zenesz_logo.pngA Blackstar bemutatta Saint James erősítő sorozatát, ami a gyártó szerint a világon a legkönnyebb 50 wattos csöves erősítőket kínálja.

Amikor egy erősítő hangjáról, vagy talán a még fontosabb feeling faktorról esik szó, a nagyobb csöves erősítők rendszerint sztenderdnek számítanak. Ezzel csak az a probléma, hogy azok a csöves erősítők, melyek 50 wattot vagy még többet teljesítenek, meglehetősen nehezek. Ez így volt mostanáig. A Blackstar vadonatúj St. James modelljei a világ legkönnyebb 50 wattos, teljesen csöves erősítői a gyártó szerint.

EL34 vs 6L6 750x

 

Áttekintés

Az új fejek és kombók pehelysúlyban versenyeznek, és elérhetők klasszikus EL34 és 6L6 végcsövekkel, kezelésük egyszerű és meglehetősen sokoldalúak. Az 50 W-os fej súlya mindössze 6,7 kg, az 1 x 12”-os kombó pedig csak 12,8 kg-ot nyom.

A tervezés fő célja egyszerű, de mégis ambiciózus volt: megépíteni a világ legkönnyebb csöves erősítőjét, anélkül, hogy kompromisszumokat kellene kötni a hangzás és a működés terén. Emiatt a robosztus, mégis pehelykönnyű hangfalak a kedvező akusztikai tulajdonságokkal rendelkező délkelet-ázsiai kukui diófából készültek és egyidejűleg az erősítő sasszé súlyát is sikerült csökkenteni a szilárdság feláldozása nélkül. Ez kezdetnek jó, de volt még egy fontos összetevő, nevezetesen a hálózati transzformátor, amire oda kellett figyelni.

ST JAMES 50 EL34 HEAD FRONT 1300x

 St. James EL 34 Head

A St. James sorozatú erősítőkben kivételesen hatékony kapcsolóüzemű SMPS tápegységeket alkalmaztak. 36 hónapnyi intenzív kutatás és fejlesztés bebizonyította, hogy az SMPS technológia ismert előnyei – alacsony súly, univerzális feszültség-kompabilitás – mellett lehetséges megtartani a tradicionális vasmagos transzformátor hangzását és érzetét. Nem meglepő, hogy ezt a forradalmian új transzformátor technológiát a Blackstar azonnal benyújtotta szabadalmazásra.

ST JAMES 50 6L6 HEAD FRONT 1300x

 Saint James 6L6 Head

Természetesen a Saint James kombók és ládák esetében a hangszórók súlya is komoly szerepet játszik. A Celestion-nel szorosan együttműködve megszületett a szintén csekély súlyú, 70 wattos 12”-os Zephyr hangszóró, ami a legendás Celestion Vintage 30 teljesítményét és gazdag hangzását tudja, miközben a súlya az eredetinek csak a töredéke. Külön érdekesség, hogy mindezt neodímium mágnes helyett tradicionális ferrit mágnessel érték el.

Áttekintésképpen az új St.James sorozat két kétcsatornás kombóval, két 2 x 12”-os ládával és két fejjel debütált, mind a kombók, mind a fejek elérhetők EL34 vagy 6L6 végcsövekkel.

 combo 600

 

Ideális stúdióba és gyakorláshoz

Mindegyik új Saint James erősítő 50 wattot teljesít, de ha nem színpadon használjuk az erősítőt, egy kapcsolóval 2 W-ra csökkenthetjük a teljesítményét. Ezek az erősítők 2 wattos kimenő teljesítmény mellett is, túlhajtják a végfokot, ami a végcsövek okosan megoldott tápfeszültség kezelésének köszönhető. A túlhajtott hangzás jellege és érzete egy nagy hangerővel szóló erősítő hangzását és érzetét kelti, ugyanakkor a végfok nem melegszik fel. Ez a megoldás jótékony hatással van a végcsövek élettartamára és megbízhatóságára.

ST JAMES 50 EL34 HEAD REAR 1300x

A Saint James erősítők három kimenettel rendelkeznek: egy szimmetrikus XLR kimenet, egy 6,3 mm-es sztereó jack vonalkimenet és egy USB audió kimenet. Minthogy mindhárom kimenetre kerülő jel áthalad a beépített műterhelésen, az erősítőt akár az asztalunkra helyezve is készíthetünk felvételt, hangfal csatlakoztatása nélkül. A kimenetre kerülő jel áthalad a Cab Rig DSP hangfalszimuláción is, így egy mikrofonozott láda autentikus hangját küldhetjük a felvevő eszköz vagy a keverő felé. Az aktuális sound a Cab Rig kapcsoló állásától vagy a Cab Rig szoftverben sokkal részletesebben szabályozható beállítástól függ. Itt jegyezzük meg, hogy a sztereó jack kimenet fejhallgató kimenetként is szolgál.

A Power (teljesítmény) kapcsoló 50 W és 2 W közötti középső SAG állásában nagyon hatásos dinamikus, kompresszált végerősítő hangzást kapunk, ami főképp az erősebb pengetések pillanatában keletkező hangos tranzienseknél észlelhető. Ezt a lehetőséget tekinthetjük egy apró tisztelgésnek a régmúlt nagyhírű vintage erősítői előtt.

 

blackstar st james 6L6 750x


Hangzás

Mind az EL34-gyel, mind a 6L6-tal szerelt kombók és fejek két csatornával rendelkeznek. Mindkét változatnál az első csatorna hangzását a 60-as évek amerikai erősítőinek – gondolunk itt elsősorban a Fenderre – tiszta sound-ja ihlette, és mindkét modell esetében bőséges tiszta dinamikai tartalékra számíthatunk.

Az EL34-es St. James erősítők második csatornája a vintage crunch hangzások nagymestere, pont azt tudja, amit egy EL34-es csővel szerelt erősítőtől elvárhatunk. Ezeken a modelleken még egy lábbal és kapcsolóval is kezelhető 10 dB Boost lehetőség is rendelkezésünkre áll, amivel az előerősítő csöveket túlhajthatjuk, miközben a hangzás alapkaraktere nem fog változni.

A 6L6 változat második csatornája egy valódi Gain gépezet, ami Standard módban is meggyőző high-gain hangzást produkál, de a Voice kapcsoló aktiválásával még telítettebb hangzást éthetünk, mint amit a Gain II poti feltekerésével kapunk. Ez kiválóan használható legato, és sweep picking technikáknál csak úgy, mint agresszív futamoknál.

 

EL 34 fej láda kombó 750x


Megjelenés

Ami az új sorozat megjelenését illeti, a rendelkezésre álló fotók magukért beszélnek. Szerintünk nagyon jól sikerült a dizájnváltás és jól áll a Blackstarnak ez a kicsit vintage jellegű külső. Jól sikerült az új logó, és ötletes a színkombináció: a Fender-jellegű hangzáshoz drapp műbőr és fekete vászon, a zúzósabb sound-hoz fekete bevonat és szürke vászon. Az árakkal és az elérhetőséggel és további részletekkel hamarosan jelentkezünk.

 

 

 

A Blackstar hazai és európai forgalmazója a Sound Service.

További Blackstar Saint James videók a Zenész Magazin YouTube csatornáján az Újdonságok és az Erősítők között. A csatornára ITT iratkozhatsz fel.