zenesz_logo.pngA Blackstar AMPED 3 bemutatásával a brit cég AMPED sorozata immár három modellel büszkélkedhet.

Kérdés, hogy az AMPED 1 és AMPED 2 pedálerősítők sikere után mi újat tud mutatni a legfrissebb jövevény. Első ránézésre az AMPED 3 nagyon hasonlónak tűnik elődjéhez, AMPED 2-höz, ha azonban közelebbről megvizsgáljuk, kiderül, hogy ez csak a látszat.

 

AMPED 3 White Shot Top 800x

 

Az új modell esetében ugyanis nem arról van szó, hogy egy nagyobb tudású, vagy újabb képességekkel felruházott pedálerősítőt hozott ki a Blackstar, az AMPED 3 egy teljesen új koncepció mentén tervezett erősítő. Bár, ha a specifikáció bizonyos adatait nézzük, az AMPED 3 és az előd paraméterei jó pár ponton egyeznek, például 100 W kimenő teljesítmény, azonos Power Amp szekció, Cab Rig hangfal szimulációs technológia.

Az all-in-one jellegű AMPED 2-vel ellentétben az AMPED 3 leginkább egy többcsatornás hagyományos gitárerősítő pedálformátumú változatának tekinthető. Ez a modell nem tartalmaz jól paraméterezhető modulációs effekteket, sőt még hangológépet sem, annak érdekében, hogy minél egyszerűbben kezelhető, három független – Clean, Crunch, Overdrive – csatornát tegyen a lábunk alá. Mindhárom csatorna esetében egy apró kétállású kapcsolóval további kétféle Voice közül választhatunk. A tervezők fontosnak tartották a Boost és a Reverb effektek meglétét, ezekhez külön lábkapcsoló tartozik, de nem elégedtek meg ennyivel. A Boost kapott egy Pre/Post kapcsolót, amivel az effektet az előerősítő elé vagy után kapcsolhatjuk. Az első esetben nagyobb Gain-t érhetünk el, míg Post pozícióban csak hangerő növekedést fogunk tapasztalni. A Reverb is rendelkezik egy kétállású kapcsolóval – Dark/Light – mellyel a zengetés jellegét tudjuk változtatni.

AMPED 3 White Shot Right 750x

Az eddig felsoroltak mellett az AMPED 3 könnyen áttekinthető kezelőfelületén minden olyan potmétert megtalálunk, ami egy hagyományos Blackstar erősítőn is jelen van. A már említett Boost és Reverb potikkal egy sorban találjuk a Gain, Volume, Presence és Master szabályzókat, míg hangzásunkat a háromsávos EQ-val, és a Blackstar szabadalmazott ISF hangszínszabályzójával szabhatjuk testre.

Az AMPED 3 kétféle módban használható: Preset és Manual mód. Ha Preset módban bármelyik csatornán beállítjuk a nekünk megfelelő Gaint, hangerőt, hangszíneket, végcső karaktert stb. és az adott csatorna lábkapcsolóját lenyomva tartjuk, az eszköz tárolja a beállításokat. Vagyis mindhárom csatornára másféle beállítást menthetünk el. Manual módban – amit a Boost lábkapcsoló nyomva tartásával aktiválhatunk – a különböző potméter beállítások mindhárom csatornára érvényesek. (Az erősítő gyári beállítása a Preset mód.)

AMPED 3 White Shot Front 800x 

Akárcsak az előző két AMPED modell, az AMPED 3 is rendelkezik a Blackstar jól bevált CabRig hangfalszimulációs technológiájával, ami tökéletes részletességgel reprodukálja a bemikrofonozott ládák hangzását és érzetét. Az IR alapú hangfalszimulációk is élethű lenyomatát adják egy jól meghajtott láda hangzásának, de ennek a megoldásnak időnként velejárói a jelkésés és a különböző fázis problémák. A Cab Rig hangfalszimulációs algoritmus nulla jelkéséssel és fáziseltérések nélkül tökéletesen adja vissza a hangszóró, a hangfal, a mikrofon és a tér jellemzőit.

Lehetőségünk van választani a ládák, mikrofonok, a mikrofon elhelyezések és a tér karakterisztikák között, ebben a Blackstar Architect szoftver van segítségünkre. A mikrofonozott láda hangját küldhetjük a hátsó panelen található szimmetrikus monó XLR kimenetre, a 6,3-as sztereó jack kijáraton felvevő eszköz, keverő vagy fejhallgató felé, vagy az USB-C portra is. Az USB port melletti apró kapcsolóval választhatunk az eszközön tárolt háromféle hangfalszimuláció között, további lehetőségek és beállítások a Blackstar Architect CabRig szekciójában érhetők el. A CabRig kimenő jel szintjét egy szintén a hátsó panelen elhelyezett Level potival 20dB-vel csökkenthetjük. Az USB porton keresztül számítógéphez csatlakozva audio interfészként is használhatjuk az AMPED 3 erősítőt.

AMPED 3 White Shot Back 800x

Itt kell megemlítenünk, hogy az AMPED 3 hátsó panelje, és így a ki- és bemenet kínálata megegyezik az AMPED 2 modellével. Vagyis az említetteken kívül a hátsó panelen kapott helyet a gitárbemenet, egy OUT feliratú 6,3-as jack kimenet, amellyel egy hagyományos erősítő bemenetére csatlakozhatunk. (Az itt kiküldött jelre a Power Amp Response beállításai nincsenek hatással.) Szintén itt találjuk az effekt loop send/return aljzatait és a 8 és 16 ohmos hangfalkimeneteket is. Kapunk MIDI In és MIDI Thru csatlakozási lehetőséget is, és két 9V-os DC kimenetet, külső pedálok tápellátásához, max. 500 mA-ig.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy a három Blackstar AMPED modell közül kinek melyik erősítő jelentheti az ideális megoldást. Az AMPED 1 egycsatornás, csak zengetővel felszerelt erősítő olyan gitárosoknak jöhet szóba, akik a pedálerősítőt preferálják, hangzásukat külső effektpedálokkal kívánják megoldani, és megfelel nekik egy egyszerű, kompakt egycsatornás erősítő.

Az AMPED 2 szintén egycsatornás erősítő, azonban Drive szekcióval (Boost, Drive, Fuzz) többféle modulációs effekttel felszerelt all-in-one eszköz, ami akár önmagában is megállja a helyét, főleg színpadi, élő körülmények között lehet kiváló megoldás.

Az AMPED 3 tudása talán leginkább stúdiókörülmények között használható ki, ahol többféle, jól elkülönülő gitárhangzásra lehet szükségünk, mert ezt az AMPED 3-mal meg tudjuk oldani, ha később effektezzük a felvételt. Természetesen külső effektekkel kiegészítve az AMPED 3 is kiváló társunk lehet színpadon is, hiszen három csatornájával, 100 W teljesítményével, az integrált Reverb és Boost opciókkal, a csatornánként tárolható presetekkel meggyőzően szállítja egy tradicionális csöves high-gain erősítő hangzását és érzetét.

 

 

Fontosabb adatok

Csatornák: Clean (Clean Bright, Clean Warm), Crunch (Crunch, Super Crunch), Overdrive (OD1, OD2)
Teljesítmény (RMS): 100 W
Végerősítő: „D” osztályú
EQ: háromsávos + ISF
Effektek: Boost, Reverb
Power Amp Response: EL84, EL34, 6L6
DSP alapú Blackstar CabRig hangfalszimuláció
Hangfalkimenet: 8 és 16 ohm
Súly 1,96 kg
Méretek: 288 x 80 x 149 (szélesség x magasság x mélység)
Tájékoztató ár: 226 900 Ft

A Blackstar termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.