zenesz_logo.pngA Paul Reed Smith cég megerősítette, hogy David Grissom signature DGT gitárjának elérhető árú SE verziója januárban érkezik.

A marylandi cég közreadott két tízperces videót – egy háromrészes sorozat első két darabját –, melyben bemutatja az SE DGT evolúcióját az ötlettől a megvalósulásig. A januári megjelenéssel egy időben a PRS kihoz egy demó videót, melyben David Grissom maga mutatja be az új modellt.

prs david grissom

David Grissom

 

David Grissom, amerikai blues-rock gitáros szinte pályája kezdete óta PRS gitárokon játszott és már a korai 90-es években fontos szerepe volt az eredeti McCarty modell fejlesztésében is. Grissom több mint egy évtizedig használt egy módosított PRS McCarty Trem modellt. 25 éven át volt munkakapcsolatban Paul Reed Smith-szel és részt vett a PRS gitárok tervezésben és fejlesztésben,  ő képviselte a turnézó és session zenészek speciális igényeit. 2007-ben ennek a munkának az eredményeként született meg DGTDavid Grissom Trem signature modell.

 

 Az eredeti PRS DGT gitár

A DGT McCarty platformra épülő gitár volt, egyedi DGT nyakprofillal, legfontosabb jellemzői közül talán a Grissom által fejlesztett speciális hangszedőket, a Dunlop 6100-szerű magas érintőket, a nitrocellulóz finish-t, a felezhető pickupokat kell kiemelni. Grissom és Paul egy évet töltött el és több mint negyven pickup szettet próbált ki a számukra megfelelő vintage hangzású DGT humbuckerek megtalálásáig. A két hangszedőhöz tartozó külön hangerőpotival és a push/pull kapcsolóval kezelhető coil-tap funkcióval a DGT kivételesen sokoldalú hangszerré és a PRS legnépszerűbb Core signature modelljévé vált.

Az SE DGT ötlete eredetileg a cég operatív vezérigazgatójának, Jack Higginbotham-nek a fejében fogant meg, aki később egy nyilatkozatában ezt mondta: „Amikor először elhatároztuk a DGT modell SE sorozatba kerülését, tudtam, hogy bonyolult feladat lesz, ami sok ember közreműködését igényli. (Az SE modelleket Indonéziában gyártják.) Ugyanakkor azt is tudtam, hogy mennyire népszerű ez a gitár, és hogy megvan a csapatunk ehhez a munkához. Azért készítettük ezeket a videókat, hogy betekintést engedjünk színfalak mögé és megmutassuk a termékfejlesztés folyamatát úgy általában és különös tekintettel a Daviddel közös munkára.

 

 1. rész

Azonkívül, hogy az új modellt bejelentették, a PRS meglehetősen szemérmesen nyilatkozott, amikor az új gitár részleteire terelődött a szó. Ettől függetlenül azért néhány lényeges jellemző kiderül a második videóból. Az eredeti DGT modell 25 inches skálahosszú, 22 magas érintővel ellátott gitár, melynek az egyik legkarakteresebb vonása a kissé vaskosabb, jól tenyérbe fekvő egyedi nyakprofil. Ezeket a tulajdonságokat mindenképpen meg akarják tartani az SE DGT változatnál is. A legkényesebb feladat az egyedi tervezésű, Grissom és Paul által kikísérletezett DGT hangszedők SE gitárokba való „S” verziójának megtervezése volt.

 

 2. rész

Érdekes, hogy a videóban Grissom elmondja, hogy kezdetben kissé habozott, hogy a nevét adja-e a projekthez „Nem akartam, hogy a nevem rákerüljön bármire, ami számomra nem a legtökéletesebb játékkényelmet nyújtaná” – mondta. „De a végeredmény meggyőzött, és most már büszke vagyok rá” – tette hozzá. „Az SE sorozat fényévekkel előbbre tart, mint bármilyen gitár, amin játszhattam a pályám elején. Lenyűgöző, hogy hová fejlődött ezeknek a gitároknak a minősége, és örömmel tölt el, hogy az SE DGT gitárt még több embernek ajánlhatom” – nyilatkozta.

Egyelőre ennyit tudunk biztosan, érdemes figyelni a PRS weboldalát az elkövetkező hetekben, hamarosan újabb részletek várhatók a Paul Reed Smith SE DGT gitárral kapcsolatban.