zenesz_logo.pngA Tech 21 visszatér a gyökerekhez és újra kiadja SansAmp Classic effektpedálját. Az eredeti modell 30 évvel ezelőtt született meg és a death metaltól kezdve a popzenéig minden stílusban használták.

Minthogy a Tech 21 számtalan felhasználói kérést kapott ezzel  a különleges erősítőszimulátor pedállal kapcsolatban, végül úgy döntöttek, hogy visszahozzák a jó öreg SansAmp pedált, ez lett a Classic Reissue. A FET alapú erősítő- és hangfalszimulátor 1989-ben tört be a piacra, és kisebb-nagyobb megszakításokkal 2016-ig gyártásban volt. Tulajdonképpen érthető, hogy miért tudott annyira népszerű maradni ez a pedál, hogy most a Tech 21 úgy döntött, újra kiadja. Nincs rajta kijelző, nincsenek almenük, nincs semmilyen extra tápfeszültség igény, elemmel is működik, nem kell eldöntenünk, hogy a többszáz presetből melyiket válasszuk, mert lehet, hogy az 5%-kal jobban szól.

A SansAmp Classic egy kivételesen jól kitalált eszköz, ami gyakorlatilag változatlan maradt 1989 óta. Szerethető az egyszerűsége, és egyaránt jól használható színpadon, valamint stúdióban is. Kurt Cobain is ezt az effektet használta hosszú éveken át, mint fő distortion pedált, felváltva a Tech 21 GT-2 verzióval.

tech21 sansamp sa1 classic reissue 3 600x

 

A kezelőfelület roppant egyszerű, a Character kapcsolóval tudunk választani a nyolcféle karakter közül, melyek a hangzásunk olyan részleteit befolyásolják, mint a hangszín, a felharmonikusok és a dinamika. Egy háromállású Input kapcsolóval az előerősítő jellegét választhatjuk meg: LEAD (Marshall®-stílusú), NORMAL (Mesa Boogie®-stílusú), és BASS (Fender®-stílusú), ez utóbbi jól használható ritmusgitárhoz vagy basszushoz is.

 tech21sansampclassic 300x

 

A SansAmp Classic első potméterével – Presence Drive – az előerősítő hangjának telítettségét, Gain szintjét és a felső közép tartomány hangszínét egyaránt befolyásolhatjuk, az Amplifier Drive potival azt szabályozhatjuk, hogy a virtuális végerősítő milyen teljesítménnyel dolgozzon. Az Output tekerő egyszerűen a kimenő jel szintjét állítja, míg a High gombbal a hangzás fényességét kezelhetjük. A nyolc DIP kapcsolóval a felsorolt nyolc erősítő karakterből választhatunk egyet, vagy többet, és utána lehet kísérletezni a többi állítási lehetőséggel.

A nem éppen mai készítésű videó tanúsága szerint elképesztően ütős és karakteres, egymástól jelentős mértékben eltérő hangzásokat hozhatunk ki a SansAmp Classic pedálból. Az kétségtelen, hogy színpadon egy kicsit macerás a DIP kapcsolókat állítgatni – egyébként szám közben, ha aktív a pedál, ezt nem is szabad. Ugyanakkor cserében megszámlálhatatlan mennyiségű és minőségű torzított, vagy csak cruncholó hangzást kapunk, arról nem beszélve, hogy stúdióban a DIP kapcsolókkal történő molyolás nem akkora probléma.

 

 

A magyar származású B. Andrew Barta Manhattan belvárosában indította be a Tech 21 céget, és mutatta be a világnak találmányát, a SansAmp-et. Mint gyakorló zenész, eredetileg magának tervezte az erősítő- és hangfalszimulátort, de mivel a zene mellett napi rendszerességgel javított, tuningolt, testreszabott erősítőket, megvolt a szaktudása és az elszántsága, hogy valóra váltsa vízióját.  

Azt még fontos kiemelni, hogy a forradalmian új SansAmp csöves erősítő emulátor pedál volt az első eszköz, ami lehetővé tette a gitárosok számára, hogy kemény, ütős, túlhajtott vagy crunchos hangzásokat közvetlenül, erősítő nélkül tudjanak felvenni stúdióban, vagy ilyen jelet küldeni a PA rendszer felé.

Ironikus, hogy Andrew soha nem akart gyártó lenni, kezdetben többször is megpróbálta a technológiát eladni nagyobb cégeknek, de komolyan nem érdekelt senkit. Nem érzeték benne azt a lehetőséget, amit a több évtizede sikeresen működő Tech 21 valóra váltott. Andrew mindig is az analóg eszközök szerelmese volt, 2019-ben, amikor a Tech 21 harmincéves születésnapját ünnepelte, készítettünk vele egy exkluzív interjút. Akit érdekel, hogyan lett a pesti srácból egy olyan cég tulajdonosa, amely Richie Kotzentől kezdve Geddy Lee-n keresztül Steve Harris-ig (Iron Maiden) számos világhírű zenésznek készített effektpedált, érdemes elolvasnia.

A Tech 21 SansAmp Classic Reissue tájékoztató ára 419 EUR.
A Tech 21 termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.