zenesz_logo.pngOktóber 10-én, a hivatalos bejelentés napján tettük közzé cikkünket a Blackstar új, szemet gyönyörködtető Silverline erősítő sorozatáról, most nézzük meg az új modelleket egy kicsit közelebbről!

 

SILVERLINE-FULL-RANGE-GROUP-SHOT 700x.jpg

 

Ahogy akkor írtuk, az új széria négy különböző méretű kombót, valamint és egy 100 W-os erősítőfejet tartalmaz, és a gyártó ID TVP sorozatát hivatott leváltani. A teljesen átdolgozott külső mögött a cég korábbi, szabadalmazott megoldásai mellett az igazi újdonság, hogy a digitális jelfeldolgozást az erőteljes SHARC® processzorra bízták. Ezzel a processzorral eddig rendszerint csak csúcskategóriás gitáreffekt processzorokban, és effekt egységekben találkozhattunk. A SHARC® DSP chip képes páratlan pontossággal, digitálisan leképezni az analóg áramkörök paramétereit, egészen az összetevők alapjáig.

 

blackstar-silverline-response 400x360.jpg

 

A Silverline csúcskategóriás digitális képességeiben a Blackstar ID:CORE sorozatából ismert, szabadalmazott True Valve Power technológia – ami azt szimulálja, ahogyan a végcsövek interakcióba lépnek a hangszóróval – is fontos szerepet játszik. Így lehetséges, hogy a Silverline erősítők RESPONSE egységének kezelőgombjával a világ hat legelismertebb végcsövével – KT88, 6L6, KT66, EL34, 6V6, EL84 – szerelt végerősítőjének hangzása, reagálása, és érzete közül választhatunk.

 

voice 400x360.jpg

 

Az előerősítő – VOICE – szekcióban 6 Blackstar Voice közül választhatunk a tisztától az erősen túlhajtottig: CLEAN WARM, CLEAN BRIGHT, CRUNCH, SUPER CRUNCH, OD1 és OD2. Az új erősítőkben is rendelkezésünkre áll a hangzási lehetőségeket jelentősen kitágító szabadalmazott hangszínszabályzó ISF technológia is. Beállításainkat alapesetben 12 memória helyre menthetjük el patch-ként, ezek száma lábpedál, vagy MIDI vezérlő használata esetén 128-ra bővül. Az ingyen letölthető Blackstar INSIDER szoftverrel az elmentett patch-eket szerkeszthetjük, rendszerezhetjük, vagy akár megoszthatjuk.

 

effects 400x360.jpg

 

Az új Silverlight sorozat modelljeit is megkapták az ID:CORE sorozatból már ismert stúdió minőségű, széles sztereó hangképet nyújtó effekteket: négy modulációs effekt (phaser, flanger, chorus, tremoló), négy reverb (room, hall, spring, plate) és négy delay (linear, analóg, tape, multi), melyeket kiválasztás után két dedikált szabályzóval kezelhetünk. A Silverline erősítők stúdióban is kezünk alá dolgoznak, használhatjuk akár a hangfal szimulációval ellátott Phones/Emulated kimenetet vagy az USB direkt recording képességét, de mikrofonozva is tökéletes társunk lesz bármelyik új Blackstar modell.

Vegyük sorra az új Blackstar Silverline modelleket!

 

SILVERLINE-STANDARD-TOP-DOWN-large 600x.jpg

 

Silverline Standard

A sorozat legkisebb darabja 20 W teljesítményű 1 x 10”-os kombó, azonban a digitális képességei – VOICE és RESPONSE szekció – hangszínei, csatlakozási lehetőségei megegyeznek a nagyobb testvérekével. Könnyen mozgatható, kompakt erősítő, ami azonban kisebb színpadokon is megállja a helyét. Ezt a modellt is ellátták MP3/Line bemenettel és fejhallgató/hangszóró emulált kimenettel, vagyis jól használható csendes gyakorláshoz. A zárt hátú ládába Celestion V-type hangszórót szereltek, hazai ára 139 900 Ft.

 

SILVERLINE-SPECIAL-TOP-DOWN-large 650x.jpg

 

Silverline Special

Ha egy kicsit nagyobb hangerőre van szükségünk, akkor itt a Silverline Special, 50 W teljesítménnyel és 1 x 12 inches Celestion V-Type hangszóróval felvértezve. Ez az 50 W-os kombó ugyanakkora hangerővel és dinamikatartalékkal büszkélkedhet, mint hasonló teljesítményű csöves társai. Ennél a modellnél is megkapjuk a fent részletezett digitális funkciókat – VOICE, RESPONSE szekció, és a 12 stúdió minőségű effektet. Az opcionálisan megvásárolható FS-10 négygombos lábkapcsolóval könnyedén kalandozhatunk a puritán tiszta hangzásoktól az éneklő szóló hangokig. Ez a láda is zárt kivitelű, a hazai ára 168 900 forint.

 

SILVERLINE-DELUXE-TOP-DOWN-large 700x.jpg

 

Silverline Deluxe

Ez a modell is ugyanazokkal a digitális funkciókkal rendelkezik, mint kisebb társai, azonban a kezelőpanelen a Bass és Treble között egy Middle hangszínt is találunk és a Master szekcióban egy Resonance és Presence poti is rendelkezésünkre áll a megfelelő hangzás kialakításához. A mindegyik modellhez használható Blackstar INSIDER szoftver segítségével monó effekt loopot is beállíthatunk, ebben az esetben az MP3/Line bemenet Return-ként, az emulált hangszóró kimenet pedig effekt Send-ként konfigurálható. A Silverline Deluxe hátsó paneljén MIDI IN csatlakozót is helyet kapott, melyen keresztül MIDI vezérlővel kezelhetünk bizonyos funkciókat és módosíthatjuk az erősítőn beállított gyári értékeket.

Ez a kombó félig nyitott hátlappal rendelkezik, teljesítménye 100 W, és egy 12 inches Celestion V-type hangszórót kapott, hazai ára 199 900 forint.

 

SILVERLINE-STEREO-DELUXE-TOP-DOWN-l700x.jpg

 

Silverline Stereo Deluxe

A sorozat legnagyobb kombója 2 x 100 W teljesítménnyel dicsekedhet, és itt már 2 x 12 inches Celestion V-type hangszóró tolja a sztereóban effektezett, szebbnél szebb hangzásokat – olyan minőségben, amilyet kevés erősítő tudhat magáénak. A Blackstar INSIDER szoftver segítségével a Silverline Deluxe modellnél leírt módon effekt loopot is konfigurálhatunk. Ezen a verzión is megtaláljuk Master szekcióban a Presence és Resonance szabályzókat és a Middle hangszíngombot, csakúgy, mint a MIDI IN csatlakozót a hátsó panelen. Szintén itt kapott helyet a két 4 Ohmos hangfalkimenet, MP3/Line bemenet, és a hangszóró emulált kimenet. A Silverline Stereo Deluxe kombó hazai ára 289 900 forint.

 

SILVERLINE-DELUXE-HEAD-RIGHT-3-4-large 700x.jpg

 

 Silverline Deluxe fej és Silverline 212 láda

A motorháztető alatt a Silverline Deluxe fej változatánál is ugyanazt a fejlett, SHARC processzor által hajtott DSP technológiát, VOICE és RESPONSE funkciókat és felsőkategóriás effekteket találjuk, mint a kombóknál. Azonban a fej kialakítás lehetővé teszi, hogy a mindezt a helyszínnek megfelelő 4x12-es vagy a könnyebben szállítható 2x12-es ládával, vagy akármilyen más hozzáillő gitárhangfallal kombináljuk. A többit bízzuk a Silverline Deluxe fejre, melynek ára 175 900 forint…

 

212 lĂĄda 650x.jpg

 

A gyártó a Silverline Deluxe fejhez a Silverline 212 gitárhangfalat ajánlja, amiben 2 x 12 inches Celestion V-Type hangszóró dolgozik, és 140 Wattal terhelhető. A félig nyitott hátú hangfal csatlakozási lehetőségei: 2 x 8 Ohm sztereó, és 16 vagy 4 Ohm monó. A hangfal méretei: 277 x 713 x 555 mm, súlya 11,4 kg. A Silverline 212 gitárláda ára 159 500 forint.

 

Összegezés

Az elegáns ezüstszürke hangfalak egy kicsit a Fender White erősítőkre emlékeztetnek, amiket anno a Fender korábbi alelnökéről, Forrest White-ról neveztek el, és 1954 -1962 között gyártottak. A Fender keskeny paneles tweed erősítőihez hasonlóan az előlapok enyhén hátradöntöttek, a jobb hangsugárzás érdekében. A szálcsiszolt alumínium kezelőpanel, az apró csirkefej gombok, a szinte pimaszul terpeszkedő Blackstar logó, a retro/butik feelinget erősítik, ugyanakkor a belül rejtőző technológia abszolút „up to date”. Ebben a harmonikus kettőségben is érződik a gyártó szándéka, a tradicionális csöves erősítők egyszerűségét kívánják ötvözni a digitális technológia rugalmasságával, és programozhatóságával, így alkotva valami újat.  

 

 


A Blackstar hazai és európai forgalmazója a Sound Service.

A hazai árakat a Mezzoforte Hangszeráruház árai alapján közöltük.