbséget az RCE141NT és RCE145NT modellek között. A különbség inkább csak kézbe véve érezhető ez a gitár inkább az elektromos gitárok felől érkező gitárosoknak lehet a kedvence a vékonyabb test és nyak okán. Az RCE145NT is 191 000 forintba kerül, amiben egy Deluxe puhatok is benne van.

Ezzel befejeztük az Ortega Family Pro sorozat újdonságainak bemutatását, következő írásunkban az Ortega Performer sorozat két új modelljét és egy gyönyörű signature modellt ismertetünk.

Az Ortega gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.