zenesz_logo.pngMájus 9-től a lemezboltokban és az online platformokon már elérhető Möntör Máté jazzgitáros duóalbuma, amit Horváth Cintia jazzénekesnővel közösen készített.

 cover belső 800x

 

Utoljára 2021 februárjában írtunk Möntör Máté jazzgitárosról, Alone With The Past c. szólólemeze kapcsán. Máté most egy duóalbummal jelentkezett, melyen Horváth Cintia énekesnővel örökzöld jazz darabokat dolgoztak fel. Az új albumról kérdeztük a gitárost...

Honnan jött az ötlet, hogy Cintiával duóalbumot készítsetek?

Cintiával még a Zeneakadémia Jazz Tanszékén ismertük meg egymást, 2014-től 2017-ig osztálytársak voltunk. Ha jól emlékszem, a mostani lemez ötlete 2021 nyarának végén jutott eszembe. Régóta tudom, hogy neki is sokat jelentenek az örökzöld szerzemények, ezért felhívtam, hogy szeretnék kiadni kettőnknek egy olyan duóalbumot, amelyen ezek közül válogatunk. Számomra ezek a régi dalok, az irántuk érzett nosztalgikus tisztelet és szeretet egy nagyon erős köteléket jelent a jazz műfajához.

Miért pont ez a tíz dal került az albumra?

Kezdetben mindketten összeírtuk a számunkra különösen kedves darabokat, és elkezdtük őket együtt átjátszani. Néhány próba után nagyjából letisztult, hogy mely dalokat tudjuk jobban, vagy éppen kevésbé megtölteni tartalommal. Ennek megfelelően néhány ötletet elengedtünk, és kiegyeztünk tíz szerzeményben, amelyeket elkezdtünk meghangszerelni. Talán 2-3 dal van a korongon, aminek változtatás nélkül megtartottuk az eredeti harmonizációját, a többibe kicsit belenyúltam. Igyekeztem olyan fordulatokat beleszőni a kíséretekbe, amelyek minél inkább kiemelik az énektémák dallamát vagy ritmikáját.

 

Kép1 550x

 

Hol vettétek fel a lemezt, ki keverte és maszterelte az anyagot?

A dalokat 2021 karácsonya előtt rögzítettük a Sinistra stúdióban, Fenyvesi Márton hangmérnök-gitárművész segítségével. A felvételek utómunkáját is Marci végezte, Kovács Miklós pedig Hollandiából online segítette a folyamatot. Két dalhoz készítettünk live session videót. Ezeknek a felvételéért, valamint a lemez képanyagának elkészítéséért Tóth Mátyás barátomat illeti köszönet.

Mondanál valamit hogyan született meg a kicsit hosszú és rendhagyó „to dreamers and their dreams” lemezcím?

A lemez címének megszületése érdekes folyamat volt. Először arra gondoltunk, hogy valamelyik dal válik címadóvá, majd Marci tanácsára elkezdtünk a szerzemények szövegeiben kifejezések után kutatni. Kigyűjtöttünk számtalan szép szókapcsolatot, míg végül a Here's To Life című ballada refrénjének negyedik sora nyert: „to dreamers and their dreams”. A pillanat, amikor ez a szövegrész a lemez utolsó dalának utolsó refrénjében megszólal, számomra az egész anyag egyik legszebb része.


A lemez május 9-től elérhető a Kodály Zoltán Zeneműboltban, a Kaláka Zenebolt webáruházában, a Liszt Ferenc Zeneműboltban, a Budapest Jazz Club-ban, a Wave lemezboltban, valamint a közismert online platformokon.

 

 

Ajánlás a lemezhez

Fenyvesi Márton, hangmérnök-gitárművész

 


Facebook: https://www.facebook.com/montor.mate
Spotify: https://open.spotify.com/album/3OVZwlzXT5jo3UhQb13K8J?si=ZYXrS1vdRk-fQosMUvz7Qw&utm_source=copy-link&nd=1