zenesz_logo.pngGeddy Lee ex-Rush basszeros és énekes után újabb basszusgitáros legenda kapott Tech 21 signature pedált.

Frank Bello az ikonikus amerikai metal banda, az Anthtrax basszerosa több évtizede lelkes használója a Tech 21 termékeinek. A SansAmp Bass Driver DI a legfontosabb összetevője basszushangzásának, és nemcsak az Anthrax-ban, hanem szóló projektjeiben is.

Tudni kell, hogy Frank Bello, mint New York City-beli srác, a manhattani 48. utca Music Row-ként ismert nyugati részén sokat megfordult. Ennek az utcának ez a része, mindkét oldalon tele volt gitár és dobboltokkal, hangszerboltokkal és javító műhelyekkel. Bello itt fedezte fel, illetve vásárolta meg az első SansAmp pedálját. Később tett szert egy SansAmp Bass Driver DI pedálra, amiről már fentebb esett szó.

streetdriver 1 700x front


Az új Frank Bello SansAmp Street Driver 48 basszuspedált elsősorban D.I. felhasználásra tervezték, de természetesen egy végerősítőt is meg lehet vele hajtani. A pedál kezelőfelülete rendkívül egyszerű, és ahhoz képest, amit a négy potméter és a két kapcsoló sugall, meglehetősen sokoldalú. Ez az egyszerűség nem véltelen, Frank Bello olyan signature pedált képzelt el, amit egyszerű kezelni. Nem akart sok gombot és kapcsolót, hanem egy olyan eszközben gondolkodott, amivel minden basszusgitáros könnyedén, gyorsan be tudja állítani a saját hangzását, legyen szó metalról, R&B-ről vagy progresszív rockról, kezdő basszerosról vagy profiról.

 

 

A SansAmp Street Driver 48 pedált négy potméter uralja: Level, High, Low és Drive. A Level nem szorul különösebb magyarázatra, a kimenő hangerőszintet szabályozza. A High és Low hangszín potméterek nagyon egyenletesen, teljes tartományukban pontosan és jól használhatóan működnek, akár teljesen kitekerve is abszolút használható hangzásokat kapunk. Ha középdús hangzást szeretnénk elérni, a Level-t kissé megemelve, a High és Low szabályzókat teljesen 0-ra véve, az is pregnánsan megjelenik.

A Drive potit 12 óra állásba állítva egy különleges, valahová a fuzz és a distortion közé sorolható torzított hangzást érhetünk el, úgy, hogy az eredeti hang vastagsága és melegsége megmarad és nem jár hangerő növekedéssel. A pedál teljesen kitekert Drive állásban produkálja a legextrémebb torzítást, de ez a sound is abszolút használható.

A Filth kapcsolót aktiválva harapósabb, több felsőközéppel és konkrétabb attack-kal rendelkező hangzást kapunk. Ha mindez nem lenne elég, akkor a Dirt kapcsolóval további extra gaint és agresszívebb torzított hangzást hozhatunk ki a pedálból. Dirt állásban a Gain potival is érdemes kísérletezni, mert kissé lejjebb véve a gain szintet, újabb izgalmas, a zenekari mixbe jól illő basszus hangzások jelentkeznek. Ha pedig mind a Filth, mind a Dirt kapcsolót aktiváljuk, határozottabb, kissé hegyesebb overdrive hangzást tapasztalhatunk.

 

streetdriver 3 side 600x

 

Az analóg SansAmp csöves erősítő-emuláció a teljes jelútra vonatkozik, ideértve az előerősítőt, végerősítőt és a hangfal-szimulációt. A SansAmp hangfal-emuláció, mint a rendszer szerves része, bármilyen basszusláda rendszert helyettesít. Ugyanakkor a felhasználó külső IR eszközt is csatlakoztathat a SansAmp-hoz, ha extra ízt akar hangzásába belevinni. A SansAmp hangfal-emulációt úgy tervezték, hogy egy több mikrofonnal felvett, nagyjából egyenes frekvenciaátvitelű láda hangzását érjék el. A ki- és bemenetek is roppant egyszerűek: egy-egy 6,3-as jack szolgál ki- és bemenetként, és a pedál bal oldalán lévő szimmetrikus XLR kimeneten küldhetünk jelet keverő vagy felvevő eszköz felé, ezt a kimenetet egy Ground Lift kapcsolóval is ellátták.

 

 

A SansAmp Street Driver 48 pedál a tartozék 9 V-os univerzális DC tápegységgel üzemeltethető. A magyar Andrew Barta által alapított és vezetett amerikai Tech 21 cég SansAmp Street Driver 48 pedáljának tájékoztató ára 129 900 forint (Mezzoforte Hangszeráruház).

A Tech 21 termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.

További részletek és videók: Tech 21.