zenesz_logo.pngA PRS Guitars bemutatta SE Hollowbody II Piezo modelljét, amely az első piezo hangszedővel felszerelt gitár a cég SE sorozatában.

 

PRS piezo black gold 700.jpg

 

A hagyományos mágneses pickupok mellett megjelenő piezo hangszedő lehetővé teszi, hogy a gitár üreges testének hangzása, karaktere, sokkal természetesebb módon érvényesüljön, akár keverve a többi pickup hangjával. A gitár piezo hangszedője az LR Baggs céggel együttműködésben készült el, akik felsőkategóriás akusztikus hangszedőikről és előerősítőikről ismertek világszerte. „Együtt dolgoztunk Lloyd Baggs-szel és az LR Baggs csapatával, hogy a díjnyertes piezo rendszerünket kompromisszum mentesen alakíthassuk át az SE sorozat számára” – mondta Jack Higginbotham, a PRS Guitars ügyvezető igazgatója.

 

 

 

PRS piezo blue 700.jpg

 

 

 

A húrláb alatti piezo hangszedők mellett egy pár 58/15 „S” humbuckert kapott a gitár, melyek külön, a piezo hangszedőtől független jack kimenettel rendelkeznek. Mindkét pickup rendszert külön hangerő potival kezelhetjük, így igényeinknek megfelelően keverhetjük a humbuckerek és a piezo arányát. Ezek mellett egy hangszínszabályzóval és egy háromállású pickup váltóval kezelhetjük az elektronikát.

 

 

se_hb_2_piezo_2020_photo 600.jpg

 

A két kimenet és az elemtartó

 

További lehetőség, hogy a két pickup rendszer hangját a két jack aljzaton – MIX/PIEZO és MAG – külön küldjük ki, a humbuckereket egy gitárerősítőre, a piezot egy akusztikus erősítőre vagy a keverőre. Amikor csak a humbuckerek kimenetét használjuk, a piezo hangszedőkhöz szükséges elem nincs használatban, vagyis, ha az elem lemerülne, a mágneses pickupok gond nélkül tovább dolgoznak.

 

Az elektronika mellett vessünk egy pillantást a gitár konstrukciójára is! Az üreges testű gitár tető- és hátlapja lángolt juharból készült, az oldalfalak pedig mahagóniból. A testhez mahagóni nyak csatlakozik, melyre ébenfa, vagy rózsafa fogólap került. A fogólapon 22 érintő található és a PRS-től megszokott madár alakú berakások díszítik, a hangszer menzúrája 25 inches. Hardver oldalon nikkelezett PRS Stoptail Piezo húrlábbal és PRS-Designed hangolókulcsokkal találkozhatunk. A lángolt juhar top már önmagában is gyönyörű látvány, amit az egész testen, fogólapon, fejérszen végig húzódó jávorfa binding még inkább kiemel, és ugyanez a szegély díszíti a „f” lyukakat is.

 

 

 

se_hb_2_piezo_2020_photo_3 600x.jpg

 

PRS Stoptail Piezo húrláb és 58/15 „S” humbucker

 

Az nyilvánvaló, hogy a piezo hangszedők belépésével a gitár lényegesen többféle hangzásra képes. Ahelyett, hogy megpróbálnám ezeket a hangzásokat leírni, javaslom, hogy nézzétek meg az alábbi videót, amelyben külön a 2 humbuckert, külön a piezo rendszert is hallhatjuk, majd keverve a kettőt. A gitár akusztikus hangja (csak a piezo) is meglepően szép és fényes, és ezt a mágneses pickupok hangjához keverve tényleg különleges hangzások érhetők el.

 

A PRS SE Hollowbody II Piezo gitár Black Gold Burst és Peacock Blue Burst színekben érhető el, tájékoztató ára 514 900 Ft, amiben egy keménytok is benne foglaltatik.

 

 

 


Bővebben: PRS Guitars