zenesz_logo.pngAz Orange január végén mutatta be Rockerverb 50 Mk III Combo Neo erősítőjét, ami ugyanazt a hangzást és teljesítményt nyújtja, mint elődje, de 20%-kal könnyebb.

Az eredeti Rockerverb-et nem sokkal debütálása után már az egyik legnépszerűbb kétcsatornás csöves kombóként emlegették. Most, 2023 elején komoly diétára fogták a népszerű erősítőt, ami így közel 8 kg-ot veszített súlyából. Ez egy hordozható kombónál nem utolsó szempont.

Rockerverb MKIII Combo Neo fr 700x


Először is az Orange újratervezte a Rockerverb 50 Mk III Combo Neo ládáját, ami ezúttal is balti nyírfából készült, de a rétegelt lemez vastagságát 18 mm-ről 15 mm-re csökkentették. Ezzel nagyjából 2 kg súlycsökkentést értek el, anélkül, hogy a konstrukció vagy a hangzás terén kompromisszumot kellett volna kötni. Így lett a Rockerverb 50 Mk III Combo Neo a legkönnyebb 2 x 12” hangszórókkal szerelt csöves kombó a piacon.

A korábbi Celestion V30 hangszórókat új, szintén angol Celestion Creamback hangszórókra cserélték. Ezekben a hangszórókban neodímium mágnes található, ami lényegesen erősebb mágnes, mint a sztenderd ferrit, így kevesebb is elég belőle ugyanazon hatás eléréséhez. A Celestion Creamback hangszórók mindössze 1,9 kg-ot nyomnak, míg a V30 súlya darabonként 4,7 kg volt.

 

Rockerverb MKIII Combo Neo5 rear 700x

 

„Megmaradtak a V30 hiteles és erőteljes felső közép frekvenciái, de túlhajtáskor egy kicsit sötétebb és teltebb hangzást nyújtanak a Creamback hangszórók, ami a szólókat még izmosabbá és kerekebbé teszi, az akkordjáték pedig vastagabban és melegebben szól, mint valaha” – nyilatkozták az Orange-nál.

 

Rockerverb MKIII Combo Neo 1300x

Más szempontból a sokoldalú, ikercsatornás Rockerverb 50 Mk III maradt, amilyen volt, erőteljes, kétcsatornás csöves kombó, „igazi igásló” – ahogyan az Orange-nál nevezik. A motorháztető alatt továbbra is négy ECC83 vagy 12AX7, két ECC81 vagy 12AT7, valamint két EL34 végcső dolgozik. A Neo is megőrizte a nagyobb modellektől örökölt hangi adottságait, csillogó tiszta sound-tól a túlhajtott, telített csöves hangzásokig terjedően. Kihasználhatjuk a 50 W csöves teljesítményt, de egy kapcsolóval ezt 25 W-ra felezhetjük. A CLEAN csatorna Volume, Bass és Treble potikkal kezelhető, míg a DIRTY Gain, Bass, Middle és Treble szabályzókat kínál.

A csöves meghajtású rugós zengető mindkét csatornán rendelkezésünkre áll, a csatornaváltó kapcsoló is itt a felső panelen kapott helyet. A zengető és a teljesítmény váltó lábkapcsolóval is kezelhető. Az erősítő hátoldalán megtaláljuk a transzparens, pufferelt csöves effekt loop aljzatait is, amivel külső effekteket integrálhatunk hangzásunkba.

A Rockerverb 50 Mk III Combo Neo súlya 31 kg, narancs és fekete színben áll rendelkezésre, a tájékoztató ára £2,199.

 További részletek: https://orangeamps.com/rockerverb-50-mkiii-combo-neo/