zenesz_logo.pngA Blackstar a napokban jelentette be új, pedál formátumú 100 W-os erősítőjét az AMPED 1 továbbfejlesztett változatát az AMPED 2 modellt.

A tervezés a cég Dept. 10 részlegét dicséri, ők a Blackstar zenészekből és mérnökökből álló kutatás-fejlesztés részlege, ahol a leginkább kreatív, előremutató elképzeléseket valósítják meg. Az AMPED 2-t úgy tervezték, hogy reprodukálja a hagyományos csöves erősítők hangját és játékérzetét három jól megkülönböztethető – USA, UK és Classic – előerősítő karakterével. Kapunk négy különálló effekt csoportot: Drive, Modulation, Delay és Reverb, valamint effekt loopot, MIDI vezérlési lehetőséget és az eszköz tartalmazza a Blackstar következő generációs Cab Rig DSP hangfalszimulációs technológiáját is.

AMPED 2 White Shot Left 750x

Sokoldalú 100 W-os kompakt gitárerősítő

Ha az új modellt, mint erősítőt vizsgáljuk, röviden úgy fogalmazhatunk, hogy a Blackstar egy meglehetősen rugalmas, sokoldalú 100 W-ot teljesítő gitárerősítőt tesz a lábunk alá, amihez már csak egy megfelelő hangfalat kell csatlakoztatnunk, de használhatjuk egy hagyományos erősítő elé kötve, vagy közvetlenül keverőpulthoz, felvevőeszközhöz csatlakoztatva is.

A kezelőfelület kivételesen jól áttekinthető, logikusan megtervezett és könnyen kezelhető. A pedál centrumában lévő Amplifier részleg Gain, Bass, Middle, Treble és Master gombjai egy hagyományos erősítő kezelőpaneljére emlékeztetnek, egy apró eltéréssel, ez pedig a már említett háromállású kapcsoló, ami az előerősítő karakterét változtatja meg.

 

Blackstar Dept 1283x

 

Az USA állás hangzását a 60-as évek tiszta, dinamikus, magas hangokban gazdag, konkrét mélyekkel és jól definiált közepekkel rendelkező amerikai erősítői ihlették. A UK állás a „brit inváziót” meghatározó, méltán kedvelt „A” osztályú, tiszta, ha kell cruncholó, ha kell meleg overdrive-os hangzásokat felvonultató előerősítő. A Classic beállítás pedig a Blackstar díjnyertes erősítőinek tradicionális brit csöves torzítását nyújtja, egyaránt ideális enyhén cruncholó akkordjátékra, vagy erőteljes szólókhoz.

A Power Amp szekcióban egy háromállású kapcsolóval választhatunk az EL84, EL34 és a 6L6 végcsövek karakterisztikája között, egy másik háromállású kapcsolóval pedig az erősítő kimenő teljesítményét választhatjuk meg három fokozatban: 100 W, 20 W, és 1 W. Azt talán mondani sem kell, hogy ez mennyire sokoldalúvá teszi az AMPED 2-t, ugyanazt az erősítőt használhatjuk otthoni gyakorlásra, stúdióban vagy színpadon.

AMPED 2 White Shot Right

Négy stúdió minőségű effekt szekció

A Drive részleg az AMPED 2 előerősítője elé került a jelútban és egy kapcsolóval a Boost, Drive és Fuzz opciók közül választhatunk. Ahogyan az általában az effektpedálokon megszokott, itt is Drive, Tone és Level szabályzókkal állíthatjuk be a kívánt torzítást. A Drive effekthez – ahogy mind a négy szekcióhoz – dedikált lábkapcsoló tartozik.

A Modulációs effektek között Chorus/Flanger, Tremolo és Phaser effekteket találunk. Itt is – ahogyan a többi effektnél egy apró háromállású kapcsolóval válthatunk az effektfajták között. Az effektek paramétereit Time, Depth, Level potikkal szabályozhatjuk. 

A Delay esetében is háromféle effekttípust kapunk: Linear, Analogue és Shimmer. A TAP lábkapcsolóval a dalhoz megfelelő delay tempót tudjuk megadni. A további paraméter állításokhoz Time, Feedback és Level szabályzók állnak rendelkezésünkre.

A Reverb effekt a három leggyakoribb zengető fajtát ajánlja fel: Room, Spring és Plate. Itt a zengetés idejét és szintjét állíthatjuk a Time és Level gombokkal.

A négyféle effekt szekció által kínált, összesen 12 féle stúdió minőségű, könnyen paraméterezhető effekt igazi all-in-one megoldássá varázsolja az AMPED 2 erősítőt.

 

AMPED 2 White Shot Rear 1300x

Cab Rig és csatlakozási lehetőségek

A Blackstar AMPED 2 egy teljesértékű „erősítőfej”, ami összességében több szolgáltatást és effektet kínál, mint a legtöbb hasonló kategóriájú erősítő. Ráadásul az AMPED 2-t a Blackstar csúcskategóriát képviselő Cab Rig hangfalszimulációs technológiájával is felszerelték, ami tökéletes részletességgel reprodukálja a bemikrofonozott ládák hangzását és érzetét. Az IR alapú hangfalszimulációk is élethű lenyomatát adják egy jól meghajtott láda hangzásának, de ennek a megoldásnak időnként velejárói a jelkésés és a különböző fázis problémák. A Cab Rig hangfalszimulációs algoritmus nulla jelkéséssel és fázis eltérések nélkül tökéletesen adja vissza a hangszóró, a hangfal, a mikrofon és a tér jellemzőit.

AMPED 2 White Shot Side 600x

 

Lehetőségünk van választani a ládák, mikrofonok, a mikrofon elhelyezések és a tér karakterisztikák között, ebben a Blackstar Architect szoftver van segítségünkre. A mikrofonozott láda hangját küldhetjük a hátsó panelen található szimmetrikus monó XLR kimenetre, a 6,3-as sztereó jack kijáraton felvevő eszköz, keverő vagy fejhallgató felé, vagy az USB-C portra is. Az USB port melletti apró kapcsolóval választhatunk az eszközön tárolt háromféle hangfalszimuláció között, további lehetőségek és beállítások a Blackstar Architect CabRig szekciójában érhetők el. A CabRig kimenő jel szintjét egy szintén a hátsó panelen elhelyezett Level potival 20dB-vel csökkenthetjük. Az USB porton keresztül számítógéphez csatlakozva audio interfészként is használhatjuk az AMPED 2 erősítőt.

Az említetteken kívül a hátsó panelen kapott helyet a gitárbemenet, egy OUT feliratú 6,3-as jack kimenet, amellyel egy hagyományos erősítő bemenetére csatlakozhatunk. (Az itt kiküldött jelre a Power Amp Response beállításai nincsenek hatással.) Szintén itt találjuk az effekt loop send/return aljzatait és a 8 és 16 ohmos hangfalkimeneteket is. Kapunk MIDI In és MIDI Thru csatlakozási lehetőséget is, és két 9V-os DC kimenetet, külső pedálok tápellátásához, max. 500 mA-ig.

 

 

Az AMPED 2 univerzális tápegységének köszönhetően mindenfajta átállítás nélkül bárhol a világon használható, ahol 100 - 240 V 50Hz / 60Hz váltóáram rendelkezésre áll. A négyféle effekt csoport, a CabRig hangfalszimuláció, a jól konfigurálható előerősítő, a Power Amp Response opció, a hátsó panel kínálta szolgáltatások és az autentikus csöves hangzások okán ez az apró pedálerősítő – ami szerintünk az AMPED 1 kivételesen jól sikerült továbbfejlesztése – elkerülhetetlenül sikerre van ítélve.    

 

Fontosabb adatok

Teljesítmény (RMS): 100 W
EQ: háromsávos
Effektek: Drive, Modulation, Delay, Reverb
Hangzások: USA, UK, Classic
Power Amp Response: EL84, EL34, 6L6
DSP alapú Blackstar CabRig hangfalszimuláció
Hangfalkimenet: 8 és 16 ohm
Súly 1,96 kg
Méretek: 285 x 80 x 150 (szélesség x magasság x mélység)
Tájékoztató ár: 269 900 Ft

A Blackstar termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.