zenesz_logo.pngMég karácsony előtt írtunk arról, hogy a PRS cég megerősítette David Grissom signature DGT SE sorozatú gitárjának januári megjelenését.

Nem kellett csalódnunk, pár nappal ezelőtt a cég hivatalosan is bejelentette a PRS SE DGT – David Grissom Trem – érkezését. Az új modell két színben áll rendelkezésre: Goldtop, hold alakú pozíciójelölőkkel a fogólapon és McCarty Tobacco Sunburst, madár berakásokkal. Miért fontos hír a PRS SE DGT modell megjelenése?

PRS SE SGT 1300

PRS SE DGT Tobacco Sunburst

 

David Grissom, amerikai blues-rock gitáros, akinek az eredeti DGT Signature modell a nevéhez fűződik, régi barátja, mondhatjuk, hogy munkatársa Paul Reed Smith-nek, és már ott bábáskodott az eredeti McCarty modell fejlesztésénél is. Észrevételeivel és ötleteivel folyamatosan képviselte a turnézó, koncertező gitárosok szempontjait a PRS modellek tervezésénél. 2007-ben hosszas munka és egyeztetés után megszületett David Grissom Signature gitárja, ami számos egyedi jellemzője miatt mára a PRS legnépszerűbb Core signature modelljévé vált. Most ez a különleges és rendkívül drága signature modell került be a még megfizethető kategóriába tartozó SE sorozatba.

PRS SE DGT gold top 1300

PRS SE DGT Goldtop


Bár korábban nem túl sok részletet árultak el a PRS SE DGT specifikációjából, azt tudni lehetett, hogy minőség terén kompromisszumokra nem igazán kerülhet sor, hiszen David Grissom kijelentette: „Nem akartam, hogy a nevem rákerüljön bármire, ami számomra nem a legtökéletesebb játékkényelmet nyújtaná. De a végeredmény meggyőzött, és most már büszke vagyok rá.”

Minden, amit korábban tudni lehetett a PRS SE DGT részeleteiről – 25 inches menzúra, 22 magas érintő, kissé vaskosabb, jól tenyérbe fekvő DGT nyakprofil, PRS DGT „S” humbuckerek – mind beigazolódott. Akkor nézzük a részleteket!

DGT back 800x

A PRS SE DGT hű maradt a gyökerekhez, mert kiváló rezonancia képességű mahagónifa adja a test anyagát. A mahagóni garantáltan szállítja a gazdag, meleg és erőteljes közepekkel bíró hangokat, a juharfa top pedig – a látványon túl – egy kis fényességet és feszességet csempész a hangzásba. A ragasztott illesztésű, egy darabból készült nyak anyaga is mahagóni, erre rózsafa fogólapot ragasztottak, melynek rádiusza 10”. A 22 magas érintőről és a skálahosszról, már tettünk említést, a felső nyereg anyaga műanyag és bronzpor keverék.

DGB22MT3 pu 650x

 

Az eredeti DGT hangszedőinek kifejlesztése Davidnek és Paul Reed Smithnek egy évébe került, több mint 40 pár pickupot teszteltek és „finomítgattak” mire megállapodtak a végső DGT változatnál. Az SE gitár megkapta a DGT humbuckerek SE sorozatra optimalizált „S” változatát, vagyis a korábbi kutatás előnyeit élvezhetjük az eredeti ár töredékéért.

A vintage hangolású „S” humbuckerekhez külön-külön hangerő potméterek tartoznak, ami megkönnyíti a két pickup arányának keverését, a master hangszín gombon lévő push/pull kapcsolóval pedig fényes single-coil hangzásokat állíthatunk elő a pickup-váltó mindhárom állásában. Ha csak a hídi hangszedő szól, a push/pull kapcsolót kihúzva a humbucker külső tekercsét tudjuk leválasztani. Ha a pickup-váltó középső állásában aktíváljuk a coil-tap kapcsolót, akkor mindkét humbucker belső tekercse fog szólni, ha pedig a nyaki hangszedő aktív, a push/pull kapcsolóval annak külső tekercsét tudjuk kiiktatni, vagyis háromféle különböző single-coil hangzás áll rendelkezésünkre.

 

DGT head 650x

 

A háromállású pickup-váltó ennél a gitárnál is a húrláb mögé került, ami megakadályozza, hogy a kezünk véletlenül beleakadjon. A szerelvények nikkel színűek, így a PRS tremolós húrláb és a PRS designed húrgépek is.


A gitár hazai ára színtől függően nagyjából 440 000 és 455 000 forint között várható. Minthogy feltehetően óriási lesz az érdeklődés, annak, akit érdekel, érdemes minél előbb megrendelnie, ha még ebben az évben szeretné megkapni. Akit a gitár tervezésének részletei érdekelnek ITT olvashat róla.