zenesz_logo.pngMár hagyománynak számít, hogy a Reverb.com – a legnagyobb új és használt hangszerek, erősítők, effektek adásvételével foglalkozó online piactér – minden év végén közzéteszi a legkelendőbb gitárok, akusztikus gitárok, erősítők listáját.

Mi most azokat az elektromos gitárokat mutatjuk be, melyek forgalma a legnagyobb volt a Reverb.com adatai szerint az elmúlt 12 hónapban. Érdekességként kiemelnénk, hogy bár megjelenésekor meglehetősen ellentmondásos véleményeket váltott ki, John Mayer PRS Silver Sky gitárja folytatja erőteljes támadását a Fender Stratocaster piaca ellen és a PRS, mint cég, tovább erősítette a pozícióját a kedvencek listáján. Ezt a trendet csak tovább erősítette a sokkal megfizethetőbb árú PRS SE Silver Sky érkezése 2022 januárjában. Újonc létére a PRS Silver Sky SE alternatívája megverte a mezőnyt és az 1. helyen végzett.

 

 

Érdekes módon az Amerikában gyártott PRS Silver Sky John Mayer Signature gitár a 4. helyre esett vissza – tavaly a 3. helyen állt – most a Fender Player Stratocaster és a Fender American Professional II Stratocaster is megelőzte.

A 5. helyen álló Fender Player Telecaster zárja a Gibson nélküli top ötöt. A top 10-ben viszont két Gibson modell is bekerült, a 6. helyre a Gibson Les Paul Standard ‘60s a 7. helyre a Gibson Les Paul Standard ‘50s, igaz a 11. helyen egy harmadik Gibson gitárt találunk, ez a Gibson Les Paul Classic.

Az eredmény nagyjából a tavalyi trendet, vagyis a Fender márka erőteljes dominanciáját tükrözi. Eltekintve a PRS SE Custom 24-től, ami zárja a top 10-et és a 20. helyen álló PRS CE 24-től, a második tíz helyből is hét pozíciót a Fender brand foglal el. (A Squier gitárokat is beleértve.)

 

prs se silver sky 1200x

1. PRS SE Silver Sky

Az első helyre kerülő PRS SE Silver Sky a cég 2018-ban bemutatott, nagy vihart kiváltó John Mayer signature modelljének SE változata, amit Indonéziában gyártanak és 2022 elején debütált. A gitár testének anyaga nyárfa, melyhez 635JM profilú juharfa nyak csatlakozik csavaros illesztéssel. A rózsafa fogólapot 22 érintővel látták el, rádiusza 8,5 inches, a hangszer skálahossza 25,5 inch. A gitár három 635JM single-coil pickupot kapott, vintage stílusú hangolókulcsok és két ponton szinkronizált tremolós húrláb jellemzik.

Tájékoztató ár: 399 200 Ft. (Hangszercenter-Medgyesi)

 

Fender Player Start 1200x

2. Fender Player Stratocaster

A 2018-ban megjelent azóta is népszerű, Mexikóban gyártott Player sorozat anno a Fender Standard családját volt hivatott leváltani. A Player sorozat akkor új színekkel és pickup variációkkal debütált, a frissítés több mint 90 modellt érintett. Azóta apróbb frissítések történtek, de alapvetően maradtak a tradicionális Fender jellemzők.

A Fender Player Stratocaster többféle pickup kiosztással készül, úgymint SSS, HSS, és HSH. A gitárokon Player Series Alnico 5 Strat single-coil és Player Series Alnico 2 humbucking hangszedőket állítottak csatasorba. A Player Strat korhű 9,5” rádiuszú 22 érintős fogólappal készül, lágyabb működésű tremoló, és óriási színválaszték jellemzi ezt a modellt.

Tájékoztató ár: 289 200 forint (Mezzoforte Hangszeráruház, akciós ár)

 

Fender Professional II Strat 1200x


3. Fender American Professional II Stratocaster

Az American Professional sorozat a 2017-es téli NAMM Show-n mutatkozott be. Új pickupok, új nyakprofil, új színek jellemezték és a Jazzmaster és Jaguar modelleket is érintette a változás. A gitárokat a Tim Shaw által tervezett V-Mod single-coil és ShawBucker humbucker hangszedőkkel szerelték fel. A pickup kiosztások az American Professional II Stratocaster modellnél is változatosak voltak SSS, HH és HSS közül lehetett választani. 2020-ban jelent meg az American Professional II széria, ami kissé vastagabb nyakprofillal és nagyobb kimenő jelet leadó pickupokkal rendelkezett, és az 1954 óta változatlan nyakillesztést egy kissé lekerekítették. De újdonságként megjelent az egyik Tone gombon egy push-push kapcsoló, mellyel a nyaki pickupot lehetett a pickup-váltó 1. és 2. állásában a pickup konfigurációhoz hozzáadni.

Tájékoztató ár: 903 900 forint (HangszerPláza)

 

silver sky frost 1200x

4. PRS Silver Sky John Mayer Signature

Ez a gitár kísértetiesen emlékeztet egy Fender Stratra, de a fej PRS hagyományos formáját vette át, azzal az apró eltéréssel, hogy az alsó ívét megnyújtották, hogy a kéz az első fekvésben kényelmesebben elférjen. A gitár alsó szarvának élét esztétikusan „lecsapták”, amivel a felső fekvések könnyebben elérhetővé válnak. A 2018-ban bemutatott modell testének anyaga égerfa, a nyak juharfából készült, a fogólap indiai rózsafa vagy juharfa, 22 érintővel, amikről azt lehet tudni, hogy kissé alacsonyabbak és vékonyabbak, mint a standard PRS érintők. A nyak profilja a gyári adatok szerint 635JM, ami valahová a „C” és a „D” közé esik, nagyjából egy 66-os Stratóéval egyezik meg.

A három PRS 635JM single-coil pickup a Fenderéhez képest nem zajos, feltehetően azért, mert a középső hangszedőt fordított polaritással kötötték be. A tremolós húrlábat Mayer kérésére egy szintben helyezték el a testtel, ami így jobb rezonanciát és hosszabb hangkitartást eredményez. Az eredeti 2018-as modellen szinte minden évben kisebb módosítások történtek, így pl. a poliuretán lakkozást 2019 végétől nitrocellulóz lakkozás váltotta fel, 2020-ban a rózsafa fogólappal ellátott modelleken a nyakprofil kissé kerekebb lett. 2021-ben a hangszedők változtak, valamivel kisebb kimenő jelű 635JM hangszedők kerültek a gitárra.

Tájékoztató ár: 1 079 976 Ft (Thomann)

Player Telecaster 1200x

5. Fender Player Telecaster

A Palyer Telecasterek is megkapták a 22. érintőt, a nyakprofil ezeknél a gitároknál is „Modern C”, a fogólap rádiusza 9,5 inches. A Telecaster tradicionális „twang” hangzásához a testen átmenő húrozáshoz készült, 6 hajlított acélnyerges húrláb is hozzájárul. Mindegyik Palyer Telecaster teste égerfából készül, a nyak anyaga juharfa, a fogólapnál lehet választani a juharfa és a pau ferro között.

A Player sorozatban kétféle pickup kiosztású Telecasterrel találkozhatunk: SS és HH. Az SS modellek két Player Series Alnico 5 Tele Single-Coil hangszedőt kaptak, a HH kiosztású modellen pedig két Player Series Alnico 2 humbucker dolgozik.

Tájékoztató ár: 279 100 Ft (Mezzoforte Hangszeráruház, akciós ár)

 

Gibson LP Standard 60s 2

6. Gibson Les Paul Standard '60s

A Les Paul™ Standard azt a klasszikus dizájnt követi, ami a Les Paul-t generációkon és stílusokon átívelve az egyik legjelentősebb és legkedveltebb elektromosgitárrá tette. A tömör mahagóni testre mintás juhar top került, a testhez SlimTaper™ 60s-style profilú mahagóni nyak csatlakozik, melyre rózsafa fogólap került trapéz alakú pozíciójelölőkkel. A fogólap rádiusza 12” és 22 médium jumbo érintőnek biztosít helyet. A gitár skálahossza 628,65 mm/24.75”, a nyak szélessége a Graph Tech felső nyeregnél 43,053 mm.

A gitáron két Alnico 5 mágneses nyitott (open-coil) 60s Burstbucker 61 R és 61T dolgozik, melyekhez a szokásos két hangerő, kéthangszín potméter és háromállású pickup-váltó tartozik. A kézzel forrasztott áramkörökben az eredetivel megegyező Orange Drop kondenzátorokat használtak. A Gibson Les Paul Standard '60s modellt ABR-1 Tune-O-Matic™ rendszerű húrlábbal és Stop Bar húrtartóval szerelték fel, a kényelmes és precíz hangolást a Grover® Rotomatic kulcsok garantálják. A szerelvények ezüst színűek, csak úgy, mint az aranyszínű potméter gombok sapkái. A gitár selyemfényű nitrocellulóz lakkozást kapott, amin szépen átlátszik a gyönyörű juhar top mintázata. A hangszer megjelenését a fedlapon és a fogólapon végig húzódó krémszínű szegélyezés teszi teljessé.

Tájékoztató ára: 945 333 Ft (Thomann)

 Gibson Standard 50 1200x

7. Gibson Les Paul Standard '50s

Ez a modell is a Gibson aranykorát idézi, anyaghasználatában nem tér el az előzőkben ismertetett modelltől: mahagóni test, mintás juhar top, mahagóni nyak és rózsafa fogólap. A nyak profilja azonban 50s vintage, vagyis kissé kerekebb, inkább a D-hez közelítő, mint a vékonyabb, C-re emlékeztető 60s-style profil. Egyéb paraméterekben – fogólap rádiusz, skálahossz, érintők száma és nyak szélesség – a két gitár megegyezik. 

További eltérés észlelhető a hangszedőknél, a Les Paul Standard '50s modellen Alnico II mágneses Burstbucker 1 (nyaki) és Burstbucker 2 (húrláb) humbuckerekkel találkozhatunk.

Mindkét gitár vintage stílusú hangszedőket kapott és mind a tiszta, mind a túlhajtott hangjuk kifogástalan. Mindkettőben megvan az eltéveszthetetlen Gibson PAF stílusú „harapás”. A Burstbuckers 61 talán egy kicsit jobban meghajtja az erősítőt és erőteljesebbek a magasai. Egyik sem jobb, mint a másik, a személyes igények és a játszott stílus dönthet a két hangszer között. A húrláb és a húrrögzítő is megegyezik, azonban a Les Paul Standard '50s-en Vintage Deluxe kulcsok vannak és hangolókulcsok gombjai is eltérő formájúak és más anyagból készültek.

Tájékoztató ár: 945 333 Ft (Thomann)

 

American Professional II Telecaster 1200x

8. Fender American Professional II Telecaster

Ahogyan fentebb írtuk, az American Professional széria 2017-ben debütált és elsősorban új pickupok, új nyakprofil, új színek jellemezték. A gitárokat a Tim Shaw által tervezett V-Mod single-coil és ShawBucker humbucker hangszedőkkel szerelték fel. Az American Professional II 2020-as bevezetése a Telecastert is érintette. A nyakillesztés itt is kényelmesebbé vált, valamivel jobban elérhetők a felső fekvések. A húrláb visszakapta a három kompenzált réz nyerget, de a testen átmenő húrozás helyett – vagy mellett – most már felülről is befűzhetők a húrok. Ezen a Telecasteren is megjelent a push/push kapcsoló, mellyel a pickup-váltó középső állásában a két hangszedőt sorba kapcsolhatjuk. A hangszedők a korábbi V-Mod továbbfejlesztett változatai (V-Mod II), melyek kissé nagyobb jelet adnak le, dinamikusabban és artikuláltabban szólnak.

Tájékoztató ár 772 027 Ft (Thomann)

 

Affinity Series Telecaster 1200x

9. Squier Affinity Telecaster

Az első Squier Affinity Telecaster gitárokat először Japánban kezdték el gyártani, de napjainkban elsősorban Indonéziában és Kínában készülnek. Ezeket a modelleket a Fender belépőszintű modelljeinek tekinthetjük rendkívül kedvező áruk, valamint amiatt, hogy a Telecaster gitárok legfontosabb stílusjegyeit magukon hordozzák. A szokásosnál vékonyabb testük általában nyárfából készül és „C” profilú juharfa nyakat kapnak. A főbb paraméterei – menzúra, fogólap rádiusz, felső nyereg szélesség, megegyeznek a Fender Telecasterével, ugyanakkor csak 21 médium jumbo érintővel rendelkeznek.

A gitárokon többnyire kerámia mágneses Squier single-coil pickupokkal találkozhatunk, de létezik Squier Affinity Telecaster Deluxe két humbucker pickuppal. A húrláb hatnyerges, testen átmenő húrozáshoz.

Tájékoztató ár: 99 900 Ft (Mezzoforte Hangszeráruház)

 

PRS Custom SE 24 1100x

10. PRS SE Custom 24

A PRS SE sorozatot Student Edition sorozatként is emlegetik, de ez a kedvező árú, Távol-Keleten gyártott széria kiváló minőségű hangszereket tartalmaz. A PRS zászlóshajója a Custom 24 is megtalálható az SE családban, méghozzá talán a legsikeresebb modellként. Az a gyönyörű domború tetőlappal és látványos finish-sel rendelkező Custom 24, amit ma ismerünk, 2009-óta található meg az SE sorozatban. A mahagóni testre juhar top, valamint egy vékony lángolt juhar réteg került. A nyak anyagát is juharfa adja, a 24 érintős fogólap anyaga rózsafa, a gitár skálahossza 25 inch.

Mindkét pozícióban 85/15 „S” humbuckerek dolgoznak és a háromállású pickup-váltónak, valamint a Tone potin elhelyezett push-pull kapcsolónak köszönhetően – mellyel a humbuckereket felezhetjük – hatféle pickup kombináció áll rendelkezésünkre. PRS Patented tremolós húrláb és PRS Patented hangolókulcsok teszik teljessé ezt a kiváló ár-érték arányú gitárt.

Tájékoztató ár: 358 800 Ft (Hangszercenter-Medgyesi)

 

A második 10 helyen ezek a gitárok szerepelnek:

11. Gibson Les Paul Classic
12. ESP-LTD EC-1000
13. Squier Classic Vibe '50s Telecaster
14. Squier Classic Vibe '60s Jazzmaster
15. Squier Affinity Series Stratocaster
16. Squier J Mascis Jazzmaster
17. Fender American Standard Stratocaster
18. Squier Paranormal Baritone Cabronita Telecaster
19. Fender American Standard Stratocaster
20. PRS CE 24

A cikkben szereplő helyezések nem minőséget tükröznek, csupán a 2022-es év új és használt gitárjainak eladási toplistáját jelzik a reverb.com adatai alapján.