zenesz_logo.png



Lángolj címmel jelent meg a hazai jazz-pop supergroupjának, a Subtones-nak az új albuma.

A lemezen nyolc magyar nyelvű dal hallható, amelyek szövegét Szepesi Mátyás, Subicz Gábor és Jónás Vera mellett Závada Péter jegyzi. A Dal című műsor döntőjében második helyen végző zenekar szeptember 3-án a Várkert Bazárban élőben is bemutatja a lemezanyagot, a koncert vendége Ávéd János lesz.

A Subicz Gábor trombitás által 2019-ben alapított Subtones Magyarország egyik legizgalmasabb zenekara. A csapat igazi hangzására Jónás Vera és Kiss Flóra énekesnők érkezésével talált rá, műfaji határokon átívelő, dalközpontú szerzeményeikkel néhány év alatt közönségkedvenc koncertzenekarrá váltak a hazai jazzpop-szintéren. Az eddigi, nagyrészt angol nyelvű szerzeményeik után Lángolj című albumukon kizárólag magyar dalok hallhatók.

subtones lángolj cover 2022 500x

 

„Az előző lemezhez hasonlóan a dob és a basszus ritmikájára épülő zenét játszunk, sok improvizációval. A legfontosabb változás, hogy magyar nyelven szólalnak meg a dalok, és szerintem ettől az egész sokkal közvetlenebb, gyorsabban ható, direktebb lett. Úgy érzem, hogy itthoni környezetben az angol szöveg kicsit elbújás, maszkviselés. A saját anyanyelvünkön sokkal instantabb a hatás, közvetlenül repül a dal a hallgató fülébe. Ez segít, hogy még közelebb kerüljünk a hazai közönséghez.  Érdekes tapasztalat volt a zeneszerzői munka során, hogy a magyar nyelv miatt sokkal konkrétabban kellett megfogalmaznom a zenei gondolatokat, hiszen a szövegíró elé olyan ötletet kellett tárni, ami mentén el tudott indulni” – meséli a Subtones zenekarvezetője, Subicz Gábor. A nyolc dal között van Závada Péter vers és dalszöveg, Jónás Vera, Szepesi Mátyás és Subicz Gábor szöveg is.

 

 

Az pedig, hogy miért pont Lángolj lett az album címe egy hosszú folyamat eredménye. „Sokáig nyitva hagytam a kérdést, mert meg akartam várni, hogy elkészüljön az összes szöveg, ami a lemezen elhangzik. Valahogy egyik dalcím sem tűnt olyannak, amit cégérként ki lehet tenni a borítóra, úgyhogy elkezdtem a verssorok között keresgélni. Sokáig a »Minden szó egy fürge nyíl« sor volt a befutó, de mégis azt éreztem, hogy ez így túl hosszú lenne. Aztán egyszer koncertre menet bedobtam a kérdést a buszban a többieknek, és Vera egyből rávágta, hogy legyen Lángolj a lemez címe. Nagyon megtetszett, mert ezer vetülete van, és mégis nagyon tömör és egyszerű” – emeli ki Gábor. „Ez a lemez azokhoz szól, akik szeretik a különcséget, szeretik, és figyelik a hangszeres szólókat, történetmesélést. Akik keresik a nagy egészben a fűszereket, akik szeretnek táncolni, szeretnek elmélyülni ebben a különleges és egyedi összetevőkben gazdag zenében” – teszi hozzá Kiss Flóra, énekesnő.

 

A Subtones Lángolj című albumát szeptember 3-án mutatja be a Várkert Bazárban.

Subtones: Lángolj: https://bfan.link/langolj

Subtones – Te vagy a percben a nyugalom: https://youtu.be/uUkr703EhA8

Subtones - Lángolj lemezbemutató koncert
2022. szeptember 3., Várkert Bazár


Jónás Vera - ének
Kiss Flóra - ének
Benkő Dávid - billentyűs hangszerek
Csízi László - dob
Csókás Zsolt - gitár
Fonay Tibor - basszusgitár
Subicz Gábor - trombita
Vendég: Ávéd János

https://varkertbazar.hu/esemenyek/subtones-lemezbemutato-koncert