zenesz_logo.pngA Tech 21 a Rush legendás Moving Pictures c. albuma előtt tisztelegve kihozta limitált kiadású Geddy Lee MP40 Signature SansAmp basszus előerősítőjét.

1981-et írtunk, ekkor jelent meg a kanadai Rush* nyolcadik stúdió albuma a Moving Pictures, ami, több mint 5 millió példányban kelt el és mérföldkövet jelentett a zenekar életében. A lemezt a szakirodalom és a közönség is a rocktörténet egyik kiemelkedő alkotásaként tartja számon, és ezen a lemezen hallhattuk először Geddy Lee jellegzetes basszus sound-ját, ami basszusgitárosok generációit inspirálta évtizedeken át, és inspirálja a mai napig.

„A Geddy Lee MP40 Limited Edition az ikonikus album Hugh Syme által tervezett borítójának is emléket állít a fekete és piros színekkel és az album borítót idéző grafikával” – írja a Tech 21. A teljesen analóg MP40 SansAmp az eredeti XYZ pedálra épül, épül, de nemcsak a dizájn változott meg, hanem az előerősítő pedál kapott egy dedikált Boost lábkapcsolót, amivel plusz 12dB emelést adhatunk a magas tartománynak. Újdonság a Shape-shifter kapcsoló, amire ha rálépünk akkor további 6dB extra „smack”-et kapunk, amit Geddy úgy fogalmazott meg, hogy „ez a királyság meghatározhatatlan csúcsa”.

MP40 image top angle 700x

 

Ha szemügyre vesszük az MP40 kezelőfelületét, összesen négy méretes potmétert láthatunk. A MIX potival a tiszta high-end stúdió hangzást (Deep) és a „dirty” csöves basszus sound (Drive) arányát keverhetjük. A háromsávos aktív EQ-hoz – LOW, MID, HIGH – és a MASTER hangerőhöz nem kell különösebb kommentár. A DRIVE szabályzóval a gain és az overdrive mértékét állíthatjuk, ahhoz hasonlóan, mint amikor egy csöves erősítő végét túlhajtjuk. A TIGHT gombot aktiválva a tiszta hangok feszesebbé válnak, míg a torzított hangzás „harapósabb” lesz. A BOOST és Shape-shifter kapcsolókról már tettünk említést.

Rush

 A Moving Pictures borítója

 

Ahogyan minden SansAmp modellről, erről a pedálról is direktben csatlakozhatunk a felvevő eszközhöz stúdióban, vagy akár feljavíthatjuk a korábban felvett sávot. Színpadon az MP40-nel meghajthatunk egy végerősítőt a hozzá tartozó ládával, feljavíthatjuk a meglévő set-up hangzását, vagy közvetlenül a PA rendszer felé is küldhetünk jelet. Mindegyik Geddy Lee Signature SansAmp modell alapból tudja a Geddy Lee-féle karakteres basszus sound-ot, persze számos más basszus hangzás mellett. Az MP40 9 V-os elemmel vagy az opcionálisan megvásárolható Tech 21 DC9 tápegységgel üzemeltethető. A pedál ajánlott kiskereskedelmi ára 409 EUR, a boltokba kerülése 2022 márciusára várható.

 

További információk: Tech 21.

A Tech 21 termékek európai és hazai forgalmazója a Sound Service.

* A Rush dobosa és szövegírója Neil Peart agydaganatban szenvedett és a zenekar 2015-ös turnéja után visszavonult. Neil Peart 2020. január 7-én bekövetkezett halála után minden remény szertefoszlott, hogy a Rush valaha még színpadra lép.