zenesz_logo.pngA DiMarzio kihozta az új New’Tron, PAF’Tron és Super Distor’Tron pickupokat, ez első két típusból hídi és nyaki, az utóbbiból bridge pickup kapható.

 

GM382 rev filtertron 700x

 

A Gretsch gitárok megannyi egyedi komponensüknek köszönhetően szinte egy külön kategóriát képviselnek az elektromos gitárok palettáján. Egyik jellegzetességük a Filter’Tron humbucker hangszedőjük, melyet Ray Butts fejlesztett ki még az ötvenes évek közepén Chet Atkins igényei szerint. A hangszedő hangzását tekintve valahol a klasszikus PAF-típusú humbuckerek és a single-coil hangszedők között helyezkedik el. A hatvanas évekre ez a hangszedőtípus már a rockabilly és country játékosok egyik kedvencévé nőtte ki magát.

Alighogy elkezdődött a 2024-es év, a DiMarzio máris egy új pickup szériával rukkolt elő, mely három tagot számlál. Az új sorozat alapötlete, hogy mind a három hangszedő autentikus módon leköveti a fent említett Filter’Tron hangszedők megjelenését és kialakítását. Ezeknek az új DiMarzio pickupoknak a fizikai méretei teljes mértékben megegyeznek a klasszikus Filter’Tron hangszedők méreteivel, ezáltal bármilyen gitárba könnyedén behelyezhetők, melyekben eredetileg Filter’Tron-ok dolgoznak. Az alábbiakban részletezzük, hogy a három új hangszedő mire is képes.

 Nickel Cover Cream Insert Newtron 700x

New’Tron - nikkel borítás, krémszínű inzert

 

DiMarzio New’Tron

Ahogyan a neve is mutatja ez a hangszedő nemcsak külsejében, hanem hangzásában, illetve dinamikai tulajdonságaiban is leköveti a klasszikus Filter’Tron hangszedőt, de korántsem koppintásról van szó, ugyanis az eredeti „őshöz” képest egy kissé másképpen lett hangolva. A magas tartományok nem túlzottan élesek, pont a megfelelő mennyiségű csilingelés és „twang” van bennük. A közepek jellegzetes módon harapnak, a mély tartományok pedig eléggé ütősek, feszesek, de nem mosottak, nem ködösek. Mind tisztán, mind pedig torzított módon használva a DiMarzio New’Tron hangszedők hozzák a klasszikus Filter’Tron hangot, csak egy kissé újragondolva, modernizálva. A hídi New’Tron (DP2925) kissé hangosabb a nyaki verziónál (DP291), igazság szerint az eredeti Filter’Tron-nál is valamivel nagyobb jelű. A két New’Tron pickupot úgy tervezték, hogy tökéletesen kiegészítsék egymást, vagyis jól együtt dolgozzanak.

 

Gold Cover Cream Ins Newtron 600x

New’Tron - aranyszínű borítás, krémsznű inzert

Technikai adatok:
Vezetékek száma: 4
Mágnes: Alnico 5
Nyaki hangszedő kimeneti impedanciája: 7,56 Kohm
Híd hangszedő kimeneti impedanciája: 8,20 Kohm

 

 

PAF Tron Gold with Black Insert 600x

 PAF’Tron aranyszínű borítás, fekete inzert

DiMarzio PAF’Tron

Ahogy már a megnevezésből is kiderülhet, ez egy abszolút PAF-jellegű hangszedő, ahogyan DiMarzio szereti. Itt csupán a Filter’Tron külső, illetve design van ráhúzva egy klasszikus PAF humbucker hangszedőre, melyre a meleg, kiegyenlített hang a jellemző. A hídi PAF’Tron (DP294) hangszedő kissé hangosabb, nagyobb jelű, mint a nyaki verzió (DP293). Úgy vannak kalibrálva, hogy együtt használva megfelelő balanszban legyenek.

PAF Tron Gold with Cream Insert 600x

 PAF’Tron aranyszínű borítás, krémszínű inzert

 

Technikai adatok:

Vezetékek száma: 4
Mágnes: Alnico 5
Nyaki hangszedő kimeneti impedanciája: 8,03 Kohm
Híd hangszedő kimeneti impedanciája: 9,13 Kohm

 

 Super DistorTron Nickel Cream 600x

 Super Distor’Tron nikkel borítás, krémszínű inzert


DiMarzio Super Distor’Tron

A szellemes megnevezés egy ízig-vérig Super Distortion hangszedőt rejt, mely a PAF’Tron-hoz hasonlóan szintén csak a vintage külsőt örökölte az inspirációul szolgáló Filter’Tron-tól. Az immár több mint 50 éves Super Distortion az egyik legnépszerűbb hangszedő a világon. Annak idején ez a hangszedő volt az úttörője a „csere hangszedő” (replacement pickup) iparágnak, vagyis ezzel indult el a gyártása azon hangszedőknek, melyeket nem gyárilag építettek be egy hangszerbe.

Super DistorTron Gold Black 600x

Distor’Tron aranyszínű borítás fekete inzert

A Super Distor’Tron (DP297) ugyanazt az ígéretet váltja valóra, mint az eredeti Super Distortion: vagyis nagyjelű, erőteljes hangot produkál, mégis eléggé sokoldalú. A hangszedő négyvezetékes, akárcsak az eredeti, tehát felezve is használható, ilyen módon single coil hangzás is kicsiholható belőle. Ezzel az új design-nal olyan gitárokba is bekerülhet a Super Distortion hangzás, amelyekbe adott esetben csak problémásabb fúrás-faragás árán lehetne beletuszkolni az eredetit, nem is beszélve arról az esztétikai blaszfémiáról, amit egy Gretsch-szerű gitárban éktelenkedő modern kinézetű humbucker okozna. A Super Distor’Tron szépen megoldja ezt a feladatot.

Technikai adatok:

Pozíció: híd
Vezetékek száma: 4
Mágnes: kerámia
Kimeneti impedancia: 14,62 Kohm

 

Összefoglalás

A New’Tron hangszedő a klasszikus Filter’Tron pickup újragondolása DiMarzio szájíze szerint. Ha valaki az autentikus, Gretsch-ekre jellemző hangot keresi, de nyitott egy kis csavarra, enyhe modernizálásra, annak a tökéletes választás lehet ez a hangszedő pár.

A PAF’Tron és Super Distor’Tron hangszedők egyszerű módon az eredeti Dimarzio PAF és Super Distortion élményt kínálják Filter’Tron kiszerelésben. Ezzel lehetővé teszik, hogy Gretsch típusú gitárokba vagy egyéb vintage design-nal rendelkező hangszerekbe belecsempéssze az ember ezeket a merőben más hangzásokat. Mind a két új humbucker pár, mind a Super Distor’Tron modellnél a gyártó négyféle színvariációt kínál a pickup borítás és inzert kombinációjára. Ezek megtekintésére és további technikai részletek miatt érdemes felkeresni a https://www.dimarzio.com/pickups/filtertron weboldalt. Az új DiMarzio Filter’Tron pickupok tájékoztató ára 164 EUR – 175 EUR között van.

A DiMarzio termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.

A Larry DiMarzio-val 2023. októberében készült interjúnkat ITT OLVASHATOD.