zenesz_logo.pngAz Ibanez Pentatone Preamp egy prémium minőségű pedál, ami parametrikus EQ-jával, pre- és post boost funkcióival az overdrive hangzások kivételes választékát teszi lehetővé.

Miután az Ibanez az évet az Axe Design Lab gitársorozat bemutatásával indította, úgy tűnik, hogy a figyelmét a gitárpedálok területére irányította. Az Ibanez Pentatone Preamp egy all-in-one eszköz, kétféle booster, torzító, előerősítő, ötsávos parametrikus EQ, zajzár egy egységben, ami akár önmagában is hasznunkra lehet, de helye lehet egy pedálboardon is.

Talán egyszerűbb ezt az összetett eszközt úgy tekinteni, mint egy nagyon jól paraméterezhető distortion pedált, ami bizonyos értelemben előerősítőként is megállja a helyét, de fő erőssége a túlhajtott, torzított hangzások rendkívüli sokoldalúságában és kezelhetőségében rejlik.

 

PTPRE BH 01 A 700x

 

A felső sorban található Level és Gain potik, valamint a kétsávos EQ a torzított hangzás alakítására szolgálnak, mint ahogyan a Pre Boost egység és a Bright kapcsoló is. Kapunk még egy Gate kapcsolót és potit is, amivel a torzított gitár sound-nál jelentkező zajokat tudjuk csökkenteni, kiiktatni.

A pedál közepén találjuk az ötsávos parametrikus EQ-t, amivel nagyon széles palettán alakíthatjuk hangzásunkat. A féderek mindegyike -10 dB-től +10 dB-ig emel vagy vág azokban a tartományokban, melyet a felettük lévő öt potméterrel kiválasztottunk. Ezt az ötsávos EQ egyéget egy kapcsolóval ki is kapcsolhatjuk.

Ha egyik lábkapcsoló sincs aktiválva, akkor a Pentatone Preamp tiszta hangját használhatjuk. Feltételezem, hogy ilyenkor a pedál egyik fő attrakciója, az ötsávos EQ hatással van a tiszta hangra is. (Bár az összes létező demó videó megnézése után sem derült ki egyértelműen, mivel mindegyik videó az eszköz torzított hangjainak széles skáláját mutatja be.)

 

 

Haladjunk legkisebb túlhajtástól a legerőteljesebb torzítás felé! A Bypass lábkapcsolóra lépve, a torzító Level gombját 0-ra tekerve, a Pre Boost-ot kikapcsolva is már erőteljes gain-nel rendelkező, enyhén túlvezérelt hangzást kapunk. Innen indulva a Gain-t feljebb tekerve, majd a Pre Boost-ot is bekapcsolva és folyamatosan adagolva, gyönyörű torzított szóló hangzások érhetők el, és ha ez a hangerő még nem lenne elég, ráléphetünk a Post Boost lábkapcsolóra, és már falat is bonthatunk... A Post Boost a distortion áramkör után következik, ami kétségtelenül innovációnak számít az ilyen pedálok esetében, ráadásul feleslegessé teszi azt a kérdést, hogy a booster az overdrive elé vagy mögé kerüljön… Ha nem végerősítő, hanem hagyományos erősítő bemenete elé kötve használjuk a pedált, a Post Boost-tal azért legyünk óvatosak…

Már a torzítóhoz rendelt kétsávos EQ-val is remek hangzások keverhetők ki, de ha még bevetjük az ötsávos parametrikus EQ-t is, akkor gyakorlatilag bármilyen – hard rock, heavy metal, harapós középdús, klasszikus rock vagy high gain – hangzás létrehozható.

 

PTPRE BH 01 F 700x

 

A pedál hátoldalán a gitár be- és kimenet mellett helyezték el a külön megvásárolható Ibanez IFS2L lábkapcsoló jack aljzatát, amivel a Pre Boost és az ötsávos EQ ki- és bekapcsolható. A Pentatone Preamp 9 V-os adapterrel vagy 9 V-os elemmel egyaránt üzemeltethető. Az Ibanez Pentatone Preamp összeségében egy nagy tudású, teljesen analóg, különlegesen gazdag hangzású overdrive pedál, és a Preamp megnevezés sem példa nélküli egy ilyen jellegű pedálnál.

 

A Pentatone Preamp tájékoztató ára 99 000 forint, és már február folyamán elérhető lesz.
Az Ibanez termékek hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.