zenesz_logo.pngA SOLKYM Jacsó Miklós egyszemélyes produceri projektjének indult, mely kezdeti célja űrbéli atmoszférák, elektronikus zenék és a pszichedelikus rock keresztezése volt.

2020-ban megjelent az első, S is for Solkym című 5 számos EP, melyet a következő évben már markánsabb számok követtek, amikben a krautrock és a drum’n’bass hatása is felbukkant. A produkció 2022-ben kezdett élőzenekari formát ölteni és még abban az évben koncertezni is kezdett trióként, Nagy Dávid basszusgitáros/szintissel és Tóth Zoltán dobossal. Érdekesség, hogy a csapat minden tagja – különböző években, de – elvégezte ugyanazt a zenei produceri képzést, és bár a SOLKYM rockzenekarnak mondható, mindhárman készítenek elektronikus zenéket is. Legújabb, Get your eyes used to the dark című kislemezük már egy közös munka, a próbateremben összerakott és élő hangszerekkel feljátszott anyag.

 

 

Get your eyes used to the dark - https://youtu.be/z8ufbQg34O0

Hosszan építkező, szinte triphopnak induló szám, ami poszt-metalba, majd groove-os progrockba csap át. Az egyetlen sor szöveget Csóki Ági mondja, aki LADY/BIRD néven alkot. „Szoktasd a szemed a sötéthez! – Amikor a lemez dalai íródtak, javában zajlottak a választások vagy azok utózöngéi: mocskolódás, pandémia, háború, energiaválság – mindenhonnan a szar ömlött. Arra gondoltam, jobb lesz hozzá szoknunk a sötétséghez, mentálisan és fizikálisan is. Emellett azonban van ennek egy pozitív üzenete is: tanuljunk meg befelé nézni” – meséli Miki

2. we made all these MONSTERS - https://youtu.be/At8NVKF3IeQ

The Prodigy-t vagy Bloody Beetroots-ot idéző big beat elemek noise rockkal és egy kis keleties dallammal keverve. Az első SOLKYM-szám, amiben az alapító Jacsó Miklós mikrofont ragadott. „Igazából utálom a hangomat, nem is terveztem, hogy ezt én fogom nyomni, de felvettem és így maradt. Így őszinte” – teszi hozzá.

3. i-SAW-u - https://youtu.be/9Vkf63Aijuw

Space rock, groove-os basszustéma, igazi utazós szám. Ütőhangszereken közreműködik Boltuzits Attila. A legtöbb témát, riffet, egymástól különálló elemet tartalmazó szám.

4. WWW (waves, winds, whistles) - https://youtu.be/QIb2pKwHAvw

Post rocknak induló elszállós track, ami egy hidegebb szürkés időben történő tengerparti sétálást örökít meg, innen-onnan érkező hangokkal, zajokkal.

5. Purple Horses - https://youtu.be/b2dUfUufyIM

„Nem is tudom, hogy ha ezt a zenét nem élő hangszerekkel játszanánk, akkor milyen EDM irányvonalba tartozva, de ez a leginkább táncolós számunk. A gitártémát ezer éve megírtam és kb. 12 verzióban elkezdtem hangszerelni, de sosem tetszett. Aztán egy próbán elakadtunk és megmutattam a srácoknak, hogy van egy ilyen akkordmenet, hátha van valami ötletük hozzá. Talán Zozó kezdett bele a groove-ba, ami hozta magával Dávid moogos basszusát és pikkpakk összeállt végre. Olyan lett, amilyennek mindig is akartam, csak ezt magam sem tudtam” – mondja Miki a kislemez záró számáról, ami hangzásában a korai MGMT-t is megidézi.

 

solkym GYEUTTD albumcover 550x

 

Streaming linkek

Eddigi megjelenések: 
S is for SOLKYM
 (EP, 2020), 
P.N.E.s. (Peaceful Nuclear Explosions) (EP, 2021), 
RYTUS (single, 2022), 
Get your eyes used to the dark (EP, 2023).

Facebook: https://www.facebook.com/solkymmusic