zenesz_logo.png



A Blackstar a napokban jelentette be, hogy 2x12”-os hangszórókkal szerelt 50 W-os kombókkal bővíti Saint James sorozatát.

A Blackstar májusban dobta piacra legújabb erősítő sorozatát, ami a Saint James nevet kapta. Az új modelleket úgy reklámozták, hogy a „világ legkönnyebb csöves erősítői”, ami alapvetően igaznak is tűnik. Persze a súlycsökkentés és az újratervezett külső mögött számos más izgalmas tulajdonsággal rendelkeztek mind a kombók, mind a fejek.

Az új sorozatot bemutató cikket ITT olvashatod, de teszt videó készült, amiben Hájer Gergő a 6L6 végcsövekkel szerelt erősítőfej legfontosabb jellemzőit és hangzásait mutatta be.

ST JAMES EL34 212 COMBO FRONT 700x

 St.James 50 EL34 212 kombó

A Blackstar a napokban jelentette be, hogy 2x12”-os hangszórókkal szerelt 50 W-os kombókkal bővíti a Saint James sorozatát, ami logikus lépésnek tűnik, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy az 50 W-os csöves teljesítmény mekkora felületen szólal meg, és így a gitárosok választhatnak a valamivel kisebb súlyú és kisebb méretű 1x12-es és a 2x12-es modell között. Az új kombók – az egyhangszórós elődökhöz hasonlóan – a klasszikusnak mondható EL34 és az inkább high-gain hangzású 6L6 végcsövekkel szerelt változatokban elérhetők.

 

ST JAMES EL34 212 COMBO REAR 700x

 

Súlycsökkentés

Annak ellenére, hogy két 70 wattos 12”-os ferrit mágneses Celestion Zephyr hangszóró dolgozik a kombókban – melyek súlycsökkentésük ellenére a legendás Celestion Vintage 30 teljesítményét és gazdag hangzását produkálják – mindkét erősítő csak 16,8 kg-ot nyom.

További súlycsökkenést sikerült elérni az erősítő sasszé újratervezésével és mindkét kombó ládája kedvező akusztikai tulajdonságokkal rendelkező, szuper könnyű délkelet-ázsiai kukui diófából készült. A kombókat a Blackstar által kifejlesztett, szabadalmaztatás alatt álló, kivételesen hatékony, kapcsolóüzemű SMPS tápegységekkel látták el, ami tovább csökkentette az erősítők súlyát.

ST JAMES EL34 212 COMBO TOP 1300x

Kezelés, hangzás

Pont ahogyan az eredeti St. James erősítők, a St.James 212 kombók is a tradicionális dizájn és a modern jellemzők tökéletes összhangját nyújtják. A kezelőpanel ugyanazt a képet mutatja, mint amit a kisebb testvérnél megismertünk: a Power és Standby kapcsoló mellett háromsávos EQ, a Reverb szintjét szabályzó poti, csatornaváltó kapcsoló, a két csatorna dedikált hangerőszabályzója, a második csatornához rendelt Gain II szabályzó és Master hangerő kapott helyet. Az erősítő teljesítményét egy apró háromállású kapcsolóval 50 és 2W között válthatjuk, a kapcsoló középső SAG állásában pedig nagyon hatásos dinamikus, kompresszált végerősítő hangzást kapunk.

ST JAMES 6L6 212 COMBO FRONT 700x

St.James 50 6L6 212 kombó

A kétfajta végcsővel szerelt változat közötti különbség leginkább a második csatorna használatakor válik világossá. Az EL34-es St. James erősítők második csatornája a vintage crunch hangzások nagymestere, pont azt tudja, amit egy EL34-es csővel szerelt erősítőtől elvárhatunk. Ehhez kapunk még egy 10 dB Boost kapcsolót (lábkapcsolóval is kezelhető) amivel az előerősítő csöveket túlhajthatjuk, miközben a hangzás alapkaraktere nem fog változni.

A 6L6 változat második csatornája a high-gain hangzásoknál jeleskedik. A Standard módban is meggyőző hangzást egy apró Voice kapcsoló aktiválásával még telítettebbé varázsolhatjuk. Vagyis a két kezelőpanel annyiban tér el egymástól, hogy az EL34-es változatnál egy Boost kapcsoló, a 6L6 verziónál egy, a high-gain hangzást még jobban megbolondító Voice kapcsoló áll rendelkezésünkre.

ST JAMES 6L6 212 COMBO REAR 700x


Cab Rig DSP hangfalszimuláció és műterhelés

Az új kombókat hangfal (hangszórók) nélkül is használhatjuk, pl. felvétel készítésekor, mert mindhárom kimenetre (XLR, 6,3 sztereó jack, USB) kerülő jel áthalad a beépített műterhelésen. A kimenetre kerülő jel áthalad a DSP vezérelt Cab Rig hangfalszimuláción is, amely egy algoritmus használatával számos ládát, helységet és mikrofonozást tud szimulálni. A beállításokat a rendelkezésünkre álló három memóriahelyre tudjuk elmenteni, további szerkesztés pedig a Cab Rig szoftver segítségével lehetséges.

 

 

Mindkét kombó tájékoztató ára 1 500 EUR.

A Blackstar európai és hazai forgalmazója a Sound Service.