zenesz_logo.png



Összesen hat magyar és egy magyar-lengyel a World Music Charts Europe éves ranglistáján.

„A Romengo hivatása 2004-es alapítása óta változatlan: saját dalokon keresztül bemutatni a magyarországi oláh cigány zene ezerarcú szépségét szerte a világon” – szól a Folk utca (kiadó: Folk Európa) borítóján. A Kossuth-díjas és Womex életműdíjas Lakatos Mónika hangja köré épülő Romengo új lemeze szerezte meg az „Év legjobb közép-európai albuma” („The Best Central European Album”) címet a berlini központtal működő, 26 ország 50 rádiós szakemberének véleményét tükröző World Music Charts Europe ranglistán, amely idén 854 lemezt rangsorolt. Az album egyúttal az összesített világranglista 11. helyen végzett. A hatalmas elismerés kedvező előjele volt, hogy a Folk utca három hónapon keresztül a havi ranglisták elején, februárban a képzeletbeli dobogó harmadik fokán állt. Az év legjobb lemeze a ciprusi Antonis Antoniou Throisma című albuma lett (kiadó: Ajabu).

romengo folkutca 550x

 

A korábbi lemezeitől eltérően a Romengo a Folk utcára nem hívott vendégművészeket. A javarészt saját dalokat az együttes tagjai majd’ két évtizede változatlan felállásban szólaltatják meg: Lakatos Mónika (ének), Balogh Tibor és Lakatos János „Guszti” (mindketten ütőhangszerek és szájbőgő), Novák Csaba (nagybőgő), Rosonczy-Kovács Mihály (hegedű) és a zenekar vezetője, a lemez szerkesztője Rostás Mihály „Mazsi” (ének, gitár, tambura).

Az elmúlt években négy kontinens 35 országában turnézó Romengo legközelebb december 11-e hétfőn Milánóban lép fel, Magyarországon pedig december 29-én 19 órától a Fonóban hallható.

Az éves WMCE-ranglista legjobb kétszáz lemezében további öt magyar és egy magyar-lengyel album található. 63. a Meszecsinka Árnyék című albuma (kiadó: CPL-Music), 64. Cserepes Nachtmusik című lemeze (Fonó), 67. Brankától az Én Csépem/Moj Cip (Fonó). A lista 70. helyére a Felczak-lemezek sorozat keretében megszülető magyar–lengyel közös produkció került, a Babra & Magitza Razem című lemeze (Folk Európa). 166. a Góbé Élem című albuma (Fonó). 200. pedig a Cimbaliband Szabadon című lemeze lett (Fonó).

 

 https://www.facebook.com/Romengo