zenesz_logo.pngA PRS a nyár elején húzta fel a függönyt legkelendőbb modellje régóta várt juharfa fogólapos változata előtt.

Még áprilisi turnéja során néhányan kiszúrták John Mayert amint PRS SE Silver Sky Signature gitárjának juharfa fogólapos változatát tesztelte. Annak ellenére, hogy sokan számítottak rá, az akkor közelgő 2023 NAMM kiállításon az SE Silver Sky Maple nem mutatkozott be. Csak nyár elején gördült fel a függönyt a PRS legkelendőbb modelljének régóta várt juharfa fogólapos változata előtt.

Nylon Blue

PRS SE Silver Sky Maple Nylon Blue

Mielőtt folytatnánk, egy kicsit ugorjunk vissza időben, mégpedig 2018 márciusába, amikor a PRS John Mayer Silver Sky modell  nem kis vihart kavarva bemutatkozott. A Fender Stratocaster formájára kísértetiesen emlékeztető gitár finoman szólva megosztotta a gitáros társadalmat, sokan koppintásnak titulálták. A forma – a fejtől és a kimélyített, ergonomikus alsó szarvtól eltekintve – valóban egy Stratocastert idéz, azonban alaposabban megvizsgálva már akkor látható volt, hogy ezt a hangszert Mayer „keze alá” készítették. Bár az új nyakprofil, a zajtalan PRS 635 JM pickupok, melyekből a középső hangszedőt fordított polaritással kötötték be, a másképpen elhelyezett tremolós húrláb nem tűnnek jelentős módosításoknak, azonban 2018 óta a gitár még számos kisebb-nagyobb változtatáson esett át, következetesen, mindig John Mayer kérését követve. Napjainkra a gitárosok nemcsak elfogadták és megszerették ezt modellt, hanem a megfizethető árú SE változat a Reverb.com adatai szerint a 2022-es év legkelendőbb gitárja volt.

Overland Grey

PRS SE Silver Sky Maple Overland Grey

Visszatérve a PRS SE Silver Sky Maple modellre, a fogólaptól és a színváltozatoktól eltekintve az SE Silver Sky Maple megegyezik a rózsafa fogólapos testvérével. Ez azt jelenti, hogy a nyárfa testhez itt is 635JM profilú juharfa nyak csatlakozik, a madár berakásos fogólap rádiusza 8,5” és 22 érintőnek ad helyet, a hangszer skálahossza 25,5”. A három SE 635JM single-coil hangszedőt egy hangerő- és két hangszín potival, valamint az ötállású pickup-választóval kezelhetjük.

 

Summit Purple

PRS SE Silver Sky Maple Summit Purple

A gitárt két ponton szinkronizált acéltőkés tremolóval szerelték fel, a felső nyereg szintetikus csont, a hangoláshoz vintage-style hangolókulcsok állnak rendelkezésre. A fej a többi PRS gitáréhoz képest fordított állású és az alsó ívét kissé megnyújtották, hogy a kéz az első fekvésben kényelmesebben elférjen. Az SE Silver Sky Maple a következő három elegáns, a juharfa fogólaphoz jól illő színben érhető el: Nylon Blue, Overland Gray és Summit Purple.

 

Storm Grey

PRS SE Silver Sky Storm Grey

A rózsafa fogólapos SE Silver Sky esetében is megjelent két új szín, mégpedig Storm Gray és a Piano Black, ezzel egyidejűleg a Dragon Fruit és az Ever Green finish kikerült a kínálatból - bár van ahol  kedvező áron hozzá lehet még jutni az ilyen színű gitárokhoz is  - vagyis ennek a modellnek a színkínálata pillanatnyilag: Moon White, Piano Black, Stone Blue és Storm Grey.

Piano Black
PRS SE Silver Sky Piano Black

Akik nem annyira válogatósak a gitárjukat illetőleg, csodálkozhatnak, hogy miért olyan nagy ügy, hogy egy új fogólap opció is megjelenik egy modell esetében. Érdekes, hogy egy olyan bluesgitáros legendát, mint Joe Bonamassa is foglalkoztat ez a téma.


 

Ami a PRS SE Silver Sky árakat illeti, a Hangszercenter Medgyesi oldalán a korábbi finish-sel rendelkező rózsafa fogólapos gitárok ára egységesen 369 900 forint, míg a PRS SE Silver Sky Maple és a két új színben kapható (Storm Gray, Piano Black) rózsafa fogólapos PRS SE Silver Sky modellek ára pedig 389 900 forint.