zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – Lari Basilio, a virtuóz brazil gitáros európai Guitar Clinic turnéja során Budapestre is ellátogatott. Ott voltam az eseményen és még egy személyes beszélgetésre is lehetőségem volt Lari-val.

Az Analog Music Hall koncertterme szeptember 9-én egy különleges eseménynek adott otthont, ugyanis itt került megrendezésre a világhírű brazil gitáros hölgy, Lari Basilio első magyarországi fellépése. A művész éppen az első európai Guitar Clinic turnéján van, melynek részeként Magyarországon is tartott egy workshop-ot. Az esemény az Ibanez Magyarország és a HangszerPláza szervezésében jött létre.

Lari Basilio Brazíliában született, de néhány éve az Egyesült Államokba, egészen pontosan Los Angelesbe költözött. Karrierje ekkor kezdett igazán felfelé ívelni, mára a nevét már együtt említik az instrumentális gitárszakma legnagyobbjaival. Tavaly az Ibanez kiadott egy kifejezetten neki fejlesztett prémium minőségű signature gitárt, az Ibanez LB1 modellt, idén pedig megjelent legújabb lemeze a Your Love,, melyen olyan, a jazz és a rock világában magasan jegyzett zenészekkel játszott, mint például a dobos Vinnie Colaiuta, vagy a basszeros Leland Sklar.

 

LB5860 750x

 

Az esemény a színpadon lévő LED falon vetített rövid hangszerbemutatóval kezdődött. Ezen a filmen Kékkői Zalán mutatta be a fent említett signature hangszert, az Ibanez LB1-es modellt a tőle jól megszokott barátságos hangvétellel és igen magas színvonalú gitározással. Ezután az est házigazdájaként az Ibanez Magyarország részéről Szabó Zoltán köszöntötte a közönséget és utána máris megjelent a színpadon Lari Basilio. Az eseményen főleg legújabb lemezéről játszott dalokat, melyek teljes zenekari hangzásához zenei alapokat használt, egészen pontosan az albumon lévő dalok eredeti verzióit, melyből a fő-gitársáv hiányzott, ezzel teret adva a főhős élőben való muzsikálásának (ahogyan ez a hasonló gitáros workshopokon lenni szokott). A kompozíciók frissek és energikusak voltak, nagyon könnyen emészthető, de mégis érdekes témákkal, dallamokkal, melyek abszolút mentesek a legkisebb öncélúságtól is. A dalok pozitív energiája és Lari sugárzó előadásmódja magával ragadó volt. Ahogyan szétnéztem a teremben, mindenfelé csak áhítattal figyelő, tágra nyílt szemeket, és mosolyokat láttam. Ezt a zenét nem is lehetett nagyon másképpen befogadni. Élmény volt élőben is hallani a lemezekről jól ismert gyönyörű, krémes, meleg gitár soundot.

LB5683 750x

 

A dalok közötti idő beszélgetéssel telt. Az elején Lari mesélt pár dolgot magáról, illetve a játéktechnikájáról, majd elég gyorsan eljött az interaktív kérdez-felelek ideje, ahol a kérdések tekintetében szabad volt a pálya mindenki számára. A körülbelül 100-150 fős közönség élt is a lehetőséggel, sokféle érdekes kérdés hangzott el, melyek legtöbbje főleg szakmai tartalmú volt, Lari természetesen készséggel válaszolt mindenre, még az esetlegesen viccnek szánt kérdésekre is. A kommunikáció angolul történt, ami zökkenőmentesen zajlott, a rendezvény biztosított ugyan egy tolmácsot, de gyakorlatilag a kérdezők olyan felkészültek voltak, hogy nem kellett igénybe venni a szolgáltatásait.

LB5773 750x up

 

Az esemény végén a résztvevők között Ibanez ajándékcsomagokat sorsoltak ki, a főnyeremény pedig egy Ibanez AZES40-PRB típusú gitár volt. A hivatalos színpadi részt követően az Analog Music Hall koncerttermének előterében Lari rendelkezésre állt egy-egy közös fotóra, illetve dedikálásra. A résztvevők többsége élt is a lehetőséggel: hosszú, kígyózó sor tekergett még a koncertteremben is. A rendezvény hivatalos fotósa készítette a képeket, melyeket az Ibanez Magyarország az interneten mindenki számára elérhető, ingyenesen letölthető formában napokon belül közzétesz.

LB5498 750x up

 

A Zenész magazin munkatársaként az Ibanez Magyarország biztosított számomra egy rövid interjúnyi időt, így még a workshop megkezdése előtt alkalmam volt Lari-val személyesen beszélgetni a backstage-ben. Ez olyannyira jól sikeredett, hogy abban állapodtunk meg, hogy hogy az idő rövidsége miatt e-mailben folytatjuk majd a társalgást. Így a közeljövőben jelentkezni fogunk egy hosszabb exkluzív interjúval, melyben kitérünk majd mélyebb szakmai kérdésekre, az Ibanezzel való kapcsolatára, jövőbeli tervekre, és fény derül még egyéb érdekes dolgokra is!

LB5490 close 750x

 

Köszönetet az Ibanez Magyarországnak, a Hangszerplázának és az Analog Music Hall-nak, hogy ilyen színvonalasan megszervezték és lebonyolították ezt a csodás workshop-ot!

Az Ibanez gitárok európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.

Fotók: Sós Gábor / https://www.facebook.com/sosdesign.hu