zenesz_logo.png



Tíz évvel az első album után jelenik meg a Meszecsinka hatodik lemeze. Az Árnyék című lemez kiadója az ismert német CPL / Nordic Records, amelyet már több éve a világ tíz legjobb kiadója közé sorol a WOMEX toplistája

Letisztult, változatos, finoman hangszerelt munkát hallunk az egyik legeredetibb magyar zenekartól, amely nem fér bele semmilyen skatulyába. Valamint egy ország határai közé sem – eddig 25 országban léptek fel és vannak régiók, ahol talán ismertebb is, mint idehaza.

„A rock, jazz, pszichedelikus és cigány-balkán elbűvölő keveréke. A mezítlábas énekesnő felfoghatatlan mágiát művelt, a zene hol transzba ejtette a közönséget, hol darabokra tépte” – így jellemezte a Meszecsinka oroszországi koncertjeit a Rockcult.ru. A NEW YORK MUSIC DAILY pedig ezt írta a New York-i fellépésről:

„Tegnap este szívszaggató csúcsot ütött meg a Dromban a magyar trance-tánc zenekar Meszecsinka a hosszú, áramló haja mögé elbújó, a zene ütemére jajveszékelő, kiáltozó frontemberével, Oláh Annamarival. Bár egy klubban voltunk, nem volt nehéz elképzelni, ahogy százezer ember egy európai nyári fesztiválon egyszerre csapkod és hajladozik válaszul Oláh színpadi szenvedélyére”.

A 2019-ben megjelent előző, Állj bele a mélybe! album eljutott a Worldmusic Charts Europe 7. helyére, játszotta sok külföldi rádió, köztük a napi 800.000 hallgatóval rendelkező Bayern 2 rádió is. A pandémiát megelőző év volt a zenekar legmozgalmasabb időszaka. A lockdown megérdemelt pihenést, lassulást hozott, ezzel együtt sok dolog újragondolását. Ezeknek az eredményét halljuk az Árnyék című új albumon.

 

 

A korongon hat dal kapott helyet, mindegyik egy külön világ. Van köztük két percnél rövidebb és tíz percnél hosszabb szerzemény is. Míg az egyikben csak egy zongora adja a kíséretet, máshol hangszerek kavalkádját halljuk, és magyar zenében ritkán használt hangkeltő eszközök, mint például az orosz guszli is megjelennek a lemezen.

A hat dalból négy a zenekar szerzeménye Oláh Annamari énekesnő dalszövegeivel, de egy Bajdázó feldolgozást is találunk, illetve egy magyar népdalt szokatlan hangszereléssel (ez is inkább saját kompozíció, amire Oláh Annamari népdalt énekelt). A táncos Kamwa, a visszafogott Levegőt!, a pszichedelikus Engem úgy veszel körül, a drámai Ég veletek, a játékos Szélben és a vészjósló Madárka mind mást mozgatnak meg a hallgatóban és mind a zenekar legbelsőbb érzéseit, hangulatait közvetítik.

2C8ARRZ cover 700x

 

Az új album nemcsak lemez, de képeslap formában is kapható. Azok, akik már nem hallgatnak CD-t, de szeretnének kézzel fogható emléket a zenekartól, megszerezhetik ezt a zenélő képeslapot, amin az album QR kód formájában elérhető. Előnye az, hogy van hely dedikálásra, és mindenki személyre szóló üzenetet kap.

https://www.facebook.com/meszecsinka