zenesz_logo.pngAz Orange bemutatta legújabb csöves erősítőjét az OR30 fejet, amit a brit gyártó bátran úgy reklámoz, hogy „a leghangosabb 30 W-os erősítő a piacon”.

Az utóbbi időben divatossá váltak az efféle hangzatos jelzők, gondoljunk csak az Orange Rockerverb 50 Mk III kombójára, amit a „legkönnyebb 2 x 12” hangszórókkal szerelt csöves kombóként” aposztrofáltak, de a Blackstar is bejelentette „eddigi legnagyobb teljesítményű belépő szintű erősítőjét” áprilisban. Természetesen az ilyen mondatok valóságtartalmát nem tudjuk ellenőrizni, de a kijelentések – legalábbis az említettek esetében – sok igazságot tartalmaznak.

 

OR30 1 1300x resize

 

Az angol tervezésű és angol gyártású Orange OR30 hangereje állítólag messze meghaladja egy átlagos 30 W-os erősítő hangerejét, hiszen az Orange tesztlaborjában ugyanazt a hangnyomást regisztrálták az új kombót mérve, mint egy 100 W-os Orange erősítőnél. De ha eltekintünk ettől a kijelentéstől, akkor is hihető, hogy a teljesen csöves, kiváló összetevőkből álló Orange OR30 hangereje meghaladja sok (pl. tranzisztoros) 100 W-os erősítő hangerejét.

 

OR30 5 1300x resize

 

Az Orange OR30-ban egy 5AR4 egyenirányító cső, 3 x 12AX7 előerősítő cső dolgozik, az effekt loopot egy 12AU7 hajtja, a végerősítőben pedig 4 db EL84 végcsövet találunk. Az Orange által tervezett speciális fojtótekercs és masszív kimenőtrafó nagyobb dinamika tartalékot eredményez, nagyobb hangerőnél is biztosítva a tiszta hangot.

A hangerő mellett azonban más érdekességeket is tartogat az OR30 fej. Ebben az erősítőben alkalmazott az Orange először egy háromállású Bright kapcsolót, mellyel a Neutral és két különböző Treble Boost mód között tudunk váltani. Míg a középső Neutral (semleges) állás elsősorban a pedál platformnak kedvez, balra kapcsolva enyhe magas boost-ot érünk el, jobbra pedig ennek a többszörösét, ami átszól minden mixen.

OR30 6 750x

 

A villanykörtével jelzett Bright kapcsoló az Orange védjegyének számító, szimbólumokkal ellátott kezelőpanel jobb sarkában húzódik meg a gitárbemenet mellett. Az OR30 Gain szabályzójával a teljesen tiszta, a cruncholó, és a szuper telített zúzó hangzások között könnyedén beállíthatjuk a stílusuknak megfelelő sound-ot.

Bár az Orange OR30 egycsatornás konstrukció, de rendelkezik egy nagyon hasznos második hangerő potival, aminek a beállított hangerőszintje lábkapcsolóval aktiválható, így könnyedén válhatunk egy kísérő és egy szóló hangerő között. További újdonság az un. cross-line Presence szabályzó, mellyel – ellentétben standard Presence szabályzókkal – minden hangerőszinten egyformán csökkenthető és növelhető a legmagasabb tartomány. Az első panelen az eddig említett kezelőszervek mellett a szokásos háromsávos EQ és a hangerő gomb található még.

 

 

A hátsó panelen a hangfalkimenetek (2 x 8 Ohm, 1 x 16 Ohm) mellett találjuk a csöves effekt loop send/return aljzatait, emellett a lábkapcsoló 6,3-as jack aljzatát, majd következik egy kétállású Headroom/Bedroom kapcsoló, mellyel a 30 W teljesítményt 2 W-ra tudjuk redukálni. Az Orange OR30 narancs és fekete színben lesz elérhető, várhatóan 1 999 eurós áron (Thomann).

Bővebben: Orange Amps