zenesz_logo.pngA Roland cég idén tavasszal jelentette be, hogy megújítja a kezdőknek szánt GO sorozatot két új modellel, amelyek összesen öt színvariációban jelennek meg.

A legjelentősebb újdonság az, hogy ezekben a hangszerekben is a Zen Core technológia kiváló hangszínei szólalnak meg, amiket már régebb óta ismerhetünk a cég komolyabb szintetizátoraiból vagy színpadi zongoráiból. A két alap modell ilyen szempontból teljesen megfelel egymásnak, A GO:KEYS 5 és a GO:KEYS 3  egyaránt 1154 gyári hangszínnel rendelkezik. Ez a szám még bővíthető is a Roland Cloud szolgáltatásból letölthető hangszínekkel. A GO:KEYS 5 modell esetében Wave Expansion csomagokat is vehetünk és importálhatunk, a kisebb modell esetében csak beállításokat.

 gokeys 3 rd top gal 1200x

 GO:KEYS 3  

Nézzük először át, hogy mi másban különbözik még a két modell. Az első dolog a beépített hangszóró rendszer. A nagyobbik modell esetében ez komolyabb, a hangszereken eleve két hangszóró nyílást láthatunk oldalanként. A GO:KEYS 5 mikrofon bemenettel is rendelkezik, így a rádugott mikrofon hangját effektezhetjük, harmonizer funkciót is használhatunk. Kimenetek tekintetében a GO:KEYS 3 csak mini jack formátumú fülhallgató kimenettel rendelkezik, a nagyobbik modell normál 6,3 méretű jack kimeneteket is kapott. A GO:KEYS 3 három élénk szín variációban kapható, türkizkék, sötét vörös és éj kék színekből áll a választék. A GO:KEYS 5 esetében a hagyományosabb grafit szürke és fehér színek érhetők el.

 

gokeys 5 wh top gal 1200x 
GO:KEYS 5

A hangszercsalád ötoktávos (61 billentyűs) dinamika érzékeny billentyűzettel rendelkezik. A billentyűzet bal oldalán találjuk a hangmagasságot állító kereket (Pitch Wheel). Külön dedikált modulációs kerék nincs, de a kontroll pedál bemenetet használhatjuk egy pedállal ilyen célra (a kisebb modell esetében ez a zengető pedál lehetőségét veszi el, mivel csak egy csatlakozó van). A billentyűzet felett találjuk a hangszereken a kezelőszerveket és a kijelzőt. Ez utóbbi egy 128 x 64 pont felbontású, grafikus LCD, amely nem túl nagy, de a fontos információk jól követhetők rajta. Az alap navigálás a menürendszerben egy nagy kerékkel – Dial –, két kurzor gombbal, négy funkció gombbal (F1-F4) és az Enter és Exit gombokkal történik. Ezeken kívül körülbelül 25 gomb van még a hangszereken, amikkel a kísérőautomatikát, a hangszercsoport választást, a felvételt, a mikrofon kezelést és még sok más dolgot kezelhetünk közvetlenül.

 

gokeys 3 content photo 04 1000x


A hangszerekben 203 kíséret típus érhető el, de ez a szám is bővíthető a Roland Cloud szolgáltatásból. A kíséretek mindegyike négy alapváltozattal rendelkezik, ezeken kívül Intro, Fill és Ending variációval. A gyári stílusok többsége a modern irányzatokat fedi le, kevesebb a hagyományosabb bossa vagy keringő, ami jellemzőbb ilyen hangszerekre. A kísérőautomatika irányítható a billentyűzetről, mondjuk a bal kézzel lefogva akkordokat, vagy csak alaphangot és módosító billentyűt. Ezen kívül használhatunk kész akkordmeneteket (Chord Sequencer) a kísérőautomatika vezérléséhez. Ezekből 304 található a hangszerben, de elég egyszerűen módosíthatjuk ezeket vagy hozhatunk létre teljesen új saját akkordmenetet. A hangszereken egyszerűen állíthatunk be megosztott billentyűzetet (Split) vagy egymás tetején használt hangszíneket (Layer). Egy komplett beállítás a GO:KEYS hangszerek esetében a Scene, ez tartalmazza a hangszíneket, a kísérőautomatika beállításait és az akkordmenetet is. 256 Scene hely áll rendelkezésre a hangszerben, de USB-re is menthetünk és tölthetünk onnan vissza.

 gokeys 5 content photo 03 900x

 

A játékunkat rögzíthetjük is a hangszereken. MIDI formában magának a hangszernek a memóriájába, audió felvételként pedig csatlakoztatott USB meghajtóra, pendrive-ra. Az audió felvétel WAV 44.1 kHz 16 bit formában történik és overdub (rájátszás) is lehetséges. A GO:KEYS hangszerek képesek MIDI fájlok és audió fájlok lejátszására, ez utóbbiak esetében mp3 formátumokat is használhatunk.

 gokeys 5 content photo 12 1100x

 

Mindkét GO:KEYS hangszercsalád rendelkezik beépített Bluetooth lehetőséggel. Ezt használhatjuk audió és MIDI feladatokra egyaránt. Mobil eszközről bejátszhatunk audió fájlokat, stream közvetítést végezhetünk és feltehetjük előadásunkat a közösségi platformokra. Bluetooth és USB kapcsolattal egyaránt megszólaltathatunk szoftver hangszereket, de a hangszer beállításait is könnyen kimenthetjük vagy visszatölthetjük és hozzáférhetünk a már többször említett Roland Cloud szolgáltatáshoz is.

 

 

A GO:KEYS hangszerek tényleg a könnyű hordozhatóságot jelentik. Mindkét modellcsalád súlya 5 kg körül van. Elemmel is használhatóak, hat AA elem szükséges ehhez s körülbelül 5-6 óra üzemidő várható ilyenkor. Használhatunk AC adaptert is, ezt kapjuk a hangszerekkel.

 

 

A GO:KEYS 5 és GO:KEYS 3 hangszerek sokaknak jó megoldás lehet első hangszerként, a sok jó minőségű hangszín inspiráló lehet zene tanulásnál vagy alkotásnál egyaránt. Nem zongorista zenészek is kit tudják használni a szolgáltatásait mondjuk demók készítésénél, ötletek rögzítésénél. A Roland GO:KEYS hangszerek már kaphatók a boltokban, a GO:KEYS 3 tájékoztató ára 159 900 forint, a GO:KEYS 5 esetében ez az ár 215 900 forint.

További részletek: https://www.roland.com/hu/