zenesz_logo.pngA Zoom bemutatta új MultiStomp Plus sorozatának harmadik modelljét, az MS70CDR+ multieffektet, ami több mint 140 effektet és 100 patch memória helyet kínál.

A Zoom harmadik generációs MultiStomp Plus sorozatából már bemutattuk az MS-50G+ és az MS-200D+ effekteket, most a legújabb MS-70CDR+ modellről lesz szó, ami májustól lesz elérhető. Már az eredeti Zoom MS-70CDR pedál is felhívta magára a gitárosok figyelmét jól eltalált Strymon Ice Delay és Eventide Black Hole emulációival, remek zengetőivel. A most megjelent új MS-70CDR+ változat pedig számos régóta várt funkcióval bővült és a dús kórusoktól, a kristálytiszta delay-eken át a széles tereket kínáló zengetőinek köszönhetően feltehetően még sikeresebb lesz, mint elődje volt.

01 MS70CDRplus Product 1000x


Kezdjük talán a számokkal: az MS-70CDR+ 149 effekttel büszkélkedhet az eredeti 86 effekttel szemben. Az új hangzásokból a Chorus kategóriában 43 effekt áll rendelkezésünkre, de ezek között találunk Phaser, Flanger, Tremolo, Vibrato, Detuning és Pitch-Shifting effekteket is. A 29 mono és sztereó Delay között válogathatunk a tape echo, a multi-tap, a ping-pong, a reverse, a pitch-shifted és még számos más delay effekt között. 33 Reverb effektet is kínál a pedál, így például spring, plate, hall, arena és shimmer reverbet. Végül, hogy kerek legyen az egész, kapunk még 44 dinamika / szűrő opciót így például EQ-kat, kompresszort, zajcsökkentőt és un. speciális effekteket.

 

 

Egy patch memória 6 effektet (presetet) tárol, vagyis egyszerre 6 effektet használhatunk, de módosíthatjuk az effekteket és ezeket a 100 patch memória valamelyikébe menthetjük el. Összeállíthatunk saját egyedi effektjeinkből is effektláncokat, amiket elmenthetünk, az effektek az effektláncon belül cserélhetők, mozgathatók – ez vonatkozik a gyári presetekre is.  Az új színes LCD kijelző az effekt kategóriáknak megfelelően más színűre változik, így segítve a tájékozódást az effektek között.

 

nav controlKnobs 700x

 

Az MS-70CDR+ kezelőfelülete gyakorlatilag megegyezik a már bemutatott 3. generációs Zoom MultiStomp Plus pedáloknál leírtakkal. A kijelző alatt négy többfunkciós Encoder (Paraméter) gomb áll rendelkezésünkre, ezekkel alapesetben az éppen betöltött effekt paramétereit – pl. Time, Mode, Repeat, Mix – állíthatjuk. Ugyanakkor benyomva az Encoder gombokat elérhetjük az Add (effekt hozzáadása) és a Delete (effekt törlése) funkciókat. A Library gombot megnyomva lehetőségünk van az összes effekt közötti tallózásra, ha például egy patchen belül effektet akarunk cserélni. A Menu gombbal pedig hozzáférhetünk az MS-70CDR+ legkülönbözőbb beállításaihoz (BPM, Auto Save, Backlight, Output Volume, Battery Type, Factory Reset, USB MIDI Channel stb.).

A pedál négy Cross Key navigációs kapcsolója már ismerős lehet az említett MS-50G+ vagy MS-200D+ modellekből. A Cross Key kapcsolókkal könnyedén válthatunk lábbal is az effektek között, Memory Up, Memory Down kapcsolókkal a patch memóriák között léphetünk le és fel, míg a Scroll Left, Scroll Right navigációs gombokkal egy patchen belül navigálhatunk az effektek (presetek) között, jobbra és balra.

Az MS-70CDR+ pedált sztereó ki- és bemenettel (6,3 jack) látták el. A bemenetek aktív és passzív gitár jelet is tudnak fogadni, de szintetizátor sztereó jele is küldhető a pedálra és így sztereóban élvezhetjük az effekteket akár élő játéknál, akár stúdióban.

 

tuner 700x

 

Ahogy az előző két harmadik generációs MultiStomp Plus effektet, ezt a modellt is ellátták kromatikus hangolóval is. Itt a változó színű kijelző is segít a gyors és pontos hangolásban. A hangoló a standard gitárhangolás mellett a nyitott, vagy mélyebbre történő hangolásokat is támogatja.

 

midi 1.width 700x

 

Akiknek az élő játék hevében esetleg kényelmetlen eltalálni a Cross Key navigációs lábkapcsolókat, azoknak is kínál megoldást a Zoom. Ugyanis az MS-70CDR+ effektet felvértezték az egyik leginkább várt funkcióval: most már külső MIDI vezérlővel az USB MIDI porton keresztül is válthatjuk a patch memóriákat. (Sajnos ez a funkció kimaradt az MS-50G+ és MS-200D+ effektből.)

 02 MS70CDRplus Product pwer 650x

 

Az MS-70CDR+ üzemeltethető 2 AA (alkáli, lítium, vagy újratölthető) elemmel, 9 V 500mA AC adapterrel, de kaphat tápot az USB porton keresztül is. A pedál masszív fémházazzal rendelkezik, ami tökéletesen ellenáll az élő, színpadi használat kihívásainak. Ha valakinek nem lenne elég a pedálban elérhető effektek választéka, további effektek érhetők el a hamarosan megjelenő iOS-en működő Handy Guitar Lab for MS-70CDR+ applikáció segítségével.

 

guitarLab 700x

 

Több mint 10 éve, hogy az eredeti MS-70CDR kijött, de azóta a verseny fokozódott és az MS-70CDR+ számos versenytárssal kell, hogy szembenézzen. Mindent összevetve a Zoom MS-70CDR+ két előnyös tulajdonsággal rendelkezik a konkurens effektekhez képest: egyrészt kis helyet foglal, másfelől az árcédula is csábító, a 64 900 forintos ár szerintünk elfogadható a 149 effektért és a pedál szolgáltatásaiért.

 

A Zoom termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.