zenesz_logo.pngIdén is megrendezésre került a Meinl szakmai napja, az úgynevezett Meinl Kick Off Day, beszámolónk II. részében az ütőhangszerekről lesz szó.

A Meinl kiállító- és előadóteremben ilyenkor találkozik számos hangszerkereskedő, zenész és endorser a cég vezetőivel, képviselőivel, ugyanakkor a legújabb termékek is bemutatásra kerülnek, és ezek nemcsak megtekinthetőek, de kipróbálhatóak is. A gyors regisztráció után már bele is vethettük magunkat az újdonságok forgatagába. Idén a Meinl – a tavalyi eseménnyel ellentétben – a prezentációk helyett a „hangszersimogatást” helyezte előtérbe. Kezdéskor Alexander Meinl ügyvezető igazgató gyorsan bemutatta a változásokat, és elmondta a fontosabb információkat a Meinl által gyártott és forgalmazott márkákkal kapcsolatban.

            

Alexander Meinl 750x

Alexander Meinl a megnyítón

A további programban a fókusz már a termékeken volt, a Meinl munkatársai, képviselői ott voltak a kiállított hangszereknél, kiegészítőknél, és akinek kérdése adódott, ott melegében kérdezhetett is tőlük. Ezenkívül meghatározott időközönként egy-egy zenész-endorser bemutatót tartott egy-egy új hangszerrel, különlegességgel. Nézzük sorban az újdonságokat!

 Nano Stick 650x

Meinl Nano Sticks

A bemutatóterembe érve, a Meinl Stick & Brush fal fogadott. A Meinl dobverők, malletek, seprűk igen jó ár-érték arányú termékek. Talán a legnagyobb újdonság ebben a szegmensben a Meinl Nano Sticks. Egy olyan vékony, fej nélküli dobverő, amivel olyan körülmények között játszhatunk, ahol a normál dobverő kényelmetlenül hangos lenne, viszont a megütés konkrétsága a cintányérokon megmarad, a dobokon pedig a megütés éles attack-ja mellett nem szólalnak meg túlzó mélyek és hosszú lecsengések.

Több előadó már nevével „fémjelzi” a Meinl dobverőket. Néhányuk verőjét külön vitrinben kiemelve is láthattuk, és akár ki is próbálhattuk. Ott volt El Estepario Siberiano, vagy Zack Grooves verője is. Természetesen ajándéktárgyakat is válogathatunk a Stick & Brush családból. A dobkulcstól kezdve a sörnyitón át a hűtőmágnesig sok mindent találhattunk, ha dobos ismerősünknek ajándékot kerestünk.

            

Pure Alloy Thin 650x

Meinl  Pure Alloy Thin

Meinl cintányérok

A következő részleg a Meinl cintányéroké volt. A falon (ahogy tavaly is) körben a teljes paletta megtalálható volt. Középre kitéve – mintegy kiemelve – az újdonságok várták az érdeklődőket. Idén a Pure Alloy család új darabjaival találkozhattunk az első két kiemelt helyen.

 

Pure Alloy Extra Hammered cinek

Meinl Pure Alloy Extra Hammered


Az egyik csoportban a Thin, a másikban az Extra Hammered darabokat láthattuk. A harmadik kiemelt csoport már igazi „nagyvadakat” tartalmazott.

 

Foundry Reserved fal 750x

 Foundry Reserved fal


Természetesen a falon a fő helyen a Foundry Reserved széria trónolt, a legnagyobb felületen pedig végig az összes Byzance cintányér megütögethető, meghallgatható volt. A Byzance szériából „kopogtathattuk” a 22” Big Apple Dark Flat Ride-ot, valamint a Foundry Reserved szériából a két újdonságot: A 21” Flat Ride és a 22” China Ride tányérokat. Külön kiemelt szekció volt az új Artist’s Choice cintányér szettek számára. Matt Halpern, Benny Greb, Matt Garstka, Chris Coleman, Mike Johnston új „válogatásaiból” szemezgethetünk.

 

Byzance cinek 750x

Byzance cintányérok

 

Pure Alloy Custom Hammered Extra Thin Hihat Crash 750x

 Pure Alloy Custom Extra Thin Hammered 15” HH és 16" crash


A Pure Alloy Custom széria Extra Thin Hammered 15” lábcinnel és 16” crash-sel osztozkodott ezen a kiemelt helyen. A 15”-os lábcint már górcső alá is vettem pár hete. Újra megbizonyosodtam, hogy a Pure Alloy Custom család igazán vonzó hangú és nagyon szép kivitelű cintányérokból áll. A „nem custom” Pure Alloy széria pedig az új Thin és Extra Hammered cinekkel szintén komoly esélyesként indulna, ha új cintányérokat keresnék.

 

IMG 20240120 750x

 

Meinl Sonic Energy

Körutunk következő állomása a Sonic Energy szekció volt. Nagyon látványos szegmens ez, handpanek, hangtálak, hatalmas gongok és más hasonló különlegességek kerültek itt kiállításra. A komplexum másik épületében workshopot is tartottak, ahol a Sonic Energy hangszerek terápiás felhasználását is megtapasztalhatták a nyugalomra vágyók. Rengeteg újdonság szerepelt itt is. Acél nyelvdobok, wave drum-ok, hangtálak, bodhran és a meditációnál használatos chimes-ok, gongok és sok más érdekes hangkeltő eszköz.

 

Percussion bemutato 800x

 

Meinl Percussion

A Meinl Percussion részlegénél hatalmas fallal találtuk szemben magunkat, melyen rengeteg cajon, csörgő, shaker, kalimba és mindenféle kiegészítő is helyet kapott. A fal előtt terület leglátványosabb eleme két egymással szemben felépített dobogón álló dobszett volt.

 

Percussion bemutato1 750x

 

Az egyik összeállításban kongák, timbalesek – például a Marathon Series Timbales az újdonságok közül –, kolompok, az Egyiptomban készített Artisan Edition Doumbek (új), Compact Jingle pergő (új), Jumbo Series Djembe és Headliner Series Lumberjack húros cajon szerepelt.

 

Percussion bemutato 2 750x 

A másikban a tamok, az új fehér Journey Series bongók kerültek bemutatásra, az oldaltam a (szintén új) Community Conga volt.

 

compact side snare FX5 conga

Compact Side pergő, FX5 Effect Pedál és Community Conga

Lábdob helyett az új FX5 Effect Pedál került a szettbe, ez egy előre programozott, öt nagydob hangot tudó fémpedál, ami a PA rendszerre csatlakoztatva kiválóan helyettesíti a lábdob hangzást. Pergő gyanánt – a szintén idei újdonság – a Compact Side pergődob szolgált. Kiegészítésül a Compact Side pergő mellé további side snare-nek egy Compact Percussion Pad is fel volt téve. Ez szintén egy elektromos kütyü, 6 és ¼ col méretű, gumi felületű pad, ami öt programozott hangot tartalmaz. Digitális pergőhangok mellett taps és tamburin hang is választható.

 

Compact Percussion Pad 750x

Compact Percussion Pad

Ezzel a két szettel kaptunk bemutatót kétszer is a délután folyamán. Az újdonságok felhozatala természetesen nem ért véget a két dobogón található felszerelések elemeivel. Ki volt téve a falakra minden, ami csak választható a szegmensből. A kivetítőn pedig nézhettük az újdonságok – például a Boxito cajonok – bemutató videóját.

 

 Superstar 50th Super Maple 750x


Tama dobok

2024-ben ünnepli a Tama alapításának 50. évfordulóját. Ennek jegyében jelentették be a legtöbb újdonságukat. Visszatérésként az első nagy sikereikhez, újra kiadták a két évvel a márka születése után megjelent Superstar dobokat (amelyek megalapozták a brand sikerét) limitált kiadású modellként. A világ első teljesen nyírfa szettje volt anno, 6 rétegű 9 mm vastag testekkel. Most, ez a megújult szett ugyanezzel a dobtesttel készül, korhű szerelvényekkel, logóval, ám a tartósság jegyében modern megoldásokkal.

 

Tama Superstar 50th Aqua Marine 750x

 

Ezek a dobok négy népszerű színben érhetők el: Aqua Marine, Cherry Wine, Super Mahogany, Super Maple. Mind a négy szett ki volt állítva. A Cherry Wine színűt a próbaszobában (dühöngőben) nyüstölni is lehetett négy másik szettel együtt, de erről majd később. A Super Mahogany példányt pedig Simon Gattringer szólaltatta meg egy rövid szóló erejéig.

 

Mastercraft 50th Bell Brass 650x

Mastercraft „The Bell Brass”

Gyönyörű, régi-új pergődobok is bemutatásra kerültek az 50. évforduló jegyében. Kezdve a koronaékszerrel: a Mastercraft „The Bell Brass” pergővel. Ezt az 1980-ban született hangszert arra tervezték, hogy képviselni tudja az akkori kor forradalmi, kirobbanó zenei stílusait, azonban ez a pergődob túlteljesítette ezt a célt. Tiszta hangzásával a rock-metal zenészek mellett a fusion- és jazz zene képviselőihez is utat talált. Ez az újrakiadás is méltó módon tiszteleg a „Nagy előd” előtt. A 3 mm vastag harangréz dobtest egészen kiemelkedő hangtartományban képes megszólalni. Pontosan állítható belső tompítójával, vajpuhán mozdítható sodronyváltójával, érzékenységével méltó utód lesz. Természetesen a Mastercraft széria Japánban készül, kérdés, hogy rendkívül borsos árával hány emberhez jut majd el.

 

Mastercraft 50th Rosewood 650x

Mastercraft Rosewood

Szintén ‘80-ból visszatérő hangszer a Mastercraft Rosewood pergődob, ami egyedülálló volt a maga nemében. Anyagát, a rózsafát – amelyből leginkább gitárok nyakának fogólapja készült keménysége és sűrűsége miatt – inkább csak külső furnérként használták, használják. A teljesen rózsafa dobtestek készítése nagyon nehéz, de tiszta hangzásuk és sötét tónusuk miatt rendkívül népszerűek lettek. A Rosewood széria szinte a Tama név szinonimájává vált. Egy valóban érzékeny, meleghangú hangszer, melyből 5” és 6,5” mélységű pergő is készül. A Bell Brass pergővel azonos szerelvényekkel sikerdarab lehet. Persze nem olcsó hangszer ez sem, de a Bell Brass-nál jobban elérhető. Lényeges, hogy mivel ezek limitált kiadású darabok, nem biztos, hogy sokáig várhatunk, ha rendelni szeretnénk ezekből a hangszerekből, mert hamar elfogynak.

 

Mastercraft 50th Artwood 650x

 Mastercraft Artwood

A Mastercraft család harmadik tagja az Artwood pergődob.  Ez a nyírfa hangszer nemcsak jó, de szép is, a dobtest közepén végighúzódó faberakásnak (intarziának) köszönhetően. A 9 mm-es 6 rétegű nyírfa test tiszta attack-kal, érzékeny sodronyos hanggal, közép-mély tónussal rendelkezik. Szintén 5” és 6,5” mély dobtesttel is készül.

 

Mastercraft 50th acelpergo 650x

Mastercraft Steel Reissue pergő

A negyedik darab a Mastercraft acél pergődob. Tiszta 1,2 mm-es acél testtel rendelkező hangszer, közepén hornyos kialakítással, igazán méltó megidézése a 80-as éveknek. A 14” x 6,5” méretű pergő öntvény káváival remek választás lehet vintage rajongóknak. Mindegyik Mastercraft pergőt belső tompítóval szerelték fel, melynek pontos állíthatósága nagy előnye a hangszereknek. Hasonló előny, hogy a sodrony a „classic” módon az alsó bőr teljes felületén végigfekszik, ezáltal érzékenyebb hangszert kapunk.

 

Tama Starclassic Akril 750x

Tama Starclassic Mirage

Szintén az ünnep jegyében jelent meg a következő újdonság is. Az 1970-es évektől nagy sikere van az akril doboknak, köszönhetően erőteljes, mennydörgő hangzásuknak és különleges megjelenésüknek.  A Tama Starclassic Mirage akril dobfelszerelés most 50. évfordulós limitált modellként tért vissza. Négy tammal (10”,12”,14”,16”), 22” lábdobbal érkezik a szett. Külön kapható 14”x 6,5“-es akril pergődob is. A szett megszólalásából ízelítőt is kaphattunk Simon Gattringer előadásában, aki egy rövid szóló erejéig leült ehhez a hangszerhez is. Mivel limitált, nem tudni meddig lesz elérhető, de különleges látványa, ízes, mély, pregnáns hangja biztosan sokak kedvence lesz.

 

Iron Cobra 50th 750x

 

A Tama legendás pedálja, az Iron Cobra is új köntösbe öltözött. A színpompás pedál őrület messziről is azonnal észrevehető volt a kiállításon. Ez az új ruházat biztosan megosztó lesz majd. A kétféle szín neve: Marble Coral Swirl és Marble Psychedelic Rainbow. Mindkét szín van szimpla- és duplapedál változatban is, és természetesen van Rolling Glide és Power Glide is – a láncvezető szempontjából. A Tama alapításának 50. évfordulójának alkalmából színes QC8-as cinszorító csomagok, Tama dobverők és dobszőnyeg – 50th Anniversary logóval – is színesítették a termékek palettáját, de persze nem csak az ünnephez kapcsolódó termékek érkeznek újdonságként idén.

 

Superstar Classic Gloss Nat Blonde 700x

Superstar Classic Gloss Natural Blonde

 

A Superstar Classic széria új színt kapott, a neve: Gloss Natural Blonde. Gyönyörű natúr színű hangszer, szintén a retró jegyében. Az Imperialstar dobok családjának egy különleges tagja pedig új konfigurációban is kapható lesz. Már létező széria a Black Out Black (BOB) szett, ami 22” lábdobbal, 10”,12”,16” tamokkal kapható, de a matt fekete színén kívül az is különlegessége, hogy fekete hardverrel van szerelve. Ez a szett mostantól 20” lábdobbal és 10”, 12”, 14” tamokkal is rendelhető.

Az S.L.P. pergődobok is új modellel bővültek. Létezett már 5,5” mélységű Hammered Steel pergő a palettán, ez újult most meg. Az új pergő 14”x 6,5” méretű, Black Chrome hardverrel rendelkezik. A pergő mutatósabb ezzel a fekete szerelvénnyel és a plusz 1 col mélység pedig még testesebb hangot kölcsönöz a hangszernek.

 

     Duhongo 750x     
A cikk szerzője, Németh Tamás egy Tama Starcalssic összeállítással

Ismét egy tartalmas napot tölthettünk a Meinl vendégeként Guttenstettenben. Idén a bemutatókkal, „hangrendőrséggel” szerintem sikerült csendesebbé tenni a rendezvényt – tavaly zajosabbnak tűnt. A próbaterem (dühöngő) idén is nyitva állt, ott persze más volt a zaj mértéke. Öt dobfelszerelés egy teremben olyan, mint puska a színházban a színpadon. Ha már ott van, el is sül, vagyis meg is szólal. Ki lehetett próbálni Star dobcuccot, az új Superstar Reissue Cherry Wine szettet és idén is volt a két lábdobos mega Starclassic szett, de persze sokszor úgy, hogy a másik négy ember szintén csépelte a maga motyóját, jobb esetben együtt jammelve és nem a másikkal nem törődve, „hangversenyben”.

Az idei Meinl Kick Off Day jó lehetőség volt a Meinl és Tama ütőhangszerek 2024-es kínálatának megismerésére, örülök, hogy a Dobbolt és a Zenész Magazin jóvoltából részt vehettem az eseményen.

Helyszíni beszámolónk első részét ITT olvashatod!