zenesz_logo.png
Pár évvel ezelőtt, amikor a Meinl piacra dobta a Pure Alloy Custom cintányér szériát, volt szerencsém az akkor létező teljes felhozatalt megütögetni és még pár sort is írtam róla itt a Zenészben.

A zászlóshajó Foundry Reserved és Byzance széria alá pozícionált különleges és szerintem szép cintányérok hangjukkal is megnyertek maguknak. A kontrollált lecsengésű, mondhatni sweet-en megszólaló cinek jól használható all-around termékként maradtak meg az emlékezetemben. Azután, ahogy ez lenni szokott, az első medium thin cintányérokat követően bővült a paletta medium, majd medium heavy tányérokkal és különböző méretekkel. Most pedig megismerkedhetünk az extra thin hammered darabokkal.

PAC15ETHH web detail 01 750x

 

Tesztelésre most a 15 colos hihat érkezett az újdonságokból, de a Meinl kínálatából elérhető az extra thin hammered 16, 18 és 20 colos crash cintányér is. A Pure Alloy Custom cintányérok B12 ötvözetből készülnek. A cinek felső része antikolt-füstös (smoked) bronz, az alsó rész brillant (fényes) felületű. Az extra thin hamemered tányérok a gépi esztergálás és programozott kalapálás mellett extra, nagyobb méretű kalapáláson is átesnek a palást teljes területén, így egy vékonyabb tányért hoznak létre, ami gyors reagálású és még nagyobb dinamikai tartományban szólaltatható meg. A gépi esztergálással érik el, hogy a tányérok hangzásában a mosott és a konkrét hangok egyensúlya a legjobb legyen, a számítógéppel vezérelt kalapálással pedig azt, hogy minden példány ugyanolyan minőségben szólaljon meg. Készítői olyan hangzáson fáradoztak, amiben a konkrét, de érzékeny hang mellett a modern tányérok melegsége is megtalálható. Így készül ez a sokszínű, multifunkciós (all around) cintányér széria.

 

PAC15ETHH web main 550x

 

A Meinl Pure Alloy Custom Extra Thin Hammered 15 colos lábcin a szokásos minőségű külalakkal rendelkezik. Érdekes módon, ahogy a kezembe vettem a tányért, nem volt az az érzésem, hogy egy „extra thin” cintányért tartok. Nem tűnik különösebben vékonynak az extra kalapálás ellenére sem. Viszont viszonylag könnyűek, így érik el, hogy gyorsabb reagálású, dinamikus, mégis konkrét hangzású lábcint kapjunk. A lábcinállványon „szabályos” használatkor is marad fénye, nem lesz mosott a hangzása, ugyanakkor zárt állapotban sem rövidült le a hang teljesen és nem is lett fojtott. Kisebb nyitásra is már jön hamar a várt hang, ez természetesen a méretének és vékonyságának köszönhető. A „Pure Alloy Custom”-sága még így vékonyabban is megmarad. Ez alatt azt értem, hogy a kontrollált hangzása mellett (nem hangos, egyáltalán nem nehéz játék közben a lábcin és a többi hangszer megfelelő hangerő arányát megtartani), nem lesz egy „koszos” dark jazz tányér belőle, inkább egy kellemesen használható, meleg hangzású, de konkrét hangú lábcin. Félig nyitott állapotban kellemesen susog, akkor sem szólja le a dobfelszerelés többi részét. Magam részéről finomabb zenékben, blues-os, old school rock-os környezetben tudom elképzelni, esetleg második lábcinként is jó választás lehet.

 

394640251 894706812659033 750x

 

Még mindig kifejezetten szimpatikus számomra a Meinl Pure Alloy Custom szériája. Nyilván, akiknek méteres vastagságú gitársávokat kell átvágniuk a cintányérjaikkal, annak nem lesz elég hangos ez a széria, de akik egy sokféle zenei környezetben magas minőségben megszólalni képes, látványra is mutatós cintányért keresnek, annak megfelelő választás lehet. Többféle játékmódban is kellemesen kezelhető, határozottan indul a hangja, de kellemesen meleg a tónusa, nem egy radiátorüzem csarnokának zajait idézi.

 A Meinl Pure Alloy Custom Extra Thin Hammered 15” lábcin PAC15ETHH listaára 165 000 forint.

A Meinl cintányérok európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.

A teszt először a Zenész Magazin 2023. decemberi, 241. számában volt olvasható.

 

Ezek is érdekelhetnek