zenesz_logo.png



A TECH 21 bemutatta négy új egyedi gitárpedálból álló Character Plus sorozatát, melyek az utóbbi évtizedek legendás erősítő/torzító kombinációit emulálják, a TECH 21-től megszokott analóg módon.

Az első Character sorozatot még 2008-ban mutatta be a magyar Andrew Barta által tulajdonolt és vezetett New York-i cég. A Character Plus sorozattal egy új koncepció mentén hoztak létre négy különleges gitárpedált. Az elképzelés lényege, hogy a rocktörténet során a legjobb gitárhangzások általában nem egy erősítőtől vagy effekttől váltak legendássá, hanem leggyakrabban egy remek csöves erősítő és egy egyedi effekt közös „csapatmunkájának” eredményeként jöttek létre. Ezen elgondolás mentén születettek meg a Character Plus Screaming Blonde, English Muffy, Fuzzy Brit és Mop Top Liverpool különleges gitárpedálok. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a négy pedál lényegét, akkor azt írhatnánk, hogy a Character Plus sorozat azt az egyedi kémiát emulálja, ami ikonikus erősítőket és pedálokat kötött összes, tett legendává, és teszi mindezt az alábbi jól kitalált kombinációkban.

character plus group l750x

 

A kezelőgombok kiosztása a négy pedálon szinte azonos, arra a pár eltérésre, ami a pedálok jellegéből adódik, majd külön kitérünk. Mind az erősítő emulátor, mind a független effekt szekció világító színkódos gombokkal rendelkezik. Kapunk egy külön „A” csatorna Volume potit, High, Mid, Low, Drive, valamint Character A és Character B szabályzókat, „B” csatorna Volume és Level potmétereket, Tone és Overdrive szabályzókat pl. a Screaming Blonde esetében. Ez az utóbbi két kezelőszerv az adott pedáltól függően változik.

A Character gombok nagyon érdekesek, hiszen csatornánként szabályoznak, így két különböző variációt állíthatunk be az adott hangzásból és a Channel A/B lábkapcsolóval válthatunk közöttük.

screaming blonde front 1200x

Screaming Blonde

Ahogy írtuk, a Screaming Blonde egy Fender stílusú erősítőt emulál egy Tube Screamer jellegű overdrive szekcióval kiegészítve. A Character potit a középső állástól lejjebb véve klasszikus Silverface Fender hangzást kapunk. Középre állítva az erősítő emulátor már egy olyan területre merészkedik, amit a TECH 21 úgy ír le, hogy „mindenből egy kicsit több – több mély, több közép és több magas”. A 12 óra állástól jobbra tekerve már beköszön a boostolt Fender Tweed-re jellemző szólóhangzás.

 


A Scream szekció hangszínét a Tone potival kezelhetjük és az Overdrive gombbal adagolhatjuk, hogy mennyi Tube Scream stílusú túlhajtást szeretnénk.  

 

 

english muffy front 1200x

English Muffy

Az English Muffy két csatornán szolgálja fel a kristálytiszta brit hangzást és mindkét csatorna független Volume, Character, és Drive gombokkal, valamint globális, 3 sávos EQ-val rendelkezik. Ha azonban a Kick lábkapcsolóra lépünk, instant módon szólalnak meg a múltat idéző csodálatos Gilmour-szerű szólóhangzások. Ennél a pedálnál is jól érzékelhető az alapötlet nagyszerűsége, a külön használható Sans Amp és Muff effekt szekció, ami lehetővé teszi, hogy a Muff effektet és a Sans Amp emulációt külön-külön is használjuk. A beépített hangfal szimulációnak és az XLR D.I. kimenetnek köszönhetően a gitárjelet közvetlenül a keverő vagy felvevőeszköz felé is küldhetjük.

 

 

A Muff szekcióban egy Tone potival találkozhatunk – ahogyan az eredeti Big Muff-on is egy passzív hangszínszabályzó volt – a Sustain gombbal pedig a fuzz-szerű effekt intenzitását kezelhetjük.

 

fuzzy brit front 1200x

Fuzzy Brit

A Fuzzy Brit pedál esetében a 60-as, 70-es évek klasszikus brit rockzenéjében meghatározó szerepet játszó Marshall erősítők és egy vintage jellegű fuzz effekt kombinációja az alapötlet. A Character Plus Fuzzy Brit egyszerre egy fuzz effekt és egy hangzásformáló kétcsatornás előerősítő, független Fuzz áramkörrel, és rengeteg EQ állítási opcióval.

A Character poti 12 óra alatti állásában a brit blues meleg, túlhajtott, de azért harapós hangzásait élvezhetjük – Bluesbreaker / JTM45 erősítők. 12 óra állás felé már a Plexi területére kalandozunk, jól észrevehető „torokhangú” közepekkel. 12 óra felett megjelenik a 70-es évek klasszikus, erőteljesen kiemelt magastartománya (presence) – Metalface erősítő.

 

 

A független Fuzz szekcióban a Fuzz poti értelemszerűen a Fuzz effekt szintjét kezeli, a Tone gombbal egy speciálisan muzikális, alul áteresztő szűrőt kezelhetünk, ami úgy távolítja el a magasakat, hogy a közepek nem csökkennek és nem lesznek mosottak.

 

 moptop liverpool front 1200x

Mop Top Liverpool

A Mop Top Liverpool tökéletesen ötvözi a „brit invázió” és a korai 60-as évek legkedveltebb csöves brit erősítőjének autentikus hangzását egy erőteljes treble boost effekttel, ami belehajszolja az erősítőt egy gazdag, lágy Bohemian Rhapsody-szerű, hosszú hangkitartású szóló hangzásba.

A Character A poti 12 óra alatti állásában enyhén középdús, de tiszta, tovább tekerve meleg, kissé túlhajtott hangzást kínál. Közeledve a 12 órához egyre inkább jönnek a klasszikus brit közepek. Elhagyva a közép állást crunch-os és túlhajtott hangzások jelennek meg. Teljesen feltekerve a Character potit egy túlhajtott Alnico mágneses hangszóró felsőközép tartományának torzításai jelennek meg.

A Mop Top Character B áramkörét a Character A-tól egy kissé eltérően hangolták. Egészen 12 óra állásig tiszta sound-ot hallunk, közép állás felett érkezik a „woman tone” (Eric Clapton szóhasználata arra a jellegzetes hangszínre, amit 1964-es Gibson SG gitárjával állított elő, pl. Sunshine of Your Love, I Feel Free c. dalokban). Ha tovább tekerjük a Character potit, jelentősen erősödik az alsó közép tartomány, ez egy non-Top Boost AC30-at idéző hangzás.

 

 

A Mop Top Liverpool független Boost szekciója egy potival kétféle boost-ot kínál. A többi Character Plus modelltől eltérően itt a Tone poti helyett két nyomógombbal választhatunk a Treble Boost és a Midrange Boost között. Mindkét esetben a Boost potméterrel +12dB emelést tudunk elérni.

Mindegyik Character Plus pedál masszív alumínium házban kapott helyet. A bemenet 1 x 6,3 mm-es jack, kijáratként 1 x 6,3 mm-es jack és egy szimmetrikus XLR szolgál. A pedálok teljesen analóg áramkörökből épülnek fel. Mindegyik Character Plus modell használható önmagában és az XLR-ről közvetlenül küldhettünk jelet a PA rendszer vagy felvevő eszköz felé. A pedálok használhatók egy végerősítővel, vagy akár a hagyományos gitárerősítő elé kötve is.

Mindegyik Character Plus pedál tájékoztató ára 152 900 forint.

A TECH 21 termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.