zenesz_logo.pngMariusz Goli - Lord of The Winds – lélegzetelállító előadás egy héthúros klasszikus gitáron.

Még májusban közöltünk tesztet az Ortega új héthúros gitárjáról, az RCE133-7 modellről. Akkor is említettük, hogy a hetedik, alsó H húr a harmóniák alatti komolyabb basszusmenetek játszását teszi lehetővé, de összetettebb basszusmozgás nélküli kíséretek esetében is jól jön a hetedik húr állandó jelenléte, mivel az akkordok másfajta felrakása esetén sokkal vaskosabb, teltebb hangzást kaphatunk.

Erre mutatunk egy szép példát: Mariusz Goli, lengyel gitárvirtuóz egy Ortega RCE133-7 elektro-klasszikus héthúros hangszeren adja elő a Lord of The Winds című kompozíciót, amit kifejezetten erre a héthúros gitárra dolgozott át, mivel régóta szeretett volna a darabba némi extra mély tartományt csempészni. A megoldást a gitár hetedik, mély H húrja adta. Hallgassátok meg!

 

 

Ejtsünk néhány szót a héthúros Ortega gitárokról is! Ezek a hangszerek kétféle kivitelben készülnek: hagyományos testforma, elektronika nélkül – R133-7 – és cutaway fazonú modell, elektronikával felszerelve – RCE133-7. Mindkét gitár tömör lucfenyő toppal büszkélkedhet, ami selyemfényű natúr lakkozást kapott, akárcsak a sapele káva és hátlap. A nyak anyaga nato fa (távol-keleti, a mahagónihoz hasonló faanyag) és ez is selyemfényű lakkozású. A diófa fogólap 19 érintőnek biztosít helyet, a gitár skálahossza 650 mm (25,59”), a nyak szélessége a felső nyeregnél 60 mm, ami hét húr esetén nem mondható soknak. A test a legvastagabb pontján 100 mm vastag, ez az a méret, amit még nagyon kényelmesen át lehet érni, és a hangereje is elegendő. A hétlyukas Ortega húrláb anyaga is diófa, míg a testet fekete ABS szegély díszíti.

 

RCE133 7 front 800x

 

A videóban látható, hallható Ortega RCE133-7 gitárt az Ortega saját gyártmányú MagusPro rendszerű elektronikával látták el, ami egy piezo hangszedőt, a hozzá tartozó előfokot, valamint egy beépített hangolót tartalmaz.

Az Ortega héthúros gitárokról ITT olvashatsz.
Ortega RCE133-7 gitárról szóló tesztünket pedig ITT olvashatod.

Az Ortega gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.