zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – A Blackstar szeptember végén jelentkezett első pedálformátumú erősítőjével, amit még a hivatalos megjelenés előtt teszteltem.

A pedálerősítők napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak, akad közöttük olyan mely gyakorlatilag minimális szolgáltatás mellett csak egy végfokként funkcionál (Seymour Duncan Power Stage széria) és olyan is mely egymagában egy komplett többcsatornás „erősítő fej”, csak éppen padló változatban (BluGuitar Amp 1, vagy a Taurus Stomp-Head széria). A Blackstar Amped 1 erősítő valahol a két világ között helyezkedik el. Vegyük jobban szemügyre, hogy mit is jelent ez!

Blackstar Amps tok 750x


Szolgáltatások

Ahogy már említettük, a Blackstar Amped 1 valahol a végfokok és a mindent tudó többcsatornás erősítők között helyezkedik el. Az erősítő ugyanis rendelkezik elő- és végfokkal is, ilyen módon teljes értékű erősítőnek mondható, azon belül viszont egy viszonylag egyszerűbb, kevesebb szolgáltatással rendelkező változat, pontosabban a szolgáltatások nem egy klasszikus erősítő megszokott jellemzőit nyújtják.

Az erősítőt a jól megszokott három sávos EQ-val látták el, melynek potméterei eléggé tág határok között dolgoznak, így akár szélsőségesebb módon is használhatók. A Gain és Master potméterek felelősek a hangerőért. A Gain nagyon szűk határok között torzít, inkább olyan, mint egy nagyon tiszta erősítő előfok hangereje. Az eddigi szolgáltatások bármelyik mezei erősítőn is előfordultak már évtizedek óta, az érdekességek csak most jönnek!

Az erősítő egy háromállású Voice névre hallgató mini kapcsolóval rendelkezik, mely segítségével három alapvető karakterisztika közül válogathatunk: USA, UK, Flat. Ezek hangi adottságait az alábbiakban részletezzük majd. Szintén egy háromállású kapcsolóval választhatjuk meg a kimenő teljesítményünket 1W (szobában használatos hangerőnek felel meg), 20W (halkabb próbára elég), illetve a maximális 100W (koncerthangerő) teljesítmények közül.

AMPED 1 RESPONSE 1100x

 

A Response forgókapcsoló a következő nem mindennapi szolgáltatás. Ezzel ugyanis hat különböző végfokcső karakterisztika közül választhatunk. A gyártó az alábbi jellemzést adja az egyes csőtípusokhoz:

Az erősítőnek két hangfal kimenete van (melyek közül csak az egyik használható egy időben) így 8 és 16 ohmos ládával egyaránt használhatjuk.

 

AMPED WHITE side 700x

 

Ki kell emelni, hogy az Amped 1 nagyon jól használható vonalban is, ugyanis rendelkezik D.I. (XLR) kijárattal, illetve fülhallgató kimenettel. Ezek hangereje egy külön potméterrel szabályozható, és mindkét esetben több ládaszimuláció közül is válogathatunk. A Blackstar az Amped 1 erősítőnél is alkalmazta a saját fejlesztésű Cab Rig nevű ládaszimulációs „csomagját”, mely rengeteg élethű mikrofonozott ládamodellt tartalmaz. Magán az eszközön egy időben csupán három ilyen modell tárolható, mely közül egy mozdulattal válthatunk egy kis választókapcsoló segítségével. A több száz verzió közül azt a hármat töltjük fel az eszközre, amelyet csak szeretnénk. Ehhez a művelethez a Blackstar Architect szoftvere szükséges. Itt fontos megemlíteni, hogy ezzel a programmal az erősítő egyéb paramétereibe is mélyebben bele tudunk nyúlni, melyekhez nem tartozik fizikai potméter!

Az erősítő két lábkapcsolóval látták el, melyek közül az egyik a beépített Reverb ki- és bekapcsolásáért felelős, a másikkal pedig egy előre elmentett preset és az aktuális gombok állása között tudunk váltogatni. A Reverbhez még egy potméter is tartozik az erőstő kezelőfelületén.

 

AMPED WHITE 3 rear 750x

Hang

Az Amped 1 alapvetően egy tiszta, nagy headroommal, vagyis torzításmentes dinamikai tartománnyal rendelkező erősítő. A Voice kapcsoló USA állása egy tiszta Mesa/Boogie hangra hajaz. Nekem rögtön a Mesa „F”, illetve Express szériája ugrott be, amint megszólaltattam. Ez egy nagyon jól használható dinamikus, tiszta, kiegyenlített csöves jellegű hangzás. A UK állásnál nagyobb torzítás érhető el, illetve ugyanolyan potméter állásnál érezhetően hangosabb is, mint az USA állásban. Ez egy szőrösebb, harapósabb, kevésbé szépen definiált hang, enyhe crunch-ra jól használható.

A Response szolgáltatás végfokcső modelljeivel további árnyalatok közül választhatunk az alap hangkarakterünk tekintetében. Igazság szerint itt nem szabad egymástól gyökeresen eltérő karakterekre számítani, egyes csőmodelleknél szinte alig észrevehetőek a különbségek, másoknál azért jobban kijön, de ez utóbbi esetben sem rajzolja át nagyon az összképet. Ezekre a választási lehetőségekre, mint árnyalatokra, mint finomhangolási opciókra érdemes tekinteni.

A Voice kapcsolónál a Flat, illetve a Response gombnál a Linear állások mindkét esetben a legsemlegesebb, legtranszparensebb hangot produkálják. Önmagában használva az erősítőt nem is szólnak a legjobban, de nem is erre tervezték őket. Ezek az állások ugyanis akkor lehetnek igen hasznosak, ha az Amped 1 erősítőt egy elé kötött modellezős eszközzel, vagy egy másik (akár pedál formátumú) előfokkal szeretnénk használni. Ekkor ugyanis a legsemlegesebb alap lehet a nyerő, hogy minél jobban vissza tudja adni az adott előfok, vagy erősítőmodell karakterét. Fontos itt megemlíteni, hogy hangszín potmétereink itt is élnek, tehát itt az előfok utáni, Global (vagy Master) EQ szerepét tölthetik be.

A vonalkimeneten gyárilag beállított ládamodellek közül nekem személy szerint az 1-es verzió tetszett a legjobban. Nagyon egészséges, realisztikus hangot produkál, és egy enyhe térrel is rendelkezik (a klasszikus közeli mikrofonozás mellett több térmikrofon hangja is érezhetően jelen van). Ez nagyban segíti a természetes játékérzetet.

AMPED WHITE 5 angle 700x

Összegzés, ajánlás

A Blackstar Amped 1 egy olyan erősítő, mely nagy torzításmentes dinamika tartománnyal (headroom-mal) rendelkezik, ezáltal tökéletesen alkalmas pedál-platform erősítőnek, vagyis azok számára, akik mindent pedálokkal oldanak meg (még a torzítást is). Klasszikus módon köthető rá láda, ugyanis valós végfokkal is felszerelték, de használható vonalban is, mely megoldás a Cab Rig hangfalmodelljeinek köszönhetően szintén realisztikus játékérzetet nyújt. Azoknak is jó választás, akik a modellezős multieffektjeiket szeretnék használni, de valós ládán (e téren szimuláció nélkül). Méretét tekintve nagyon barátságos, akár egy pedálboardra is könnyedén elfér, és alig másfél kilogramm! Így a súlyos fejek cipelését el lehet felejteni. Ha az adott koncertkörülmények között, vagy a próbateremben van megfelelő backline láda, akkor a Blackstar Amped 1 segítségével egy pedálboarddal és egy szál gitárral bárhova besétálhat az ember úgy, hogy biztosítja magának a megfelelő hangot.

 

 

Technikai adatok

Forgalmazza: Sound Service
Tájékoztató ár: 220 900 forint
Maximális teljesítmény: 100 W
Kezelőfelület: Gain, Master potméterek, magas, közép, mély EQ, Voice kapcsoló (USA, UK, Flat), végfokcső szimuláció kapcsoló, teljesítményválasztó kapcsoló, Reverb potméter
Vonalkimenethez tartozó oldal panel: XLR D.I. kimenet, 6,3 mm jack fejhallgató kimenet (line out), Level potméter, Cab Rig háromállású hangfalszimuláció választókapcsoló
Hátsó panel: gitár bemenet (6,3 mm jack), effekt loop kombinált ki- és bemenet (1 db TRS aljzat), Speaker output (1 x 8 ohm, 1 x 16 ohm), USB-C bemenet, MIDI In (3,6-os mini TRS jack aljzat), hálózati kábel aljzat, 2 db 9V-os kimenet esetleges külső pedálok áramellátásához
Lábkapcsolók: Preset, Reverb
Méretek: 200 mm x 149 mm x 81 mm
Súly: 1,28 kg
Tartozékok: USC-C kábel, effektloophoz tartozó Y kábel (TRS + két aljzat), mini TRS jack MIDI átalakító, hálózati kábel

A Blackstar termékek európai és hazai forgalmazója a Sound Service.

A teszt először a Zenész Magazin októberi, 234. számában jelent meg.