zenesz_logo.png
Januárban bemutattuk az Ibanez év eleji nagy dobását, az Axe Design Lab sorozatot. A kétrészes anyagban – színváltozatok nélkül – összesen négyféle modellről esett szó.

Mint kiderült az Ibanez RG8870-BRE J. Custom modell – az Axe Design Lab sorozatban újjászületve – az új család legdrágább modelljeként az árlista tetején foglal helyet, vagyis jelenleg öt modellből áll az Axe Design Lab Series.

RG8870 BRE 00 01 fr 1300x

 

Azon pedig nem csodálkoznunk, ha az RG8870 első pillantásra nagyon hasonlít más J. Custom modellekre. Ugyanakkor több új, csúcskategóriás jellemző is felfedezhető ezen a gitáron, így például a Lo-Pro Edge húrláb, a mélyen ívelt alsó szarv a felső fekvések könnyebb elérése érdekében, az üreges test, és az aszimmetrikus Super Wizard AS nyakprofil.

Ezek az új jellemzők a játékkényelmet segítik – könnyebb a hangszer, a nyakprofil jobban követi a kéz természetes pozícióját – de hatással vannak a gitár hangjára is – jobb rezonancia képesség, melegebb tónusú mélyhangok.

RG8870 BRE 00 01 rear 1300

 

Az üreges test válogatott égerfából készült, amire szemet gyönyörködtető, 4 mm vastag lángolt juharfa top került. Az öt részből álló juharfa/wenge nyak profilja – ahogyan már említettük – aszimmetrikus. Ez azt jelenti, hogy a profil mély húrok felé eső részének íve kerekebb, ami kényelmesebb a kéznek, ugyanakkor a nyak vastagsága megegyezik a már ismert Super Wizard nyakprofillal. A fogólap anyaga makasszar-ébenfa, amit Tree of Life berakás díszít, a 24 jumbo érintő pedig a még nagyobb játékkényelem érdekében átesett az Ibanez J Custom fret edge (bundvég) kezelésén. A nyakillesztés az Ibaneztől ismert, csavarozott All Access Neck Joint (AANJ) megoldású, ami speciális kialakításával könnyebbé teszi a felső fekvések elérését.

feat RG8870 pu 600x

 

Az RG8870-en három Alnico mágneses passzív DiMarzio pickup kapott helyet, méghozzá HSH konfigurációban. A húrlábnál egy DiMarzio Tone Zone teszi a dolgát, ami egy kivételesen dögös, nagyon széles dinamikatartománnyal rendelkező humbucker, és tökéletesen egészíti ki a melegebb hangzású nyaki DiMarzio PAF 36th Anniversary pickupot. A két hangszedő a meleg és tiszta hangzás tökéletes egyensúlyát teremti meg, és lehetővé teszi, hogy a tiszta hangzástól a torzítottig eljussunk, csupán a megpengetés dinamikájától függően. A középső pozícióban található DiMarzio True Velvet pedig tiszta, ütős magas- és középtartományokat szállít. Ez a pickup trió nagyon könnyen megszerethető, mert az ötállású pickup-választó mellett még egy Coil Tap kapcsoló is rendelkezésünkre áll, amivel a humbuckerek felezhetők és ez összesen 9 féle pickup variációt eredményez, ami meglehetősen sokoldalúvá teszi ezt a gyönyörű hangszert.

feat RG8870 bridge 600x

 

Ahogyan a J. Custom gitároknál megszokott, de az Axe Design Lab sorozat némelyik modelljén is jelen van, ezen a modellen is Lo-Pro Edge double locking tremolós húrlábbal találkozhatunk. Ez áramvonalas kialakításának és süllyesztett finomhangolóinak köszönhetően soha nincs útban a kezünknek – könnyedén tompíthatjuk tenyéréllel a húrokat –, de ha kell, maximális hatékonysággal működik. A hangolás stabilitásához a satus felső nyereg és a Gotoh kulcsok is hozzájárulnak. A felső kategóriás, selyemfényű fekete szerelvények sorát a zárható Gotoh Strap lock hevedertartók teszik teljessé.

head 700x

Az Axe Design Lab sorozat abszolút felső kategóriát képviselő csúcsragadozójának sajnos az ára is eléggé borsos, 1 313 000 forint, amiben egy keménytok is benne van. A gitárt – ahogyan a J.Custom modelleket is – Japánban készítik.

 

 

Fontosabb adatok

Test: égerfa, AAA lángolt juhar top
Nyak: ötrétegű juhar / wenge
Nyakprofil: RG j.custom Super Wizard AS
Fogólap: makasszar-ébenfa
Érintők száma: 24
Húrok távolsága: 10,8 mm
Nyaki pickup: DiMarzio® PAF® 36th Anniversary (H)
Középső pickup: DiMarzio® True Velvet™ (S)
Húrláb pickup: DiMarzio® The Tone Zone® (H)
Skálahossz: 648 mm/25,5"
Felső nyereg szélessége: 43 mm
Fogólap rádiusz: 430 mm
Finish: fényes Black Rutile (BRE)

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.

Az Ibanez Axe Design Lab sorozatról szóló írásunk I. részét ITT találod.
Az Ibanez Axe Design Lab sorozatról szóló írásunk II. részét ITT találod.

Ezek is érdekelhetnek