zenesz_logo.pngA Blackstar Dept. 10 effekt sorozatában három új csöves pedált mutatott be, ezek a Dual Drive, Dual Distortion és a Boost.

 D10 wide 3 web optimised 1000x

 

A sorozat elnevezése – Dept. 10 – a cég fejlesztési részlegének nevéből származik, ahol magasan képzett mérnökök – akik egyben zenészek is – folyamatosan új megoldásokon dolgoznak a minél tökéletesebb gitárhangzás elérése érdekében. Az ő munkájuk eredménye a most egyszerre bemutatott három új csöves effektpedál, melyeket a cég szerényen „A világ legfejlettebb csöves pedáljai” titulussal illet. A három pedál közös jellemzője, hogy mindegyik csöves meghajtású, konkrétan egy ECC83 cső dolgozik ezekben az effektekben.

Anélkül, hogy kétségbe vonnánk az állítást, megjegyezzük, hogy a gyártó már 2012-ben kihozott egy hasonló csöves distortion pedált Blackstar HT-Metal néven, ami nevével ellentétben nemcsak a metal műfajában volt zseniális (abban is), hanem egy igen sokoldalú kétcsatornás jól paraméterezhető distortion pedál volt. Első pillantásra szembetűnő az említett HT-Metal és a Dual Drive, valamint Dual Distortion felépítésének hasonlósága, illetve az is, hogy a most kihozott csöves effektek számos új szolgáltatással dicsekedhetnek.

 

 DEPT 10 Dual Drive top 800x

 

Dept. 10 Dual Drive

A Blackstar biztosítja a kedves vásárlót, hogy az elektroncső nemcsak a show kedvéért került a pedálba, hanem az gondoskodik a dinamikus, természetes zenei torzításról, amit a gitárosok (és a vájtfülű audiofilek – de az egy másik kávéház) annyira szeretnek. Azonban a csöves meghajtás mellett még számos izgalmas jellemzőt fedezhetünk fel a Dept. 10 Dual Drive pedálon.

A teljesen analóg pedál kétcsatornás, mindkét csatorna saját Gain és Level szabályzóval rendelkezik, vagyis a két csatornára két teljesen különböző textúrájú, különböző szintű torzítás állítható be. Emellett mindkét csatornánál találunk egy kis kapcsolót, amivel az adott csatorna Gain-je kétféle módba állítható. Az 1. csatornánál ez Clean és Crunch mód, míg a 2. csatornánál Crunch, és a nagyobb Gain-nel rendelkező OD mód. Hangszínezésre a háromsávos EQ, és a Blackstar szabadalma, az ISF hangszínszabályzó áll rendelkezésünkre. Az Infinite Shape Feature hangszínállítást már szinte minden Blackstar termékben megtaláljuk, jobbra tekerve a potit „amerikai karakterisztikájú”, feszesebb mélyekkel és agresszív közepekkel rendelkező hangzást kapunk, míg balra tekerve a melegebb kevésbé agresszív „brit hangzást” élvezhetjük, ezzel finomhangolva az EQ-n beállított hangszínt. 

DEPT 10 Dual Drive left side 700x

 

A Dual Drive-ot Cab Rig DSP hangfalszimulációs kimenettel is felszerelték, ami tökéletesen visszaadja egy bemikrofonozott gitárláda hangját és játékérzetét. A Cab Rig kimenethez kapunk egy háromállású mini kapcsolót, amivel a gyárilag beprogramozott háromféle preset közül választhatunk.  Ha jobban bele akarunk mászni a hangfal, a mikrofon, a mikrofon elhelyezés és a tér megválasztásába, akkor az ingyenesen letölthető Architect szoftverrel megtehetjük. A  Blackstar Architect programmal könnyen testreszabhatjuk számos Blackstar termék haladó beállításait, ezen belül a Cab Rig kimenet  paramétereit is. A CabRig kimeneten az erősítőnket kihagyva egy mikrofonozott láda jelét küldhetjük közvetlenül a keverő felé, de az USB kimenetnek köszönhetően akár számítógéphez is csatlakoztathatjuk a pedált, és audio interfészként is használhatjuk. A CabRig kimenethez alacsony zajú és alacsony torzítású fejhallgató erősítő áramkör is kapcsolódik, így ezzel a kimenettel a csendes gyakorlás is megoldható.

CabRig 450x

 

Komolyan díjazható a pedál hátoldalán elhelyezett effekt loop (Send / Return), mert ezzel az effekt előerősítőként történő használatát teszik még komfortosabbá. A hátsó panel sarkában húzódik meg egy XLR kimenet, melyen szimmetrikus jelet tudunk továbbítani keverő, monitor vagy felvevőeszköz felé. Alapesetben itt ugyanaz a Cab Rig preset jelenik meg, mint amit a CabRig jack kimenetére beállítottunk. További presetek a Blackstar Architect program Cab Rig opciójával választhatók, akár úgy is, hogy hangfalszimuláció nélküli jel kerüljön az XLR kimenetre.

A Dept. 10 Dual Drive a tartozék 9 V-os hálózati adapterrel üzemeltethető (ellentétben az említett előddel, a Blackstar HT-Metal pedállal, aminek 22 V tápfeszültségre volt szüksége). A Dual Drive méretei 75,95 x 156,9 x 116,8 mm (magasság x szélesség x mélység), a súlya 0,62 kg, tájékoztató ára 113 900 forint.

 D10Dist xlarge 700x


Dept. 10 Dual Distortion

Ha esetleg az elnevezésekből (Drive / Distortion) nem derülne ki, a Dual Distortion mélyfekete színe minden kétséget eloszlat afelől, hogy az inkább hagyományosabb szövetű torzításokat nyújtó Dual Drive mellett a Dual Distortion egy igazi modern high-gain hangzásokat produkáló pedál. Természetesen ebben is egy ECC83 dolgozik, a pedál kezelőfelülete megegyezik a Dual Drive-nál leírtakkal, és a szolgáltatások is ugyanazok. Annyi csupán az eltérés, hogy a 2. csatorna két Gain állása ezúttal OD1 és OD2, ebből is kiderül, hogy ez az effekt nem annyira a cruncholó, vagy klasszikus torzított rockos hangzások terén jeleskedik, sokkal inkább a keményen túlhajtott zúzós hangzások a területe, a 2. csatorna OD 2 állásában pedig a legsötétebb metal soundok is megszólaltathatók a Dual Distortion pedállal.

Itt jegyzem meg, hogy a hangzásbeli különbségekkel azért nem foglalkozik részletesebben ez az írás, mert hamarosan elkészül egy olyan videó, ahol Hájer Gergő, az Omega Diatribe gitárosa be fogja mutatni a két pedált. 

A Dual Distortion kimenetek terén is ugyanazt nyújtja, mint testvér-modellje, méretre, súlyra is azonos a két Blackstar Dept. 10 effektpedál, sőt az áruk is megegyezik.

 

dept 10 boost top 600x

 

Dept. 10 Boost

A széria legkisebb, azonban a feladatkörében csúcsteljesítményt nyújtó modellje a Dept. 10 Boost effekt. Ahogy mindegyik Department 10 sorozatú pedálnál, a Boost esetében is egy 250 V-on működő ECC83 előerősítő cső az effekt szíve. Ez biztosítja a csöves hangzás dinamikáját, természetes torzítását és felharmonikusokban gazdag hangzását. Ha egy teljesen analóg „A” osztályú csöves boosterre van szükségünk, hogy egy tiszta hangú csöves erősítő elé kötve fülsiketítő hangerőre tekerés nélkül csöves torzítást kapjunk akkor a Dept. 10 Boost a megfelelő eszköz. De bármilyen erősítő előtt használhatjuk, hogy egy kicsit „felmelegítse” annak hangzását, mert kiválóan meghajtja az erősítő bemenetét és erőteljes, szaturált csöves hangzást eredményez. Ahogyan a demó videókból kiderül, már a Boost poti 12 órás állásában is kellemes, meleg csöves torzítást produkál, feljebb tekerve pedig szólókra is tökéletesen alkalmas, a mixből jól kiemelkedő gitárhangot kapunk.

 DEPT 10 Boost back 500x

 

Kezelőfelületét tekintve ez a pedál lényegesen egyszerűbb ügy, mint nagyobb társai. A lábkapcsoló mellett egy Boost, és kéthangszín – Low, High – potméterrel alakíthatjuk hangzásunkat. Ahogy mindegyik Dept. 10 pedálban, így a Boost-ban is egy  illesztő erősítő gondoskodik arról, hogy az eredeti hangszín ne változzon hosszú kábelek vagy sok effektből álló effektlánc használata esetén sem. A Dept. 10 Boost is a tartozék 9V-os 500 mA tápegységgel üzemel, méretei 75,9 x 76,9 x 112,7 mm (magasság x szélesség x mélység) a tájékoztató ára 71 900 forint.

 

 

A Blackstar termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.