zenesz_logo.pngBasszus multieffekttel bővült a Zoom harmadik generációs MultiStomp effektpedál sorozata.

A Zoom bemutatta az MS-60B+ basszus multieffektet, ami új MultiStomp Plus sorozatának negyedik modellje és a korábban már e lapokon is bemutatott MS-50G+, MS-200D+ és MS-70CDR+ modelleket követi. Ez a pedál is nagy fejlődést mutat elődjéhez az MS60B-hez képest, 6 helyett már 11 előerősítőt kapunk, 11 klasszikus erősítő- és hangfalemuláció áll rendelkezésünkre, összesen 75 effekt közül válogathatunk és a preset váltások MIDI vezérléssel is történhetnek.

01 MS60Bplus Product press h 950

Egy patch memória 6 effektet (presetet) tárol, vagyis egyszerre 6 effektet használhatunk (ez is újdonság), de módosíthatjuk az effekteket és ezeket a 100 patch memória valamelyikébe menthetjük el. Összeállíthatunk saját egyedi effektjeinkből is effektláncokat, amiket elmenthetünk, az effektek az effektláncon belül cserélhetők, mozgathatók – ez vonatkozik a gyári presetekre is.  Az új színes LCD kijelző az effekt kategóriáknak megfelelően más színűre változik, így segítve a tájékozódást az effektek között.

 

 

A klasszikus erősítőktől kezdve a különböző hangzású előerősítőkön át, az effektek kivételesen széles tárházát teszi a lábunk alá a Zoom MS-60B+. Legendás basszus erősítőkből összesen 11 áll rendelkezésünkre, megidézhetjük Jaco basszushangzását az Acoustic 370 erősítő modellel, de találhatunk Ampeg SVT emulációt is. A Zoom Multi-layer IR technológiájának köszönhetően az MS-60B+ élethűen reprodukálja a rocktörténet legkeresettebb basszuserősítőinek és ládáinak hangzását.

Az előerősítő kínálatban nyolc jól kipróbált modell és három Zoom által tervezett saját emuláció található, olyan elnevezésekkel, mint például Djent, Super Low, BBB, SDI-5, SB, Bass Driver és Clear Driver. Ehhez jön még a masszív effektszekció, összesen 75 féle effekttel, melyek között találhatunk, szűrőket, modulációs effekteket, különböző overdrive-okat, basszusszintetizátort és wah-wah effektet is. Ezzel az apró pedállal egy komplett basszuscuccot állthatunk össze, erősítőmodelleket, előerősítőket és effekteket keverhetünk, variálhatunk egy patch memórián belül, ízlésünk szerint.   

 

controlKnobs 1.jpg.757x0 q80 crop size canvas

 

Az MS-60B+ kezelőfelülete gyakorlatilag megegyezik a már bemutatott 3. generációs Zoom MultiStomp Plus pedáloknál leírtakkal. A kijelző alatt négy többfunkciós Encoder (Paraméter) gomb áll rendelkezésünkre, ezekkel alapesetben az éppen betöltött effekt paramétereit – pl. Presence, Blend, Gain, Volume – állíthatjuk. Ugyanakkor benyomva az Encoder gombokat elérhetjük az Add (effekt hozzáadása) és a Delete (effekt törlése) funkciókat. A Library gombot megnyomva lehetőségünk van az összes effekt közötti tallózásra, ha például egy patchen belül effektet akarunk cserélni. A Menu gombbal pedig hozzáférhetünk az MS-60B+ legkülönbözőbb beállításaihoz (BPM, Auto Save, Backlight, Output Volume, Battery Type, Factory Reset, USB MIDI Channel stb.).

A pedál négy Cross Key navigációs kapcsolója már ismerős lehet az említett MS-50G+ vagy MS-200D+ modellekből. A Cross Key kapcsolókkal könnyedén válthatunk lábbal is az effektek között, Memory Up, Memory Down kapcsolókkal a patch memóriák között léphetünk le és fel, míg a Scroll Left, Scroll Right navigációs gombokkal egy patchen belül navigálhatunk az effektek (presetek) között, jobbra és balra.

 

03 MS60Bplus Product press 650x

 

Az MS-60B+ pedált egy 6,3-as jack bemenettel és két 6,3-as jack kimenettel szerelték fel, így lehetőség van arra, hogy az egyik kimeneten effektezett jelet, míg a másikon „száraz” jelet küldjünk ki a keverő vagy a színpadi erősítő felé. (Ettől függetlenül az MS-60B+ monó pedál.) Az új basszus multieffektet felvértezték az egyik leginkább várt funkcióval: most már külső MIDI vezérlővel az USB MIDI porton keresztül is válthatjuk a patch memóriákat.

Ahogy a korábbi 3. generációs MultiStomp Plus effektet, ezt a modellt is ellátták kromatikus hangolóval is. Itt a változó színű kijelző is segít a gyors és pontos hangolásban. A hangoló a standard gitárhangolás mellett a nyitott, vagy mélyebbre történő hangolásokat is támogatja.

 

midi 2 1180x

 

Az MS-60B+ üzemeltethető 2 AA (alkáli, lítium, vagy újratölthető) elemmel, 9 V 500mA AC adapterrel, de kaphat tápot az USB porton keresztül is. A pedál masszív fémházazzal rendelkezik, ami tökéletesen ellenáll az élő, színpadi használat kihívásainak. Ha valakinek nem lenne elég a pedálban elérhető effektek választéka, további effektek érhetők el a hamarosan megjelenő iOS-en működő Handy Guitar Lab for MS-60B+ applikáció segítségével.

Az MS-60B+ új analóg áramkörei még élethűbb módon adják vissza a továbbfejlesztett basszus soundokat. Az egyenes frekvencia átvitel konkrét hangindítást és jól definiált mélyeket szállít és összességében egy sokkal kifinomultabb, sokoldalúbb karakterisztikájú basszuseffektet eredményez.

 

 

A ZOOM MS-60B+ MultiStomp tájékoztató ára 66 500 forint és 2024 júliusától lesz elérhető.
A Zoom termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.