zenesz_logo.pngA high-end termékeiről ismert francia Focal cég Shape néven új stúdiómonitor sorozatot mutatott be a Frankfurti Zenei Vásáron.

 

Focal Shape 65 Couple Front_700.jpg

 

A világ egyik vezető high-end hangsugárzó gyártója családi vállalkozásként indult a ’70-es években a franciaországi Filierben. 1996 hozta meg számukra az igazi elismerést, ekkor mutatták be az első Grande Utopia modellt, melyet a szaksajtó rögtön a világ egyik legjobb hangsugárzójaként említett. Mára a Focal stabil szereplője és vezető tagja a hangsugárzó gyártás piacának, és bár termékei között még a kisebb modellek sem a belépő kategóriát képviselik, a felhasznált anyagok, a mérnöki megoldások és a kapott hang igen kedveltté és keresetté teszi a márkát. 

A Focal elkötelezettsége az innovatív monitor megoldások iránt azt eredményezte, hogy a cég teljesen új megközelítésből, újragondolva kezdett hozzá közeltéri monitorainak fejlesztéséhez. Ezt látványosan demonstrálja a dupla passzív sugárzóval, új membránnal ellátott mély- és magassugárzóval készülő új Shape sorozata

 

13683-4_full.675.jpg

 

A három modell, a Shape 40, Shape 50, Shape 60 Franciaországban készül és számos újítást alkalmaz annak érdekében, hogy maximálisan transzparens hangzást kapjunk. A monitorokat kifejezetten úgy tervezték, hogy a közeltéri monitorozás igényeinek megfeleljenek. A Shape monitorok az egyszerű, letisztult dizájnt és a kisebb terek akusztikai jellemzőihez optimalizált beállításokat ötvözik.

 

7638b6-shape_-_elect_700.jpg

 

Ezeket a munkára termett eszközöket elsősorban széles, és kivételesen precíz sztereó hangképük különbözteti meg társaitól. A basszus sáv jól artikulált és jól kontrollálható. A mély-közép és közép tartomány extrém módon élethű, nincsenek átfedések a különböző frekvencia tartományok között, jelentősen megkönnyítve ezeknek az alapvetően fontos tartományoknak a hangszínezését. Végezetül ne feledkezzünk meg az új tweeterekről sem, melyek elengedhetetlenek a nagy felbontású hangképhez. Hatékonyan és pontosan adják vissza legmagasabb frekvenciákat és sziszegő hangokat is.

A Shape 65 a legnagyobb modellje a Shape sorozatnak, és bár közeltéri monitorként emlegetik, ezek a hangfalak extra visszahallgatási minőséget garantálnak a legmélyebb frekvenciáktól kezdve egészen a legmagasabbakig. Csupán egyetlen egyszerű dolgot kell figyelembe vennünk, mégpedig azt, hogy a monitorok nagyjából 1 méter távolságon túl hallgatva adják a legpontosabb hangképet. 

 

Focal Shape 65 Sideview Angled 650x.jpg

 

Legfontosabb jellemzők

Precíziós irányítottságú magassugárzó a visszahallgatás rugalmas változtathatósága miatt
Basszusreflex nyílás nélküli kivitel, így fal közelébe is helyezhető a monitor
A legmagasabb frekvenciák pontos vezérlése
Lenrost alapú szendvics membrán: jól artikulált mélyek, természetes és részletező közepek és felső közép frekvenciák
Falra és mennyezetre erősíthető

Specifikáció

Rendszer: SHAPE 65
Frekvencia tartomány (+/-3dB): 40Hz - 35kHz
Maximális hangnyomás: 109dB SPL (csúcs @ 1m)
Bemeneti impedancia: XLR: szimmetrikus, 10 kOhms
RCA: aszimmetrikus 10 kOhms
Közép és mély erősítő: 80W, AB osztályú
Magas erősítő: 25W, AB osztályú
Automatikus standby
Tápfeszültség: 220-240V vagy 100-120V

Kezelőszervek

Felül áteresztő szűrő: állítható tartomány 45/60/90Hz
Mély: (0 - 250Hz): állítható +/-6dB
Közép/mély (160Hz, Q=1): állítható +/-3dB
Magas (4.5 - 35kHz): állítható +/-3dB
Ki- bekapcsoló a hátoldalon
Standby fogyasztás: < 0.5W
Ki- bekapcsolást és standby állapotot jelző LED

Hangszórók

Mélysugárzó: 6.5" (16,5cm) lenrost alapú membránnal
Magassugárzó: 1" (25mm) alumínium – magnézium fordított dóm sugárzó

Hangfal

Anyaga: 0.6" (15mm) MDF
Borítás: műbőr, valódi diófa és fekete lakkozás
Méretek négy lábbal: 355 x 218 x 285mm (magasság x szélesség x mélység)
Súly: 8.5kg

A Focal európai és hazai forgalmazója a SoundService